Genellikle yaşanılan psikolojik sorunlar veya olumsuz olayların vücutta kendini gösterdiği ilk yer boyun ve omuz bölgesidir. Baş Ağrısı/Migren:Baş ağrısı/Migren genellikle stres kaynaklı psikosomatik ağrılardır.
Psikosomatik ağrı deyince bu ağrı ya da acıların kafanızda kurguladığınız bir şey olmadığının farkında olmak önemlidir; bu ağrılar beyninizin çalışma şekli ya da kimyasındaki değişikliklerin dışa yansıyan semptomlarıdır. Vücudumuz ve zihnimiz eşzamanlı çalışır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bazen ortada bir sebep yokken kişi ağrı hissedebilir, bazen ağrıya fazla ya da az tepki gösterilebilir ya da bazen ağrı yapan fizyolojik durum ortadan kaldırılsa dahi ağrısı hissedilmeye devam edilir. Bu tür ağrılara somatik yani psikolojik ağrı denir.
Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir. Stres dönemlerinde, fiziksel ve zihinsel tepkilere yol açan üç ana hormon salınır. Vücut, gerekirse vücudu kaçmaya hazırlamak için adrenalin (dövüş ya da kaç hormonu) salgılar.
İlgili 43 soru bulundu
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Psikosomatik ağrılar, fiziksel olarak hissettiğimiz ancak tıbbi literatürde hiçbir açıklaması olmayan rahatsızlıklardır. Zihinsel yorgunluğumuz bazen kendisini bedensel ağrılar olarak dışa vurur.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Günümüzde birçok kişi strese bağlı kas ağrısının termal su tedavisi ile kısa sürede geçtiğini deneyimlemiştir. Siz de bu yöntemi muhakkak denemelisiniz. Kimi zaman termal suyla dolu bir havuzda saatlerce bol bol yüzmek, kimi zaman ise termal suyun kullanıldığı bir hidroterapi seansına katılmak size iyi gelecektir.
Nöropatik ağrı yaşamlarımızda fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal etkiler yaratır. Uzun süreli ağrı; uyku bozukluğuna, sosyal yaşamın aksamasına, depresyon ve gerginliğe yol açar. Ağrı, kişiden kişiye farklı derecede olabilir, hatta aynı kişide günün farklı saatlerinde farklı algılanabilmektedir.
Semptomlar omurga boyunca herhangi bir yerde kalıcı ağrı veya sertliği neden olabilir. Özellikle ağır nesneleri kaldırdıktan veya yorucu faaliyetlerde bulunduktan sonra boyunda, sırtta veya belde keskin, lokalize ağrı oluşabilir.
Psikosomatik şikayetlere çoğu zaman başka bir psikolojik ya da psikiyatrik problem de eşlik eder. Depresyon, genel kaygı, panik atak ve cinsel işlev bozuklukları somatizasyonla birlikte görülen yaygın durumlardır.
Herhangi başka bir hastalığın varlığı, fibromiyalji sendromunun varlığını ortadan kaldırmaz. Diğer bir deyişle, diğerinin yanında bu rahatsızlığımız da olabilir. Hastalığa eşlik eden diğer bir unsur psikolojik ve/veya psikosomatik rahatsızlıklar olabilir. Bunun tanısı için psikolojik muayene de önerilir.
Psikosomatik hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisi (antidepresanlar, anksiyolitikler ve antipsikotikler...) kadar, bireysel psikoterapi, grup psikoterapisi, bilişsel davranışcı psikoterapi ve diğer tedavi seçenekleri, kullanılan ve yararlanılan diğer tedavi yöntemleridir.
Bu bir çok farklı şekilde yansır. Sosyal fobi, anksiyete, panik atak ve fizyolojik belirtiler ile kendini gösterir. Psikolojik bozukluğu olan kişilerin sosyal iletişimi bozulduğu için yoğun stres altındadırlar ve sürekli olarak baş ağrısı çekebilirler. Depresyon psikolojik hastalıklar içerisinde en yaygın görülenedir.
Kişide ruhsal sorunlar var ise; fobi, anksiyete, çarpıntı, kolay ağlama, sinirlilik, aşırı duyarlılık gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Sinir hastalığının belirtileri içerisinde histerik olanlarda ise; kişide uyuşma, bayılma, çeşitli bölgelerde karıncalanma, bellek yitimi, histerik felçler vb. gözlemlenir.
NÖROPATİK AĞRI ÇEŞİTLERİ
Genellikle şeker hastalığı olan kişilerde görülen diyabetik nöropati ayaklarda ortaya çıkar. Bu ağrı her iki ayakta da hissedilir yani simetriktir ve özellikle de diz altında, ayak bileklerinden başlayıp parmak ucuna kadar ilerleyen, yanma tarzında ağrılardan bahseder hastalar.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Şikayetin olduğu anatomik bölgede testler ile sinir hasarı saptanıyor ise tanımızı destekler. Bu bulguların hepsinin her hastada mutlaka olması şart değildir. Hastanın uzun süreli yanma, batma, karıncalanma ve ağrı yakınması bize nöropatik ağrı tanısını düşündürür.
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez.
Psikosomatik Ağrıların Nedenleri
Her duygunun kendine özgü sinyalleri vardır, olumsuz bir durum olduğunda, negatif duygular hissedildiğinde bu duyguların yaydığı negatif sinyaller organlara, hücrelere, dokulara zarar verebilir, bu bölgelerde ağrı hissedilmesine yol açabilir.
Fibromiyalji, yaygın kas ağrısı ile görülen ve uyku bozukluğu, halsizlik, kaslarda hassasiyet, yorgunluk ile seyreden, yumuşak dokuda romatizmal ağrı olarak tanımlanır. Özellikle vücudun belirli noktalarındaki hassasiyet ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri