'çünkü vişne, kiraza oranla daha suludur, üretimde daha az maliyet gerektirir.
Kiraz, daha koyu bir tona sahip yeşil saplara tutunurken; vişne, daha açık bir tona sahip saplara tutunur. Sapların açık ya da koyu olmasına dikkat ederek hangisinin vişne hangisinin kiraz olduğunu kolayca ayırt edebilirsiniz. Vişne, daha ince yapıda saplara sahipken kiraz biraz daha kalın yapıda saplara sahiptir.
Günde bir bardak vişne suyu tüketimi; vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar hastalıklarından kansere hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkin rol oynuyor.
Ayrıca vişne suyu kan yapıcı bir içecek olduğu için vişne suyu süt yapar mı sorunuza da yanıt verebiliriz.
Kiraz Suyu Nasıl Yapılır? Kirazı çekirdeklerinden ayıklayıp, büyük bir tencereye alalım. 2 litre su ilave edip kaynatalım. Kaynattıktan sonra altını kapatarak meyvelerimiz yumuşayana kadar bekleyelim. Blenderi tenceremizin içine alarak karıştıralım.
İlgili 34 soru bulundu
Büyük bir tencereye vişnelerimizi koyalım, üzerine 2 litre suyu koyup orta ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynayan vişnemizin üzerine şekeri ekleyip, vişneler iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika kaynatalım. Ocağın altını kapatıp süzgeç yardımıyla posasından arındıralım.
Kiraz Tuzlaması (İlimizde yetişen kirazlardan yapılır.): Kirazlar yıkanır, bütün olarak kavanoza konur. Üzerine kaim tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir, bu işleme kap dolana kadar devam edilir. Kavurması : Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzun çıkması sağlanır.
ABD'deki Louisiana Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, sabah ve akşam bir bardak vişne suyu içenlerin, yaklaşık 90 dakika fazla ve daha iyi uyuduğunu gösterdi.
Uzun süreli ve aşırı tüketiminde kilo almanıza neden olabilir. Vişne tüketimi bazı ilaç kullanımlarıyla zararlı sonuçlara yol açmaktadır. Deride kızarıklık, döküntü ve boğazda tahrişe neden olan alerjik etkileri bulunabilir. Vişnenin yüksek sorbitol içeriği nedeniyle karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.
Ödem denilince de akıllara ananas ve maydanoz tüketilmesi konusunda bir algı vardır. Oysa vişne de iyi bir ödem attırıcıdır. Mevsiminde günde bir avuç vişne tüketilirse ödem sorunu çözülebilmektedir. Ayrıca vişne ürik asitin azalmasını da sağlamaktadır.
Vişne suyu içerdiği antioksidanlar sayesinde adet zamanı yaşanan kas ağrılarını hafifletiyor ve daha kolay bir adet dönemi geçirmenizi sağlıyor.
Uyku düzensizliğine karşı vişne suyu
Bunun nedeni vişnenin doğal olarak melatonin içermesi ve vücutta melatonin dolaşımını artırmasıdır. Melatonin vücutta doğal olarak triptofandan da sentezlenen ve uyku-ayık döngüsünü düzenleyen bir antioksidandır ve Montmorency, melatonince en zengin vişne çeşididir.
Vişne suyu, zengin bir antioksidandır. Bu sayede kanı temizler, vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabı kurutur, eklem ağrılarını giderir. Ağrıyan ve yorulan kasların onarılmasına yardımcı olur.
Starks Gold (Sarı Kiraz) Kiraz çeşidinin ağaçları yarı kuvvetli ve dik gelişir. Çok verimlidir. Meyveleri orta irilikte meyve kabuğu sarı renktedir, meyve eti sert, orta sulu ve lezzetlidir.
Tam bir vitamin ve mineral deposu olan vişne, A ve C vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından oldukça zengindir. Vişne yüksek oranda beta-karoten, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Vişnenin sağlığımıza faydalarını sıralayacak olursak: Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Vişne Sapı Çayı Faydaları
Vişne sapının antiseptik özellikleri bulunur. Böbrek hastalığı sorunu ile uğraşan kişiler vişne sapı çayını tüketebilir. Düzenli tüketimi ile böbrek taşlarının düşmesinde yardımcı olur. Astım ve ürtiker gibi alerjen hastalıkların tedavisinde vişne sapı çayı kullanılır.
İçinde yüksek miktarda, A, B, C, K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, omega-3 ve omega-6 yağları bulunur. Vişne suyu aynı zamanda, lif, karbonhidrat, protein, potasyum, manganez, bakır ve az miktarda yağ içerir. Bu çok faydalı meyve suyu, kansızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi ve metabolizma için yararlıdır.
Ancak yine de vişnenin bir meyve olduğu ve içerisinde meyve şekeri olduğu unutulmamalıdır.
Dr. Nuri Kurtoğlu, "Salisilik asit içeriğinin fazla olduğu meyveler, kiraz, kızılcık, yaban mersini, vişne gibi kırmızı meyveler, kış döneminde yaygın şekilde kullanılan portakal ve mandalina, ananasta da kanı inceltici özellik bulunur.
Vişnenin zayıflatma etkisi yoktur ancak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu da diğer yiyeceklerin hızla eritilmesini sağlar. Vişne direkt olarak kilo vermeye sebep olmasa da dolaylı yoldan zayıflamaya yardım eder.
Vişne sapı; anti inflamatuar (iltihap karşıtı), antiseptik, sıkılaştırıcı, sakinleştirici, detoksifiye edici, diüretik ve laksatif etkilere sahiptir. Vişne saplarının böbrek, gut ve romatizma sorunlarının tedavilerinde ve genel bir sakinleştirici etki vererek sinirleri güçlendirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Üre ve ürik asit seviyesini azalttığı için gut hastalığına karşı koruyucudur. LDL dediğimiz kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır. İyi bir A, C ve E vitamini kaynağı olmakla beraber içinde potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum minerallerini de bulundurmaktadır.
Kiraz buzdolabında 3-7 gün kadar tazeliğini koruyabilmektedir. Ayrıca kirazı kurutarak da saklamak mümkündür.
Kiraz alımında ise parlak ve temiz görünümlü olanlarını tercih etmelisiniz. Türk aşçı haberleri Koyun renkli olan kirazlar açık renkli olanlara göre daha tatlıdır. Organik kiraz böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur.
Karadeniz Bölgesi'ne ait çok meşhur bir lezzetmiş. Ben ba-yıl-dım :) Öncelikle soğanı küp küp doğrayıp biraz kavurdum daha sonra da kiraz turşularını ekledim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri