Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış. Damat adayı, tuzlu kahveyi birden fazla yudumla alır ve tükürmezse, eşi için her şeyi yapacağı anlamına gelirmiş.
Tuzlu Kahve Sözsüz Bir İletişim Aracıdır
Tuzlu kahve ile ilgili en çok anlatılan hikayelerden biri, tuzlu kahvenin görücü usulü evliliklerde bir tür sözsüz iletişim aracı olarak kullanıldığıdır. Yani aslında tuzlu kahve, gelin tarafından damat adayına istediği evliliğin olup olmayacağına dair verilmiş bir cevaptır.
Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir.
Evliliğe giden yolda ailelerin buluştuğu, tanıştığı ve evliliğe rıza verdiği kız isteme törenlerinde, isteme aşamasından önce aile büyükleri, gelin adayı kız tarafından yapılan kahveleri içer. Burada bulunan damada, daha özel bir kahve ikram edilir. Damat kahvesi olarak bilinen bu kahvenin farkı, tuzlu olmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Eğer damat adayını beğendiyse kahveyi şekerli hazırlar, yanında tatlı ikram edermiş. Bu da 'ben ve ailem seni istiyoruz. ' mesajı verirmiş. Ancak kız, damat adayını beğenmezse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
İsteme anından önce gelin kahve pişirir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise kahvesine tuz atmaktır.
Aksi halde, yani gelinin damadı beğenmediği durumda kahvenin içine şeker yerine tuz atar, bahtsız damat adayı kahveyi içince durumu anlar ve mutsuz bir şekilde evin yolunu tutar. Tuzlu kahvenin rolünün son derece büyük olduğu bir kız isteme merasimi de böylece hüzünlü bir şekilde sona erer.
Tuzun önemli bileşenlerinden olan sodyumun kahvenin acı tadını dengelediği bilimsel bir gerçektir. Bunun nedeni ise tat tomurcuklarının acı yerine tuz tadına tepki vermesidir. Bu nedenle sodyum -bu durumda tuz- kahvenin acılığını bastırmakta şekerden daha doğru bir tercih olabilir.
eski zamanlardan, insanların birbirlerine olan ilgisini öyle cart diye söyleyemedikleri zamandan kalmadır. kız istemeye gidildiğinde yapılan kahve var ya. var.. hah işte kız onu yaparken, damadın kahvesinin içine bol miktarda bal veya aşırı şeker katar. böylece damadı beğendiğini belirtir.
Evliliğe giden ilk resmî adım olan kız isteme töreni sırasında damadın kahvesine tuz eklenir. Bu, gelinin damada gizli bir mesaj verdiği görücü usulü evliliklerden kalan eski bir gelenek.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Bununla beraber kız tarafı da, aile büyüklerini aynı gün çağırarak tamamen ailelerin huzurunda bir sohbet havası içinde kız isteme gerçekleşir. Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Söz tepsisini genellikle kız tarafı hazırladığından yine kız tarafından, gelin adayının yakınlarından biri tutar. Bu kişi çoğunlukla gelin adayının kız kardeşi, kuzeni ya da arkadaşı olur. Bazı bölgelerde söz tepsisini tutan kişinin bekar olması gerekir.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Damat tuzlu kahveyi içerek, kız isteme merasiminin en önemli olayını gerçekleştirir. Kız isteme merasiminde çiçek ve çikolata alınması da dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Çiçek ve çikolata eve girer girmez kız tarafına verilir.
Son yasaklama ise Sultan IV Murat tarafından olmuş, kahvenin yanı sıra tütün ürünlerine de yasak getirilmiştir. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterilmiştir. Ardından tekrar yasaklama kaldırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri