Tıpkı yıkama sırasında olduğu gibi durulama aşamasında da ılık veya soğuk su kullanılmalıdır. Ağızlık aparatı ise yalnızca bireysel kullanım için uygundur. Nebülizatöre başka bir bireyin ihtiyaç duyması durumunda ağızlık mutlaka değiştirilmelidir.
Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
Soğuk buhar makinesinde damıtılmış (distile) su kullanılması gerekir.
Nebülizatör kullanılırken mutlaka yüz maskesi ya da hasta uyum sağlayabiliyorsa ağızlık ile kullanılmalıdır. Kullanılacak maskenin özellikle çocuk hastalar açısından yaşa uygun boyutta olması gerekir. Eller yıkandıktan sonra maske, ilaç haznesi ve cihazın hortumları birleştirilir.
Nebülüzatör cihazı, sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren bir makinedir. Buhar cihazı olarak da bilinir. Ses dalgalarıyla veya basınçlı hava ile sıvı ilaçları buhar haline getirir. Böylece sıvı ilaçların solunum yoluyla alınmasını sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Ağızlık, cihazın üst kısmında yer alır. Daha sonra ise aygıt ile maskenin arasındaki boru bağlanmalı ve nebulizatör açılmalıdır. Hastalar ağızlığı taktıktan sonra bu aparatın kenarlarından hava girişin meydana gelmesini engellemelidir. Bu noktada ağızdan nefes alıp burundan vermek gerekir.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
Öksürüğü hafifletmek ve boğazı rahatlatmak için nemli hava önemlidir. Bunun için bir buhar makinesi veya nemlendirici kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında, evinizin içindeki nem seviyesini artırmak, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Bu tip makinelerin çalışma prensibi, yüksek sıcaklık ve basınçtaki suyun buhar halini alarak temizlenmek istenen bölgeye püskürtülmesi şeklinde olur. Musluk suyu buharlı temizleyicinizin haznesinin kireçlenmesine sebep olabilir. Bu nedenle, içme suyu ya da saf (distile edilmiş) su kullanmaya dikkat etmeniz gerekir.
Buhar tedavisinin bronşiolitli hastalarda hava yollarındaki balgamın temizlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmüştür. Ama bilimsel çalışmalarda bu hastalarda soğuk ya da sıcak buhar tedavisinin bir faydasının olmadığı görülmüştür ve rutin kullanımı önerilmemektedir.
En iyi sonuçları almak için saf su kullanın.
• Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Başlangıç dozu nemli inhalasyon yoluyla 2,5 mg'dir. Doz 5 mg'a kadar çıkarılabilir. Tedavi günde 4 kez tekrarlanabilir. Çok ağır hava yolu tıkanması olan yetişkinlere hastanede çok sıkı medikal gözetim altında günde 40 mg'a kadar yüksek dozlar uygulanabilir.
Ne sıklıkla yapılabilir? Burun tıkanıklığını gidermek için serum fizyolojik burun damlaları kullanılabilir, bunlar yeterli gelmezse aspiratör ile burun temizliği yapılabilir. Özellikle nezle grip gibi bir nedenle burun içinde yoğun mukus birikimi varsa işlem günde en fazla 2-3 kez tekrar edilebilir.
Buhar makinesine tuzlu su koymamanız gerekmektedir. Buhar makinesi, normalde temiz su veya su buharı üretmek için tasarlanmıştır. Tuzlu su veya diğer kirletici maddeler buhar makinesinin içinde hasara neden olabilir.
Soğuk buhar makinesi soğuk algınlığı ve gribin neden olduğu tıkanıklığa eşit derecede yardımcı olur. Tahriş olmuş burun yollarına ve akciğerlere ulaşan nem fayda sağlar.
Evde uygulanacak bazı yöntemlerle balgamlı öksürüğün de etkisini azaltmak mümkündür. Diğer yöntemlere ek olarak kaynamış sıcak suyun buharı üzerine eğilip buharı birkaç dakika solumak balgam sökümüne yardımcı olacaktır. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak balgamı sökeceği gibi boğazın da rahatlamasında etkili olabilir.
Havayı nemlendirmek, sıcak bir duş ya da sıcak sudan çıkan buharı solumak, bal yemek, su, sıcak çay, et suyu, tavuk suyu gibi sıvılar tüketmek geceleri ortaya çıkan kuru öksürüğü kontrol altına almayı sağlar.
Nebulizatör kitinin temizliği yine ılık su ile yapılmalıdır. Nebulizatör haznesi ve kablosu her kullanımdan sonra sabunlu su ile temizlenmeli, iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Nebulizatörün içine bez sürülmemelidir. Nebulizatör seti düzenli ve kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 15 günde-ayda bir değiştirilmelidir.
Bronkodilatatör ilaçlar için ideal nebülizasyon süresi 5-10 dakika arasındadır. Nebülizasyonu bitirmek için cihazın içinin tamamen kurumasını beklemenin tedaviye anlamlı bir katkısı olmadığı gibi süreyi uzatarak hastanın tedaviye uyumunuda bozmaktadır.
Nebulizatör cihazı oksijen vermez. Cihaz temel olarak içine koyulan ilacın buhar yolu ile solunmasına olanak sağlar.
VENTOLIN'i doktorunuza danışmadan başka ilaçlarla birlikte kullanmayınız. Kalp ritim bozukluğu ya da astım için başka bir ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz. VENTOLIN ve propranolol gibi selektif olmayan beta-bloker ilaçlar birlikte kullanılmamalıdır.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri