Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
pastanın bıçağa yapışmaması için bir sürahi kaynar su alınır. en azından sıcak su. her kesme hareketi sonrası bıçak bu suya batırılır. böylece pasta bıçağa yapışmaz ve dağılmaz. düzgün kesilmiş olur. doğum günlerinde sıklıkla telafuz edilen lafza.
Antik Mısır'da doğum günü partileri krallara özeldi. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis'in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı.
Günümüzde düğüne, evlenen çift tarafından bir pastanın kesilmesiyle başlanılması vazgeçilmez bir gelenek haline gelmiştir.
Antik çağlarda, insanlar doğum günlerinde kötü ruhlar tarafından ziyaret edildiğini düşünür ve onları kovmak için de mum yakarlardı. Bu inanış, 18. yüzyılda Almanlar arasında da yaygınlaştı. Bir kişi, yeni bir yaş aldığında kötü ruhlardan korunması için oditoryum benzeri bir alana götürülürdü.
İlgili 45 soru bulundu
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur. Fakat gayrı müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz.
Tarihte Yapılan İlk Doğum Günü Kutlaması
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
Nişanda Pastayı Kim Alır? Tabii bir nişanın olmazsa olmazı nişan pastasıdır. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.
İslâm dininde düğün gibi şenlikler için, erkeklerin ve kadınların ayrı ayrı olmak şartıyla, kendi aralarında İslâm'ın yasaklamadığı şarkı, türkü ve şiir söyleyip oynamalarında bir sakınca yoktur.
Düğün hazırlığı da tamamı ile erkek tarafına aittir. Bu hazırlıklar, kısaca aşağıdaki gibi nitelendirilebilir. Düğün kartı, davetiyesi ve basımının sorumluluğu. Düğün salonu, müzik ve eğlence tarafının sorumluluğu.
Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
MUM ÜFLEMEK YUNAN TANRILARINA ÖZELDİ
Eski Mısır'da doğum günü partileri, kraliyet ailesine özgüydü. Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama, tanrıça Artemis'in ayın altıncı gününde ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirilmesiydi.
Mum yakmanın dindeki yeri nedir? Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur. Bunun haricinde sakınca olmaz.
Pasta ne zaman kesilir? Geleneksel olarak düğün töreninin bitmesine yakın pasta sahneye gelir ve misafirlere dağıtılır. Fakat, son zamanlarda gençlerin ağırlıkta olduğu düğünlerde pasta çok canlı bir müzikle alkışlar eşliğinde sahneye girdikten sonra müzik hızlanıyor ve eğlence devam edebiliyor.
Pasta ustası, farklı kurum ya da kuruluşların imalathane ya da mutfak bölümlerinde, farklı miktardaki malzemelerden pasta üretimi yapan kişilerdir. Un, şeker, yağ, kabartma tozu, maya ve benzeri malzemeleri kullanarak çeşitli pastalar üretir.
6) Ekmek Bıçağı
Bu bıçaklar diğer bıçaklar ile kıyaslandığında en uzun boyuta sahip olacaktır. Ortalama 30 cm uzunluğundaki ağız kısmı ile unlu yiyeceklerinizi kolayca doğrayabilirsiniz. Uzun olmasındaki amaç kabaran, büyük boyutlardaki, sert kabuklu kek ve pasta türlerinin dağılmadan kesilmesini sağlamaktır.
Kadınların kendi aralarında eğlence düzenleyip oynamaları meşru ölçüler içerisinde olmak kaydı şartıyla caizdir.
Karaman şu ifadeleri kullandı: ''Bayanlar arasında kına gecesi yapıp müzik ile eğlenmekte bir sakınca var mıdır?" Edep dâhilinde olursa böyle bir eğlence mubahtır, sakınca yoktur.
İçeriğine haram bir fiil eklenirse kadın erkek oynamak gibi; mubah olan fiil yeni eklenen fiilin hükmünü alır yani haram olur. Diğer taraftan efendimizin huzurunda habeşlilerin oyun oynamaları vakidir. Müslüman hanımların düğünlerde zil takıp oynamaları mekruhtur. Göbek atıp şuh fiil ve edalarla oynamaları haramdır.
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
Altın bilezik, altın kolye, tam, yarım ve çeyrek altın ya da takı seti geline takılıyor. Altın zincir, altın saat, tam, yarım ya da çeyrek altın gelin tarafından damada takılıyor. Damat ve gelin ailelerinin maddi durumuna göre kendi çocuklarına da altın bilezik veya altın saat takabiliyor.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Bildiğimiz kadarıyla eski Türk geleneğinde ad günü çocukların doğumundan sonra adlarının konduğu gün. Eski Türkler çocuğa ad koymaya çocuğun doğumundan daha fazla önem verirlermiş. Ad koyma törenle yapılırmış.
Yunanlılar büyük olasılıkla doğum günü kutlaması fikrini Mısırlılardan aldı, çünkü firavunların tanrı olarak tekrar doğmalarının kutlanması gibi, Yunanlılar da tanrı ve tanrıçalarını kutluyorlardı. Bazı eski kültürlere göre mumun üflenmesiyle ortaya çıkan duman aracılığıyla insanların duaları tanrılara ulaşıyordu.
Doğum günü ya da yaş günü, miladi veya herhangi başka bir takvime göre, bir insanın doğduğu gündür. Doğum günü kavramı ile genellikle bu günde gerçekleşen kutlamalar da kastedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri