Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde mistik ve metafizik şiir anlayışına sahip bir şair olarak bilinir. O, birçok şiirinde kendi hayatında yaşadığı metafizik gerilimleri işler.
Necip Fazıl Kısakürek Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu Hareketinden etkilenmiştir. Büyük Doğu, Necip Fazıl Kısakürek tarafından ortaya koyulan İslamcı ideolojidir. Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu'yu "İdeolocya Örgüsü" isimli eserinde açıklamıştır.
Necip Fazıl Kısakürek Edebi Kişiliği
Cumhuriyet Dönemi'nin 'mistik şairi' olan yazar, sürekli bir arayış halinde olmuştur. Abdülhakim Arvasi ile tanışmasından sonra hayatını iki döneme ayıran şairin edebi kişiliği de değişiklik yaşamıştır.
Örümcek Ağı, Kaldırımlar, Ben ve Ötesi, Sonsuzluk Kervanı, Çile ve Şiirlerim gibi hafızalardan silinmeyen eserlere imza atmıştır. Necip Fazıl aşk şiirleri, alıntıları ve dini sözleri, ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen unutulmamıştır...
Saf şiir, ülkemizde özellikle Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal, Özdemir Asaf, Fazıl Hüsnü Dağlarca ve Behçet Necatigil gibi isimler ile tanınan, liselerde ve üniversite sınavlarında öğrencilerin karşısına soru olarak gelebilen, bunun yanında edebiyat severlerin de meftunu olduğu bir ...
İlgili 25 soru bulundu
Kaldırımlar şiiri; Necip Fazıl Kısakürek'in yazmış olduğu, 8 kıtadan oluşan bir şiirdir. Bu şiirde sokaklarda yürüyen yalnız bir adam ve onun psikolojisi anlatılmaktadır. Genel olarak yalnızlık teması işlenilen bu şiir dörtlüklerden oluşmaktadır.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Millî edebiyatın hece vezni ile şiir yazma ilkesine sadık kalan, onlar gibi arı ve duru bir dille yani yaşayan Türkçeyle şiirler yazan Ahmet Kutsi Tecer, bu şiir hareketlerini değil; başını Faruk Nafiz Çamlıbel'in çektiği “Memleketçi Edebiyat” anlayışını ve duyuş tarzını devam ettiren şiirler kaleme aldı.
Necip Fazıl 1934 yılında Beyoğlu Ağa Caminde Cuma günleri ders vermekte olan Seyyid Abdülhakim Arvasî ile tanışmıştır. Kısakürek, ilk kez karşılaştığı bu zattan ve anlattıklarından oldukça etkilenmiştir. Abdülhakim Arvasî ders bitiminde şairi evine davet etmiştir. Bir müddet sonra Kısakürek bu davete icabet etmiştir.
Necip Fazıl şiir ve tiyatro denemelerinin yanı sıra hikâye ve romanlar da yazmıştır. Bunları “Bir Kaç Hikâye”, “Bir Kaç Tahlil” adı altında toplayarak bastırmıştır. Bütün bu eserlerine rağmen şiirleriyle yeni bir ses, yeni bir duruş sergileyen Necip Fazıl Türk edebiyatında büyük şair olarak yer edinmiştir.
*Necip Fazıl, “Üstad” olarak anılır. *Eserlerinde estetik kaygı ve metafizik-psikolojik derinlik görülür. *Çağdaş insanın bunalımını işlemiştir.
Kısakürek'in Şiiri, s. 127, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1987). Şükran Kurdakul'a göre de (Çağdaş Türk Edebiyatı, C.2, s. 139), Broy Yayınları, 1987) Memet Fuat'a göre de (Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi, s. 16, Adam Yayınları, 1985) Kısakürek bir hece şairidir.
Türk edebiyat tarihinde Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, savcılık ve hakimlik görevlerinde bulunan hukukçu Abdülbaki Fazıl Bey ile Girit muhaciri bir ailenin kızı olan Mediha Hanım'ın çocuğu olarak 26 Mayıs 1904'te dünyaya geldi.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
Şiirde ruhun dünyaya (bilinenene) gelişi, şehirdeki fani insanların başka bir dünyadan habersiz olması (sonsuzluk, bilinmeyen), ruhun kendini fark ettirmeye çalışması ve şehirdeki insanların bilinçsizliği şiirdeki karşıtlığı oluşturan başlıca ögelerdir.
Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
*Toplum için sanat anlayışına uygun “sade dil ve hece ölçüsüyle” milliyetçi şiirler yazılmıştır. *Şiirde millî kaynaklara yönelme gerçekleşmiştir. *Konu seçiminde yerlilik esas alınmıştır. *Şiirlerin konuları genelde halkın yaşamından ve ülkenin içinde bulunduğu koşullardan seçilmiştir.
Sezai Karakoç'un şiirlerinin temelinde ''Diriliş'' var olmaktadır. Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Necip Fazıl Kısakürek'in ilk şiirleri Millî Mecmua'da çıkar. Şair, 1925'te Örümcek Ağı'nı kaleme alır. 1928'de meşhur Kaldırımlar kitabını yayımlar. O, bundan böyle “Kaldırımlar Şairi” olarak anılır.
4. Kıta: Bu kıtada kaldırımların şiire göre anlamları verilir. Kaldırımlar anneye benzetilir ve yalnız yaşayan kişilerin yoldaşı olarak adlandırılır. Kaldırımlar şaire göre her şeyin anlatılabileceği bir araçtır.
Hayatının bu ikinci döneminde sanatının yanında fikir adamlığı yönüyle de kitleleri peşinden sürükleyen Necip Fazıl, 25 Mayıs 1983'te Erenköy'deki evinde vefat etmiştir. Bu çalışma için seçtiğimiz Kaldırımlar şiiri 1927 yılında Paris'te yazılmış, ilk defa 1928 yılında “Hayat Mecmuası”nda yayımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri