Her türlü şekilde, e-ticaret faaliyetleri yürüten bir şirket kurulabilir. İster şahıs şirketi olsun, ister anonim şirket olsun, isterse de limited şirket olsun, şirketin türü bir engel durumu teşkil etmez. Sonuç olarak şirket kurmadan vergi mükellefi olmak söz konusu değildir.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün olmadığı için internetten ürün satmak isteyen kişilerin bir şirket kuruluşu gerçekleştirmesi gerekir. Şirket kuruluş süreçlerini mali müşavirler ya da muhasebeciler yürüteceği için kişilerin çalışacakları muhasebeciyi ya da mali müşaviri seçmesi gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır. Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir.
Sonuç olarak şirket kurmadan vergi mükellefi olmak söz konusu değildir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
Şahıs şirketi kurmak için bir işyerim olmak zorunda mı? Müşterilerinize sunacağınız hizmet veya ürünün satışı/imalatı bir işyeri gerektirmiyorsa böylesine büyük bir masrafa girmek zorunda kalmazsınız. Ancak her şirketin bir faaliyet adresi bulunmak zorundadır.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Gelir vergisine tabi tutulan ve: Ticari kazanç elde edenler, Zirai kazanç elde edenler, Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanlara vergi levhası verilir.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Online satış yapmak isteyen kişi ve işletmelerin bir e-ticaret sitesi kurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Genellikle internetten satış yapmak isteyen kişiler; E-ticaret siteleri. Sosyal Medya Platformları
İsterseniz bu işlemleri sizin adınıza vekalet verdiğinizi Muhasebeci veya Mali Müşaviriniz gerçekleştirebilir, isterseniz de e-Devlet üzerinden şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Genelde çok düşük ölçekli, evden yapılabilecek işler, internet üzerinden ticaret ve yapılan işin basit usul mükellef kavramına uygun olmadığı durumlarda ev adresi gösterilerek evde şahıs şirketi kuruluşu yapılabilir.
Şahıs şirketi gerçek kişiler tarafından kurulan şirkete verilen isimdir. Bu şirket türü tek ya da birden fazla ortakla kurulabilir. Ortakların sorumluluklarının sınırsız olduğu şahıs şirketlerinde şirketin borçlarından da ortaklar sorumlu tutulur.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında; İnteraktif Vergi Dairesi'nde 'İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi' butonları sırasıyla tıklanır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Genellikle şirket kurmanın maliyeti kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketlerinde maliyetler 300 – 1000 TL arasındayken limited şirketlerinde 15 Bin – 20000 TL, anonim şirketlerde ise 60 Bin – 200 BİN lira civarında farklılık göstermektedir.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Borçlu olan esnaf dükkanını kapatmış olsa bile vergi dairesine olan borcu aynen durmaya devam edecektir. Yani borç silinmesi gibi bir durum olmayacaktır.
Limited ya da anonim şirketlerle kıyaslandığında genellikle daha küçük bir yapıya sahip olan şahıs şirketi, gelir vergisi mükellefidir. Şahıs şirketi vergi oranları ise elde edilen kazanca göre değişiklik gösterir. Tek kişilik şirket vergi oranları da çok kişilik vergi oranları da birbiriyle aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri