Nazım Hikmet (20 Kasım 1901, Selanik- 3 Haziran 1963, Moskova), asıl adı Mehmet Nazım Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonra kullandığı soyadı ile Nazım Hikmet Borzecki, kozmopolit bir ailede dünyaya gelmiş, şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleriyle dünyada birçok ödüle layık görülmüş, çağdaş Türk şiirinin ...
Bu kelime bazı kaynaklarda sarp dağ şeklinde kullanılır. Ran soyadını taşıyan en ünlü şairlerden biri Nazım Hikmet Ran'dır. Ran sözcüğünün TDK sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
Doğum adı Mehmet Nâzım olup, resmî olarak, 1935'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu gereği Ran soyadını, 1951'de vatandaşlıktan çıkarılması üzerine Polonya vatandaşlığına geçince ise, dedesinden dolayı Borzecki soyadını almakla birlikte, kendi soyadı yerine babasının adını kullanarak hep Nâzım Hikmet ismini kullanmıştır.
Asıl adı Mehmet Nâzım Ran olan şair, ressam Celile Hanım ile hariciye memurlarından Hikmet Nâzım Bey'in oğlu olarak Selanik'te dünyaya geldi.
Nazım Hikmet; Münevver'e olan sevgisi, Galina'ya olan bağlılığı, Vera'ya karşı olan tutkusu ve Piraye'ye olan aşkıyla yüzlerce mektup yazmış, aşka aşık bir devrimci.
İlgili 23 soru bulundu
Nâzım Hikmet'in son eşi Vera Tulyakova'nın kızı Anna, usta şair Nâzım Hikmet'le ilgili anılarını sosyal medyadan paylaştı.
Piraye; aşk, aidiyet, aile ilişkileri ve kadının kendi kimliğini bulma sürecini merkezine alan duygusal bir hikayeyi anlatır.
Nazım Hikmet (20 Kasım 1901, Selanik- 3 Haziran 1963, Moskova), asıl adı Mehmet Nazım Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonra kullandığı soyadı ile Nazım Hikmet Borzecki, kozmopolit bir ailede dünyaya gelmiş, şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleriyle dünyada birçok ödüle layık görülmüş, çağdaş Türk şiirinin ...
1938'de “orduyu isyana teşvik” suçuyla tutuklanıp 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Nâzım Hikmet, 1950'de çıkarılan af yasasıyla yeniden serbest kalana dek geçen yaklaşık 13 yıl boyunca şiirini en üst düzeye çıkaran, dünya çapında tanınmasını sağlayan başyapıtlarını verdi.
Nâzım'ın “Mavi Gözlü Dev, Minnacık Kadın ve Hanımelleri” şiirinin yazılma macerası onun hakkında yazılan kitaplarda söz konusu edilmiş, üzerine kafa yorulmuş bir mevzudur. Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Mehmet Sadık Öke, Teyzem Latife kitabında bu şiirin Latife Hanım için yazıldığını iddia eder.
Bakanlar Kurulu, 25 Temmuz 1951 gün ve 3/13401 Sayılı Kararıyla, Nâzım Hikmet'i, komünist düşüncelere sahip olduğu ve bu amaçla Türkiye'deki hükümet biçimini ve hükümet edenleri eleştirmesi nedeniyle yurttaşlıktan çıkarılmasına karar vermiştir.
Nâzım Hikmet'in Münevver Andaç'a yazdığı mektuplar içerisinde yer alan ve daha önce hiç yayımlanmamış iki şiiri: “Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden” ve "D.O. ".
Asıl adı Mehmet Nâzım RAN'dır. Soyadını seçme hikâyesi de Nâzım Hikmet'in karakterini yansıtması bakımından ilginçtir. Hıfzı Topuz bu hikâyeyi Hava Kurşun Gibi Ağır adlı romanında şöyle anlatır: Nâzım'ın cezaevinde olduğu dönemde, 1934 Haziran'ında soyadı yasası çıkarılmıştı.
Mustafa Celâleddin Paşa ya da doğum adıyla Konstanty Borzęcki (10 Nisan 1826 - 9 Ekim 1876), Leh asıllı Osmanlı paşasıdır. Nâzım Hikmet'in anne tarafından büyük dedesidir. 1848 Devrimlerinden sonra Osmanlı'ya sığınmış ve 20 yıl subay olarak görev yapmıştır.
Mahkeme bunu çeşitli gerekçelerle 28 yıl 4 aya indirerek karara bağladı. 29 Aralık 1938'de, Askeri Yargıtay'dan gelen onay, son umutları da boşa çıkardı. 1 Eylül 1938'de İstanbul Tevkifhanesi'ne, şubat 1940'ta Çankırı Cezaevi'ne, aynı yıl aralık ayında da Bursa Cezaevi'ne gönderildi.
Nazım Hikmet Ran (1902-1963)'ın mezarlığı Moskova'daki Novodevichy Mezarlığı'ndadır. Rus aydınlar ve sanatçılara ait bu mezarlıkta Nazım Hikmet'in yanı sıra Gogol, Chekhov, Stanislavski, Bulgakov, Eisenstein, Prokofiev, Shostakovich, Mayakovsky ve Tolstoy'un da mezarları bulunmaktadır.
Hapisliği 28 yıl 4 aya bağlandı. ULAŞMAYAN MEKTUP İşte bu süreçte Nazım Hikmet, Atatürk'e bir mektup yazdı. 'Askeri isyana teşvik' suçlamasının iftira olduğunu söyleyerek Atatürk'ten adalet istedi. Annesi Celile Hanım da Atatürk'e hitaben bir mektup yazdı.
25 Temmuz 1951 yılında da 'vatan haini' ilan edilerek Türk vatandaşlığından çıkarılan edebiyatımızın ulu çınarı Nazım Hikmet hep hasretini çektiği vatanından uzakta 3 Haziran 1963'te hayata veda etti.
Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu anlayan Nâzım Hikmet, gizlice yurt dışına çıkmaya karar verir. 17 Haziran 1951'de Bulgaristan'a gitmek üzere üvey kız kardeşi Melda Hanım'ın eşi Refik Erduran'ın kullandığı bir sürat motoruyla Karadeniz'e açılır, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya'ya gider, daha sonra ...
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak” #NazımHikmet | By Ahmet ÖküzcüoğluFacebook.
Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.
Piraye, ya da tam adıyla Hatice Piraye Altınoğlu (23 Aralık 1906, Bursa - 21 Mart 1995, İstanbul), Türk şair Nâzım Hikmet'le 1935-1951 yılları arasında evli kalmasıyla bilinen kadındır.
Eylül 2018 tarihinde okurlar ile buluşan Sızı Canan Tan imzalı ve gerçek bir hayat hikâyesini konu alan bir eser. Canan Tan Sızı kitabında ünlü bir astrolog olan Filiz Özkol'un yaşam öyküsünden ilham alarak yarattığı Efsun karakterini kaleme alıyor.
"Edebî romanların yeri başka!" düşüncesindeyseniz Nâzım Hikmet'in Piraye'ye Mektuplar'ı tam size göre! Her yaş grubuna hitap eden bu eser, usta yazar Nâzım Hikmet'in eşi için yazdığı mektuplardan oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri