Nesimi'nin sözleri şeriatin zahirine göre değerlendirildiğinde küfür olarak nitelendirilmiştir. Zira Allah'a özgü niteliklerin insana verilmesi, Allah'ın insan suretinde görünmesi gibi telakkiler dinin akidesine aykırıdır.
~ İLAHİ ~ SEYYİD NESİMÎ 1. Bende sığar iki cihân ben bu cihâna sığmazam Cevher-i lâmekân benim kevn ü mekâna sığmazam 1. (İki cihan (dünya ve ahiret) benim içime sığar, ancak ben bu dünyaya sığmam. Mekansızlık cevheri bende, ben bu aleme sığmam.)
atv'nin ekrana damga vurmaya hazırlanan dizisi Ben Bu Cihana Sığmazam'da, köklü ve güçlü bir aileden gelen Cezayir Türk'ün intikamı öne çıkıyor devleti için çalışan ve bir sabotaja kurban giden ağabeyinin intikamını alır. Devletin bekası ve ailesinin güvenliği için öldü gösterilerek yeni bir hayata başlar.
(İki cihan (dünya ve ahiret) benim içime sığar, ancak ben bu dünyaya sığmam. Mekândışı olma cevheri benim, ancak yine de varlığa ve mekâna sığmam.) (Bütün varlıklar ve mekân benim delilimdir. Başlangıcım varlık sahibi olan Zat'la başlar.
Nesimi, şeriat ile tarikat arasında dengeyi kuramamış, söyledikleri, zahir şeriata göre suç teşkil eden ifadelerdir. (bk. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Nesimi md.)
İlgili 15 soru bulundu
Batıniliğin bir alt kolu sayılarak 14. Asrın sonlarında Fadlullah Hurufi tarafından kurulan ve harflerle rakamlara kutsiyet veren Hurufilik, İslam ile telifi mümkün olmayacak kadar açık batıl inançlara sahip “yeni bir din” ve uydurulmuş bir inanç sistemi olarak varlığını bugüne kadar sürdürmektedir.
Kul Nesîmî, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşamış Alevi-Bektaşi halk ozanı. İyi bir eğitim gördüğü bilinen şair Vahdet-i Vücud anlayışına sahiptir.
Kâfirûn Suresi Diyanet Meali
(4) Ben sizin taptıklarınıza tapacak değilim. (5) Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz. (6) Sizin dininiz size, benim dinim banadır."
Fakat gümân, doğrudan “şüphe”li olanın ifadesidir. Zann ise, indî olan demektir. Türkçede “sanı” kelimesi de (sanmak fiilinden türetilmiş bir isim) kullanılır. Sanılan, zannedilen anlamındadır.
Edebî yaşamı
Bir süre sonra Halep uleması, görüşlerinin İslam'a aykırı olduğunu ileri sürerek öldürülmesi için fetva verdi.
“Halk arasında oldukça yaygın olan bir rivayete göre de Nesîmî'nin katline fetva veren müftü, Nesîmî'nin derisi yüzülürken işaret parmağını sallayarak, onun kanının da pis olduğunu, bir uzva damlasa o uzvun da kesilmesi gerektiğini söylemişken Nesîmî'nin kanından bir damla müftünün parmağına sıçrar.
Örneğin derisinin yüzülmesi sırasında dönemin müftüsü “Bu öyle bir kâfirdir ki kazara pis kanı insanın bir uzvuna temas etse orasını kesmek lâzım gelir.” diyerek onu lanetlemiş. Ancak kan kendi parmağına sıçradığında, halktan bir kişinin parmağını kesmesini söylemesi üzerine yıkamakla yetinmiş.
SEYYİD NESİMİ - Bende Sığar İki Cihan.
Ben Bu Cihana Sığmazam Seyyid Nesimi'ye aittir.
“Ben Bu Cihana Sığmazam” dizisi her salı ATV izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.
Hanbey Oğuzhan Çoban (Besim)
Ben Bu Cihana Sığmazam nerede çekiliyor? Ben Bu Cihana Sığmazam dizisi İstanbul'da çekiliyor. İstanbul'un Beşiktaş ve Galata gibi yerlerinde çekilen Ben Bu Cihana Sığmazam dizisinde renkli görüntüler oluştu.
Demirci, 13 Kasım 1984 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü tamamladı. Kurtlar Vadisi Pusu'da Erkan karakteri ile tanındı. 2019-2021 yılları arasında Show TV'de yayımlanan Kuzey Yıldızı İlk Aşk dizisinde Kuzey Mollaoğlu karakterini canlandırdı.
Bilal Ercan - Gülendam - Ben Bu Cihana Sığmazam 31. Bölüm - YouTube.
Günümüzde bunlar arasında kabul edilen en yaygın isim İmâdüddîn'dir. Künyesi Ebu'l-Fazl'dır. Şairin, şiirlerinde başta Nesîmî olmak üzere Hâşimî, Seyyid, Hüseynî, Alî, İmâd gibi mahlasları kullandığı da bilinmektedir (Verdâsebî 1358: 23-24). Biyografi yazarları arasında Nesîmî'nin doğum yeri hakkında ihtilaflar vardır.
Kul Nesimî'nin günümüzde en bilinen ve bestelenmiş üç şiiri vardır… Birisi ''Minnet Eylemem'' şiiri, diğeri ''Sorma Be Birader Mezhebimizi'' şiiri ve sonuncusu da ''Ben Melâmet Hırkasını'' isimli şiirleridir… Bu şiirlerin ilkini şimdi diğerlerini de yazımın sonunda veriyorum… iblisin talim ettiği yola minnet eylemem.
Kul Nesimî
17. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Alevi-Bektaşi şairdir. Asıl adı Ali'dir. Seyyid Nesimî'den etkilendiği ve mahlasını da bu doğrultuda aldığı bilinmektedir.
Şiirlerinde Hallac-ı Mansur'u andıran ifadeler kullanmasıyla idarecilerin tepkilerini üzerine çok çekmiştir. XIV. yüzyılda Azerî Türkçesi ile coşkulu ve lirik şiirler yazan Nesîmî'nin hayatı hakkında rivayetlere dayanan ve birbiriyle çelişen çok az bilgi bulunmaktadır. şeklindeki beyte göre Nesîmî bir Türkmen'dir.
Fahreddin-i Acemi tarafından kâfir oldukları gerekçe gösterilerek Hurufiler'in canlarının alınması yolunda bir fetva çıkarılması üzerine Fatih Sultan Mehmet'in de fetvaya karşı gelmemesiyle Hurufiler Edirne'de yakılan büyük ateşe atılarak diri diri yakılmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri