Diğer bir rivayet ise Ali adında Kıbrıs Türk'ü bir sokak satıcısının bu tarifi keşfettiği ve bu lezzeti tadan yabancıların kendisine “Şef Ali” adını takarak şöhret kazandırmışlardır ve bu kebap Şef Ali Kebabı olarak tanınmıştır, sonrasında ise Kıbrıs Türkleri yemeğin adını “Şeftali Kebap” olarak kısaltmıştır.
Şeftali Kebabı, veya yalnızca Şeftali, Kıbrıs'a özgü bir yemektir. Koyun veya keçinin "gömlek" de denilen yağlı iç zarının kıyma, soğan ve maydanoz ile doldurulup, dolma biçiminde sarılmak suretiyle, şişte veya ızgarada pişirilmesi şeklinde yapılan bir kebap çeşididir.
şeftali kebabı yenilebilecek bir yer: Niazi's Restaurant And Cafe, Gazimağusa, Kıbrıs - Tripadvisor.
Şeftali Kebabı 29 TL - Eziç Mağusa, Gazimağusa Resmi.
Ankara'da ilk defa Tunalı'da yeni açılan “Gurme'99” isimli restoran yapmaya başladı şeftali kebabını. İbrahim Cantürk, Ukraynalı eşi Liza ile birlikte kendi ülkelerinin geleneksel lezzetlerini, ünlü şef sevgili Tongar Fırat'ın danışmanlığında bir araya toplamışlar. Ortaya enfes bir varyasyon çıkmış.
İlgili 15 soru bulundu
Kebap, Adana ili ile özdeşleşmiştir.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Uzun uzun pişirilerek hazırlanan etli yemeğiyle molehiya, Kıbrıs'ın en meşhur lezzetlerindendir.
Kalınlığında, 3 cm. Eninde ve 90-120 cm. Uzunluğunda Olmalıdır. Şişe Saplanan Et Miktarı Bir Porsiyon İçin 180 gram, Bir Buçuk Porsiyon İçin 270-280 gram Olmalıdır.
Kıbrıs'ın en meşhur yemekleri şüphesiz şeftali kebabı, kleftiko, hellim peyniri, Kıbrıs kahvesi, Kıbrıs tatlısı, köfte ve kolakas.
Özellikle bayramlarda yapılan Kıbrıs tatlısı gullurikya, keçiboynuzu pekmezi olarak da bildiğimiz harnup pekmezi ile yapılıyor. İşte damaklarda hoş bir tat bırakan az malzemeli ama çok faydalı Kıbrıs gullurikya tatlısı tarifi ve yapım aşamaları...
Şeftali ile Nektarin Arasındaki Fark. Şeftali nektarine göre daha tüylüdür. Nektarin şeftaliye göre aroması daha fazla olan bir meyvedir. Nektarin şeftaliye göre daha ufaklı bulunur.
Şeftali ve nektarin özünde aynı türdür ancak ticari olarak iki farklı meyve olarak kabul edilmektedir. Nektarin için bir şeftali türü de diyebiliriz. Şeftalilerin kabukları pürüzlüdür. Nektarin ise pürüzsüz cilde sahiptir.
Şeftalinin, bilimsel adıyla Prunus persica'nın Roma İmparatorluğu tarafından 1. yüzyılda İran'dan getirildiği bilinmekte. Bu türün bilimsel isminde de İran'ın İngilizce ismine atıfla “persica“ kullanılmıştır. Şeftalinin aslında Çin'den dünyaya yayıldığı bilinmekte.
Kuzey Kıbrıs'ta resmi para birimi Türk Lirası (TL)'dır. Ülkeye girişte getirilen yabancı para miktarına herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
Kıbrıs (Akadca ve Hititçe: 𒀀𒆷𒅆𒅀 Alaşiya; Yunanca: Κύπρος, Kipros), Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'deki Sicilya ve Sardinya'dan sonra gelen üçüncü büyük adadır.
Kıbrıs'ta alkol ve tütün ürünleri ucuz olduğundan Kıbrıs'tan dönerken genellikle bu tarz ürünlerden alınır. Her zevke uygun alkollü içecek seçenekleri bulunan Kıbrıs adasında özel içki seçenekleri de vardır. Özellikle dünyaca ünlü şaraplar çok uygun fiyata satın alınabilir.
Zivaniya adı Kıbrıs'ın Rumca lehçesinde cibre anlamına gelen zivana (Yunanca: ζίβανα) kelimesinden türemiştir. Zivaniya, renksiz ve alkoliktir ve hafif bir kuru üzüm aromasına sahiptir. Alkol içeriği değişiklik gösterse de, sıklıkla hacme oranla %45'tir.
Kıbrıs'ta kızarmış ekmeğe Gabira denmektedir.
Büryan, püryan ya da biran olarak da adlandırılan, Türkiye'nin birçok yerinde yapılan fakat daha çok Siirt ve Bitlis yöresine ait bir et yemeğidir. Arapça'da Perive olarak da adlandırılır. Sonuç olarak kuyu kebabının bir türevidir.
Büryan (Perive) - Siirt
Kuyudan alınan pişmiş Büryan, Kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde etler askılarda satışa sunulur. Kemikli ve kemiksiz çeşitleriyle servis edilir. Ayrıca kuzunun yağlı, yağsız veya orta yağlı kısımlarından da tercih edilebilir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri