Her bir Tetis okyanusunun açılması Ortadoğu'da İnfra- kambriyen (Edikaran-Kambriyen geçiş periyodu) Ordovisiyen, daha sonra Permiyen döneminde kıtasal riftleri meydana getiren gerilme tektoniği- nin eşliğinde olmuştur. Bu rift havzaları, bölgede- ki petrol oluşumu için uygun yerler olarak kabul edilir.
Yine toplam rezervlerin yaklaşık yüzde 7'sine sahip olduğu düşünülen Afrika'da da benzer bir süre içinde rezervlerin tükeneceği düşünülüyor. Orta Doğu için yapılan tahminlere göre ise bölgede hali hazırda bulunan petrol rezervinin mevcut üretim hızıyla yaklaşık 80 yıl kadar daha kullanılabileceği düşünülüyor.
Suudi Arabistan'da petrol ilk olarak 3 Mart 1938'de keşfedildi ve bunu Doğu Bölgesi'nde keşfedilen birkaç başka buluntu izledi.
Bu durum, ülkemizdeki jeolojik yapının farklılığından kaynaklanmaktadır. Petrol; nehir, göl, deniz halinde bulunmamaktadır. Üzeri geçirimsiz kayalarla (kil gibi) örtülü, kumtaşı gibi gözenekli rezervuar kaya içerisinde gerekli jeolojik yapıların (KAPAN) gelişmesi ile yeraltında belli yerlerde kapanlanabilmektedir.
İslam ülkeleri bazında petrol rezervlerini incelediğimizde yaklaşık 939.300 milyar varil petrol rezervine sahip oldukları görülmektedir. Kaynak: International Energy Statistics (2015). İslam ülkeleri arasında en büyük rezerv payına sahip olan ülke, 267 milyar varil ile Suudi Arabistan'dır.
İlgili 33 soru bulundu
23- Suudi Arabistan- 64.836 dolar
Ülkenin ekonomisinin temeli petrole dayanıyor. Petrol dağıtımının yanı sıra sanayi de ekonomide önemli bir yere sahip.
Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
2021 yılı itibarıyla küresel ölçekte toplam ham petrol rezervi 244,4 milyar ton olup Venezuela %20'lik pay ile ham petrol rezervleri dağılımında en büyük orana sahip ülke konumundadır. 2021 yılı üretim verilerine göre, dünyadaki en büyük ham petrol üreticisi ülke ABD olup dünya üretiminin %17'sini karşılamaktadır.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük petrol üreticisi olmasının yanı sıra günde 8 milyon varilin üzerinde petrol ithal etmektedir.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Ülkenin ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait sahadaki rezerv 1948'de keşfedildi, petrol üretimine ise 1951'de başlandı. Toplam 96 milyar varil petrol rezervine sahip Gavar sahası günlük 3,8 milyon varil petrol üretimiyle Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretiminin neredeyse üçte birini sağlıyor.
Günlük 3 milyon varil petrolün yaklaşık 1.7 milyonu karadaki, 1.3 milyonu denizdeki sahalardan edinilmektedir. Petrolün %95'i Abu Dhabi Emirliği'nde üretilmektedir. Dubai Emirliği'nin petrol rezervleri 4 milyar, Sharjah Emirliği'nin 1.5 milyar, Ras-al Khaimah Emirliği'nin ise 100 milyon varil civarındadır.
Aşağıdaki tabloya göre dünyanın en pahalı benzini Hong Kong'da tüketiciye sunuluyor. Hong Kong'u İzlanda ve Monako izliyor.
Suriye kanıtlanmış petrol rezervleri listesine göre dünyada 34. sırada bulunuyor. Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na göre (CIA) Suriye'nin 2,5 milyar varil petrol rezervi bulunuyor.
Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır.
Ülke GSYH'sinin %30'u, ihracat gelirlerinin %95'i ve kamu gelirlerinin %56'sı petrol sektöründen kaynaklanmaktadır. Venezuela'nın 2022 yılı için kanıtlanmış petrol rezervi 303,468 milyar varil, petrol üretimi 636 bin varil/gün; doğalgaz rezervi 5,541 trilyon metreküp, doğalgaz üretimi 23,7 milyar metreküptür.
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Petrol, denizlerdeki bitki ve hayvanların çürüdükten sonraki kalıntılarından oluşur. Bu kalıntılar deniz yatağında milyonlarca yıl boyunca çürüdükten sonra, geriye yalnızca yağlı maddeler kalır. Çamur ve büyük kaya katmanları altında kalan yağlı maddeler de petrol ve gaza dönüşür.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin % 60'ından fazlası Orta Doğu'da bulunmaktadır. Bu rezervlerin büyük kısmı, başta Suudi Arabistan olmak üzere, Irak, BAE, Kuveyt ve İran'da bulunmaktadır. Kuzey Afrika rezervleri de diğer önemli yataklardır.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri