Sömürülen tarafın yalnızca zor durumda bulunması, deneyimsizliği ya da düşüncesizliği yetmemekte, ayrıca sömüren karşı tarafın bu durumu biliyor olması, bu durumdan yararlanmış olması gerekmektedir. Aşırı yararlanma barındıran sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “iptal edilebilirlik”tir.
Gabinli sözleşmeye bağlanan yaptırım ise “ iptal edilebilirlik “ tir. Gabinli sözleşme hakkında söz konusu olan “ iptal beyanı “ gerek kullanılışı gerekse hükümleri bakımından BK. md. 31'de ifade edilen irade sakatlığı halleri için kullanılan iptal beyanından farksızdır.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Buna göre zarar gören bu hakkını, düşüncesizlik veya deneyimsizliğini öğrendiği, zor durumda kalmada ise bu durumun ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her halde sözleşmenin kurulduğu tarihten başlayarak beş yıl içinde kullanabilir.
Aşırı yararlanmanın şartları nelerdir? TBK Madde 28'e göre Aşırı yaralanmanın şartları; Edimler Arasındaki Aşırı Orantısızlık Bulunması, Zarar Görenin Kanunda Sayılan Olumsuz Koşullardan Birini Taşıması ve Mağdurun Sömürülmesidir.
İlgili 22 soru bulundu
Aşırı yararlanma (gabin); iki taraflı bir sözleşmede taraflardan birinin, diğerinin zayıf/özel durumundan yararlanarak mevcut edimler arasında açık oransızlık yaratmasına denir.
Aşırı yararlanma; karşılıklı iki tarafa borç yükleyen hukukî işlemlerde bir tarafın sözleşme yapıldığı esnadaki toyluğunu, tecrübe noksanlığını veya zor durumda olmasını diğer tarafın fırsata çevirmek suretiyle kendi edası ile karşı eda arasında bariz, aşırı bir değer farkı yaratmasıdır.
Aşırı yararlanmanın koşullarının olması halinde sömürülen kişinin sözleşmeyle bağlı olmadığı yönündeki iradesini açıklama hakkı vardır. Bu halde sözleşme geçersizdir.
Buna göre; uygulama sırasında sıkça rastlanan sulh ya da feragat sözleşmeleri, imzalanan ibranameler şartları oluştuğu takdirde gabin sebebiyle iptal edilebilir. Öte yandan yine özel hukukta yapılmış tüm sözleşmeler açısından gabin kurumunun uygulanabilirliği de mevcuttur.
Sözleşmelerin Geçerlilik Şartları
Bir sözleşmenin geçerli olması için tarafların sözleşmeyi özgür iradeleriyle ve bilinçli olarak yapmış olmaları gereklidir. Sözleşmenin kurulabilmesi için sözleşmenin taraflarından birinin yönelttiği sözleşme yapma teklifinin diğer tarafın kabul etmesi gerekir.
Yargıtay kabulüne göre açık oransızlık; edimler arasında %50 lik fark olarak kabul edilir. Olağan koşullar altında ise bir gabinden bahsedebilmemiz için edimler arasında en az %25 fark olması gerekmektedir.
TBK m. 27/I'e göre, “Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür”. İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir.
Akdin haksız kazanca yol açacak ölçüde kapalılık taşımasını ifade eden fıkıh terimi.
Gabin, tarafların karşılıklı edimleri tayin edebilme konusundaki sözleşme özgürlüklerine getirilmiş olan bir sınırlamadır. Burada taraflardan birinin içinde bulunduğu olumsuz koşullardan yararlanmak suretiyle sözleşme özgürlüğünün kötüye kullanılması söz konusudur.
Gabin davasına örnek vermek gerekirse; gabin sebebine dayanarak açılacak bir tapu iptal ve tescil davası için taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurulacaktır.
Basiret kuralları gereği bir tacirin deneyimsizlik ya da düşüncesizlik içinde bulunamayacağı kabul edilmektedir. Hal böyle olunca tacirlerin gabin iddiasına dayanak olarak tecrübesizlik ya da düşüncesizlik hali iddiasında bulunamayacağı açıktır.
Örnek vermek gerekirse sahip olduğu bir arazinin yakında çok değer kazanacağı konusunda hiçbir deneyime sahip olmayan ,köyde yalnız başına yaşayan yaşlı bir kadından ,arazisi gerçek değerinin çok altında bir bedelle satın alınması hali örnek verilebilir.
Alman hukukunda gabinin hukuki sonucu, İsviçre ve Türk hukuklarından farklı olarak, mutlak butlandır16.
Türk Borçlar Kanunu'nda iki tür şekil öngörülmektedir. “adi yazılı şekil ” veya “yazılı şekil ” ve “resmi şekil ”.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
MADDE 1- Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur. İrade açıklaması, açık veya örtülü olabilir. MADDE 2- Taraflar sözleşmenin esaslı noktalarında uyuşmuşlarsa, ikinci derecedeki noktalar üzerinde durulmamış olsa bile, sözleşme kurulmuş sayılır.
Konuya Yargıtay uygulaması açısından bakıldığında Yargıtay gabin, hata ve hile iddialarının aynı davada ileri sürülemeyeceğini (Y.4.HD. 25.1.1949 T. 1949/611 E. 1949/231 K. ; Y.4.HD. 20.3.1953 T. E.
Gabin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Alışverişte satın alınan mala ödenen karşılığın, malın değerinden çok fazla olması, alışverişte hile yapma.
Genel işlem koşulları ya da genel işlem şartları, önceden hazırlanmış bir sözleşme metni çeşididir. Sözleşmenin taraflarından birisi, diğer tarafa, daha önceden hazırlanmış olan bir metni empoze eder. Bunun en yaygın örneklerinden birisi, kredi hesabı başvurularında görülür.
Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri