Adını, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa'da yaşayan mucidi İskender Efendi'den alır.
İskender kebap diye dilimizde yer eden ve çok sevdiğimiz bir yemeğimiz var bizim. 1867 yılında Mehmet Oğlu İskender Efendi bu işe başlamış. Adı İskender Kebap olarak anılsa da aslında “Döner Kebap” yani en eski kültürümüzde yer alan ismiyle “çevirme veya dönen kebap”.
Yıl 1867; döner kebap lezzetinin doğuşu…
“DÖNER KEBAP” efsanesinin hikayesi, Mehmet oğlu “İSKENDER Efendi”nin Bursa'nın Kayhan semtindeki dükkânında başlar. O dönemde kuzu bir bütün olarak ve yere paralel biçimde odun ateşi üzerinde pişirilmektedir.
“İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir. Bu kıyma da hem eti bir arada tutar, hem de kebaba yumuşaklık verir.
İskender Efendi henüz 12 - 13 yaşlarındayken tüm bu sorunları çözecek devrimsel bir yöntem icat etti. Amcası Sabit Dede'den aldığı destekle icadını hayata geçirdi. Kuzu etini, kemik ve sinirlerinden ayırdıktan sonra dikey madeni çubuk üzerinde, kendi ekseni etrafında döndürerek odun kömüründe pişirdi.
İlgili 45 soru bulundu
İskender'in neden üzerindeki köftesinden başlanarak yendiğini biliyor musunuz? Çünkü iskenderin üzerinde bulunan köfte iskender etinden hazırlanır ve size birazdan yiyeceğiniz o müthiş iskender eti ile ilgili bilgi verir.
Kuzu eti, domates sosu, pide ekmeği, tereyağı ve yoğurdun bir araya getirilmesiyle elde edilen ve lezzetiyle yedikçe yediren bir yemek olan İskender kebap Türk mutfağına ait kebap yemeklerinden biridir. Kebap deyince genelde akıllara doğu illeri gelse de İskender kebap Bursa iline ait meşhur bir yemektir.
İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir. Adını, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa'da yaşayan mucidi İskender Efendi'den alır.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
İyi ve lezzetli döner ince açılmış yaprak etten yapılır. Kıyma kullanılan döner, döner değildir. Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. İyi bir döner için kesilen hayvanın da kaliteli olması ve uygun koşullarda kesilmesi gerekiyor.
Türkiye'nin en büyük yerli restoran zinciri!
İsmini, kurucusu Hakan Demirağ'dan alan HD Holding, HD İskender ile çıktığı yolda bünyesine HD Döner ve Pidem markalarını da katarak Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini misafirlerine daha geniş bir yelpazede sunmaya devam etti.
1 orta porsiyon (500 gr) iskender: 755 kalori.
Etimoloji. Dilci Sevan Nişanyan'a göre Türkçeye kebap Arapça "pişmiş, kızarmış et" anlamına gelen kabāb sözcüğünden gelmiştir.
İskender dönerin içerisinde bulunan et sayesinde uzun süre tok kalabilir, aynı zamanda vücudun gereksinim duyduğu vitamin, protein ve mineralleri de önemli ölçüde karşılayabilirsiniz. Ayrıca iskender dönerin yanında tüketilen domates, biber ve yoğurt gibi yiyecekler de sağlığa son derece faydalı.
Sene 1867. Bursa'nın meşhurlarından İskenderoğlu Ailesi dönen kebap diye anılan iskenderi kendi tarifleriyle hazırlayıp, misafirlerine sundular. O zamanlar Bursa kebabı olarak anılan bu yemek aileyle özdeşleşince, ismi de iskender olarak değişti.
Tercihen yanında pilavla patates kızartmasıyla servis edebilirsiniz.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
- et döner üst üste bindirilmiş löp löp et ile, kıyma döner ise tek parça kıymadan oluşur. - et dönerden kesilen parçalar küçük, kalın ve engebeli olur. kıyma dönerde ise parçalar çarşaf gibi düz ve geniş ama kıl gibi ince olur. - et döner pahalı, kıyma döner ucuzdur. kıymadan döner olmaz.
Bir başka kaynakta ise 1850 yılında Bursa'da İskender Bey tarafından Türk mutfağına kazandırıldığı iddia edilen dönerin, kaynaklarda anavatanın Kastamonu ve dönerin bir başka çeşidi olan çağ kebabıyla ünlü Erzurum olduğunu yer alır.
Adı İskender'in Grekçe olan adı Aleksandros'tur.
Büyük İskender, adı Doğu efsanelerinde yaşayan, o zamanki dünyanın yarısını 13 yılda fethetmiş, Pers İmparatorluğu'nun güçlü ordularını yenmiş, M.Ö. 336-323 yılları arasında Makedonya kralı ve tarihteki en büyük komutanlardan biri.
Tozkoparan İskender, 15.yy sonu, 16. yy başlarında yaşamış bir okçudur. Kayıtlara geçmiş birçok hikayesi olan, bugün bile kırılamayan rekorları bulunan, solak bir okçu, bir yeniçeridir. Tozkoparan İskender gerçekten var mıydı sorusunun cevabı şüphesiz şekilde evettir.
Listenin başında İtalya'dan Margherita pizza bulurken, ikinci sıraya 'Adana kebap' oturdu. Üçüncü sırada ise Japonya'nın Ramen'i (erişte) yer aldı. Türkiye'den listeye giren diğer lezzetler ise; biber dolması, sarma, köfte ve döner olarak sıralandı.
Döner Kebap
En meşhur Türk yemekleri listesinde mutlaka ilk sırada yer alması gereken dönerin lezzetinin yanı sıra hazırlanma şekli de yabancıların ilgisini çeken detaylardan.
31 ilin merkezi dahil 110 ilçeye bağlı 163 mahalle ve köyünde 2 bin 713 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Türkiye'de en sevilen yemek açık ara kırmızı et!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri