Nefes tutularak (habs-i nefes) “Lailahe illallah” Kelime-i Tevhîdin zikredilmesiyle gerçekleşen bu zikir çeşidi, genelde üç aşamada şu şekilde tatbik edilir: “La” harfi göbek altından başa çekilir, “ila- he” derken sağ omuza inilir, “illallah” derken göğsün solunda bulunan kalbe vurulur5.
Zâhirî hareket yaparken aslını kaçırır, halka uyarsa Hakk ile irtibatı kaybeder. Bu zikir ehline âittir, halk zâhirde zikirle meşgul olurken, o bâtın ile meşgul olur. Bu zikr-i şerif'e "Nefes zikri" denir.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Nefes alıp vermeye odaklanmak ve saymak da kişiyi stres ve endişeden uzaklaştırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. Bu teknikte 4'e kadar sayarak burundan nefes alınmalı ve nefes 7 saniye boyunca tutulmalıdır. Sonrasında tutulan nefes 8'e kadar sayılarak ağızdan verilmelidir.
Nefesi derinden ve ağırdan almak, kalp atışını yavaşlatıp, bireyin stresli bir durum karşısında normal kalmasını sağlar. Bu solunum tekniği için rahat hissedilen bir yer seçilmeli, omuzlar serbest bırakılmalıdır. Ardından akciğerler komple dolacak şekilde yavaşça nefes alınmalı ve alınan nefes yavaşça bırakılmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
Transformal Nefes seanslarında nefes sürekli diyaframa doğru yönlendirilir. Nefes terapisti, seans süresince kişinin bağlantılı ve derin diyafram nefesi almasını sağlarken diyaframatik nefesle birlikte vücut haritası, tonlama, kundalini, olumlama teknikleri gibi destekleyici yöntemleri uygular.
4-7-8 yöntemi şeklinde adlandırılan bu teknik, kökleri antik nefes düzenleme geleneğine dayanan, bedeni ve zihni gevşetmeye ve ardından sizin uykuya kolayca dalmanıza yardımcı olan bir nefes çalışması. Tekniğin geliştiricisi Arizona Üniversitesi Bütünleştirici Tıp Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Dr. Andrew Weil.
Doğru nefes alma alışkanlığı kazanamamış bireylerin bu nedenle yaşadığı sorunlarını çözen profesyonellere Nefes Koçu denir.
Egzersiz NO:4 “Sufi Nefesi”
Ellerinizi bacaklarınıza bırakarak, gözlerinizi kapatın. Ağzınız kapalı vaziyette, dörde kadar sayarak sadece burnunuzdan sakin bir nefes alın. Nefesi verirken sekize kadar sayın. Bu egzersizi dörder kerelik tekrarlarla yenileyin.
Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz. Vücudumuzdaki diğer kaslar gibi diyafram kası da çalıştırılmadığı zaman kuvvetini kaybeder, bu yüzden güçlü bir diyafram ve sağlıklı bir vücut için nefes egzersizlerini her gün düzenli olarak yapmalıyız.
Zikir yapıldığında yani aynı kelimeler söylendiğinde beyinde konsantrasyon artar ve bununla birlikte beyin faaliyetleri hızlanır. Çokça tekrar edilmesi halinde ise beyinde farklı farklı bölgeler çalışmaya başlar. Bunu yüksek konsantrasyon ve düşünme ile birleştirebilirsek duyu ötesi algılamalar çalışmaya başlamaktadır.
Güven ve Allah tarafından görülme ve duyulma düşüncesi zikreden kişide sürekli olduğu için zikir çeken kişilerin kötü kelimeler söyleyemediği gözlenmektedir. Allah zikir sayesinde kişinin dilindeki kötü cümleleri temizlediği gibi zikre devam eden kişinin kalbindeki kötülükleri de temizlemektedir.
Kalp zikri
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Değerli kardeşimiz, "İnsanda var olduğu iddia edilen bir enerji türünden yararlanma" olarak tanımlanabilecek bioenerji yöntemiyle tedavi, bilimsel olarak ispatlandığı takdirde, dinen de böyle bir yöntemin kullanılmasında bir sakınca olmaz.
Yavaş Nefes Egzersizi:
Rahat bir pozisyonda oturun veya uzanın. Burnunuzdan yavaşça nefes alın, 4 saniye boyunca sayarak. Ardından ağzınızdan yavaşça nefesi 6 saniye boyunca verin. Bu işlemi tekrarlayarak nefesinizin ritmini yavaşça düşürün.
Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
4-7-8 nefes alma tekniğini biliyor musunuz? 4 saniye derin nefes al, 7 saniye nefesini tut, 8 saniye boyunca ağızdan nefesini ver. Bu tekniğin fizyolojik etkileri tahmininlerinizin ötesinde.
Tam Konsantrasyon Nefesi'ni sürekli kullanabilmeyi öğrenmek muazzam bir çaba sarf etmeyi gerektirir, ancak çaba göstermeye rağmen yeteneğin kendisinin oldukça basit olduğu belirtilir. Öğrenim sürecinde dayanıklı özel bir kabağın içine üflenir. Buradaki amaç kabağı parçalamak için yeterli güçle kabağın içine üflemektir.
Bazı kişiler strese girdiklerinde hızlı ve sığ nefes almaya başlarlar. Bu stresli durumun daha da artmasına sebep olur. Aslında burada yapılması gereken; vücuttaki stresi azaltmak için “derin diyafram nefesi” almaktır. Çünkü derin nefes aldığınızda, beyninize sakinleşmek ve rahatlamak için bir mesaj gönderirsiniz.
Çalışma, bir dakika içerisindeki 60 saniyede 60 nefes alma esasına dayanır. Bir saniyede alıp verilecek güçlü nefeslerin her biri derin ve hızlı olmalıdır. Başlarken ilk yirmi nefeste daha yavaş olmalı, fakat nefes alışverişlerinin bir bine bağlı ve hiç bekleme yapılmadan gerçekleştirilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri