Trabzon hurması (Diospyros kaki), Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Kuymak, turşu kavurması, yumurtalı minzi, kaygana… Trabzon'da hepsi aynı kahvaltı sofrasında bir araya geliyor. Bir de Sürmene pidesi var.
Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulye (kuru) dir. Sebzecilik ve meyvecilik de önemli yer tutar. 40 milyon civârında fındık ağacı vardır. Fındıktan sonra armut, kiraz, ve turunçgiller oldukça fazla yetişir.
trabzon'daki laz sayısı bilinenin aksine çok ama çok azdır. trabzon'un etnik yapısının çoğunluğunu çepni ve kıpçak türkleri oluşturmaktadır,şive de buna bağlı olarak gelişmiştir trabzon şivesinin rumca ile bağlantısı yoktur.
Trabzon'da yaşam pahalı değildir. Şehirde ev ve yaşam maliyeti diğer şehirlerden daha ucuzdur. Ortalama kira, ulaşım, beslenme ve günlük harcama maliyetleri makul seviyelerdedir. Trabzon'da yaşam maliyeti Türkiye'nin diğer bölgelerinden ve şehirlerinde olduğu gibi orta düzeydedir.
Erkek giysilerde siyah, lacivert renk kullanılmakla birlikte yöredeki el tezgahlarında dokunan koyu kahverengi şaldan giysiler yapıldığı da bilinmektedir. Erkek giysileri genel olarak; kabalak, yelek, aba, zıvka, mintan, çizme (sabuk), çarık, çapula, kuşak ve takılardan (kama, kemer, yağdanlık, kavlık, köstek) oluşur.
Ekonomik anlamda yetiştiriciliği yapılmasa da, Turunçgiller (mandarin, limon, portakal), elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, incir, trabzonhurması, ceviz, kestane, çilek, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği yapılan meyvelerdir.
Trabzon'un sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Trabzon'da 2014 yılında bin 640 dekar alanda bin 811 ton kivi, 339 dekar alanda 365 ton çilek, 351 dekar alanda ise 48 ton maviyemiş yetiştirildi.
#21 Meşhur Hamsiköy Sütlacı
Listemizi gerçek bir tatlıyla kapatmak adettendir. Trabzon'a ait Hamsiköy sütlacı ile keyfinizin yerine gelmemesi mümkün değil. Adını, Trabzon ilçesi olan Maçka'nın Hamsiköy Mahallesi'nden alıyor bu sütlaç.
Trabzon yöresel yemekleri; kuymak, Laz böreği, turşu kavurma, Akçaabat köfte, Hamsiköy sütlacı, Vakfıkebir ekmeği, hamsili yemekler, hamsi çorbası, karalahana sarması ve çorbası, Karadeniz pidesi, palamut dolması, kefal ekşilisi, Trabzon çayı, Kalkanoğlu pilavı ve çok daha fazlasından oluşur.
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde hasat edilen zeytinin üreticiler tarafından işlenmesine devam ediliyor.
Şeftali daha çok Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.
Her ne kadar Akdeniz çevresinde yetişiyor olsa da, en güncel çalışmalara göre anavatanı Avusturalya, daha yaygın olarak kabul edilen anavatanı ise Asya kıtası olan bu bitkiye Türkiye'de pek aşina değiliz; ancak ülkemizde bitkinin meyveleri "ağaç kavunu" olarak bilinmektedir.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Çay : Bölgede çay tarımına 1930'lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.
Türkiye fındık tarımında başta gelen illerimizden birisi de Trabzon'dur. Karadeniz'e kıyısı bulunan ilçelerde yoğunlaşan fındık bahçelerinin toplam alanı yaklaşık 50 000 hektar kadardır.
Trabzon'da yıl genelinde yağışlı bir hava hüküm sürer. Kışlar çok soğuk geçmese de genelde yağışlıdır. Kış sıcaklık ortalaması 5-10 derece civarındadır. Yazın ise 27 derece sıcaklık ortalaması görülür.
Şehri gezmek için en ideal zamanların yaz ve sonbahar ayları olduğunu söyleyebiliriz. İlkbaharda genelde daha şiddetli yağmurlar görülmektedir. Denizden içerilere doğru girdikçe yani daha iç ilçelerde hava sıcaklığı biraz daha soğuk olabilir. Yerli ve yabancıların en çok ziyaret ettiği zamanlar ise yaz aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri