4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
Şıllık ustalığı yapan Ali Güçtekin tatlının isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığını o dönemde tatlı dağınık olduğu için şıllık isminin verildiğini belirterek, "Gerçekten de tabiri caizse tatlı dansöz gibi bir tatlı. Bu nedenle ismi de şıllık tatlısı. Ancak çok hafif ve lezzetli bir tatlı" dedi.
Şıllık tatlısı olarak bilinse de asıl ismi Şileki yani ıslak olarak ismi kullanılmaktadır, zaman içinde bilinen isimleri “Şolık , Şiliki, Şike” gibi isimlerle de anılıyor ama asıl ismi “Şileki”dir.
Urfa Şıllık Tatlısı - Şanlıurfa.
Şıllık Tatlısı (Şanlıurfa Yöresi)
İlgili 41 soru bulundu
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Hindistan'ın en tanınmış sokak lezzetlerinden biri olan jalebi, çıtır çıtır kızarmış halka şeklindeki hamurların şerbete bulanmasıyla elde ediliyor.
Adana'nın Meşhur Tatlıları
Aslında bir nevi muhallebidir. Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Kayseri'nin meşhur tatlısı nevzine, orijinalinde 3 çeşit yağın karışımıyla yapılan çok lezzetli bir tatlıdır.
TDK şıllık kelimesinin anlamını aşırı boyanmış, süslenmiş kadın olarak açıklar. Aslına bakarsan "şıllık" kelimesi pek hoş bir kelime değil. Aşırı süslenen kadınlara hakaret anlamında söyleniyor yani. İşveli, cilveli, oynak anlamları da taşıyor argoda.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Mafiş tatlısı Balıkesir yöresine ait bir hamur tatlısı. Hamur parçaları önce yağda kızartılıyor ardından şerbete atılıp tatlandırılıyor. Çıtır çıtır mafiş tatlısını siz de sofranızda misafir etmek, sevdiklerinize ikram etmek isterseniz tek ihtiyacınız bu tarif.
Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da denilmektedir.
Yengen. Hikayeye göre; yeni tanıştığı kız arkadaşını devamlı gittiği büfeye götüren adam, arkadaşının siparişini verirken yengen diyerek malzemelerin bol konulması işin kaş göz işareti yapmış. Siparişi alan kişi yemekleri getirdiğinde buyurun yengen diyerek servis etmiş. Sandviçin ismi bundan sonra yengen olarak kalmış ...
şanlıurfa yöresine özgü,dürüm gibi sarılmış yufka arasına ceviz doldurularak yapılan bir tür hamur tatlısı.
Yaptığı bu tatlı sevdiği kadının dudakları gibi büyük ve dolgun bir görünüme sahiptir. Rivayet edilir ki aşçı, tatlıyı yaparken dudaklarına da kokuna da sana da doyamadım diyerek hazırlamış. İşte bu lezzetli tatlı o günden günümüze kadar Dilber dudağı olarak bilinmektedir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapılan ve geçen yıl tescillenen "Luzine tatlısı", ramazan ayında vezgeçilmez tatlılar arasında sofralardaki yerini alıyor.
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü[1] bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
Bici bici tatlısı Adana'da özellikle yaz aylarında dayanılmaz sıcaklara karşı mücadelede çok önemli bir rolü olan geleneksel bir tatlı. Özetle tarif etmek gerekirse nişastalı sütsüz bir muhallebi hazırlanıyor. Gül suyu ve pudra şekeriyle lezzetlendirilmiş boyalı buzla birlikte servis ediliyor.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Hint mutfağının en leziz tatlılarından biri olan gulab jamun, hem görünümü, hem de tadı ile kemalpaşa tatlısına benzemektedir. Ana malzemesi safran olan bu tatlı, gül suyu katılmış şerbetin içerisine atılır. Nepal, Pakistan, Bangladeş ve Maldivler'de de ilgi görmektedir.
Gulab Jamun – Hindistan
Hindistan'ın ünlü tatlısı, Gulab Jamun bizim Kemalpaşa tatlımıza çok benzerdir.
Pelte (Nevşehir yöresi)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri