1. Daha az yer, daha az kalori tüketirsiniz. 2. Gıda tüketmediğiniz 14-16 saatlik periyotta (bu süreyi 12 saate kadar indirebilirsiniz) yaşlanmayı hızlandıran ve kilo dengenizi bozan pek çok hormonu (örneğin insülin, leptin, büyüme hormonu) dengelersiniz.
Yapılan bilimsel çalışmalar da en sağlıklı beslenme şeklinin günde iki öğün olduğunu bize gösteriyor.
İki öğün beslenme faydaları şu şekilde sıralanabilir;
Bazı çalışmalarda insülin direncine iyi geldiği, kan şekerini düzenlediği ve diyabet riskini azalttığı görülmüştür. Hayatınızı kolaylaştırır, tüm gün ne yiyeceğinizi düşünmezsiniz.
Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var. Çok sık yerseniz vücudunuz daha fazla insülin hormonu salgılayarak yağları depolar!”
Tıbbın babası olarak bilinen İbn-i Sina'nın “İki öğün sağlık, üç öğün hastalıktır.” demiş olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalarda -genellikle bilinenin aksine, daha az sayıda ve daha çok miktarda beslenmenin, kan şekeri seviyesi ortalamasının daha düşük olmasını sağladığı bilinmektedir2.
İlgili 20 soru bulundu
Günde sadece tek öğün yemek, vücudunuzun karbonhidrat ve şeker alma isteğini artırır. Bu sebeple yediğiniz öğünde kendinizi durduramayıp "Nasılsa tek öğün yiyorum" demenize yol açarak, sağlıksız besinleri tüketmenize yol açabilir. Tek öğün ile beslenme sırasında vücudunuz kan akışını yağ deposuna yönlendirir.
Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı oluyor. İnsülin, kandaki glikoz seviyeleri arttığında salınıyor.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Zayıflamak için günde kaç öğün yemek yemeliyiz ? Zayıflamak için günde 3 öğün yemeniz yeterlidir. Ancak asıl olan 3 öğün ne yediğinizdir. Şekersiz karbonhidratsız beslenme.
Bu noktada sağlıklı ara öğün yapılmazsa kan şekeri daha da düşecek ve açlık daha da artacağı için sonraki ana öğünde doygunluk azalacak, kişiler daha büyük porsiyonlarda ve sağlıksız besinleri yeme eğiliminde olacaklardır. Bu durum aynı zamanda hazımsızlık, şişkinlik gibi sindirim problemlerine de neden olacaktır.
Zaten sağlıklı olan günde tek öğün beslenmek de öğün sayısıyla kilo verme arasında bir bağlantı yok. Kaloriyle alakası var. Ben de günde tek öğün besleniyorum ve 3000-6000 arası kalori alıyorum, aynı zamanda 3-6 saat spor yapıyorum ama kilo vermek için değil.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
Kahvaltı ve akşam yemeği arasında 11 – 12 saatlik bir süre olduğu düşünüldüğünde kahvaltı hariç bir gün için 16 –17 saat aralığında öğünlerin eşit aralıklarla planlanması gerekir. Günde kaç öğün beslenmeliyiz diyenler için bu zaman zarfında en az 3 ana 2 ara öğün önerilmektedir.
Sporcuların da üç ana, üç ara öğün tüketerek artan enerji ve besin öğelerini karşılaması önerilir. Genel bir ilke olarak antrenman ve müsabakadan 3-4 saat önce ana öğün tüketilmesi sindirim için gerekli süreyi sağlaması açısından önemlidir.
Kabaca evet. insanın yemek yedikten sonra acıkması için beş-altı saatlik bir sindirim döneminin geçmesi gerekir. Bir-iki saat sonra acıkma hissi normal değildir.
Karatay diyetinin saatleri;
18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Tek öğünde büyük bir porsiyonun tüketimi ve devamında bunu takip eden uzun süreli yememe periyodu özellikle yatkınlığı ya da geçmişi olan kişilerde hazımsızlık – şişkinlik – gastrit – kabızlık – ishal gibi sindirim/boşaltım sistemi sorunlarına neden olabilir.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Gün içerisinde alınan ve yakılan kalori miktarları arasında toplamda 7200 olduğu anda insanlar tartıda 1 kg. daha az gelmeye başlayacaklardır. Uygulanan diyetlere ve sporlara göre bu 3 gün içerisinde olabileceği gibi 3 hafta içerisinde de olabilmektedir.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
Gelelim, en önemli öğünlerden biri olan akşam yemeğine. Akşam yemeğinin ölçülü olması gerektiğini biliyorsunuz; peki doğru olan saat ne olmalıdır? Akşam yemeğinizi en geç 18.00 ile 20.00 saatleri arasında tüketerek sindirim sürecinize olumlu bir katkıda bulunur, kilo vermenizin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz.
Gün içinde 1 kez yemek yemenin, otofaji olarak adlandırılan vücudun toksinlerden, hasarlı hücrelerden temizlemeye yardım ettiği açıklanmıştır. Alzheimer ve Parkinson gibi ileri yaşa bağlı nörolojik bozuklukların önlenmesine ve bu tür hastalıkla mücadele etmeye yardımcı olduğu duyurulmuştur.
Kişi yetersiz besleniyorsa, vücudunun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduklarından daha az kalori tüketiyor demektir. Bu, enerji seviyeleri üzerinde ciddi bir etki yaratabilir, bu da kişinin günlük işleyişini bozabilecek fiziksel yorgunluk ve zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri