Düşünceler, olgular ve süreçler telif hakkı kapsamında değildir. Telif hakkı yasasına göre, bir eserin telif hakkı korumasına uygun olması için yaratıcı bir ürün olması ve fiziksel bir ortama kaydedilmiş olması gerekir. İsimler ve unvanlar tek başına telif hakkına tabi değildir.
Telif hakkı olmayan bir resim, fotoğrafçının herkesin kullanımına sunduğu bir resimdir. Fotoğrafın sahibi veya fotoğrafçı, belirli bir fotoğraf veya görüntü üzerinde hala telif hakkına sahip olabilir, ancak bunun başkaları tarafından kullanılmasına izin vermiş olabilir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Genel olarak orijinal eseri oluşturan kişi, eserin telif haklarına sahip olur. Örneğin bir resmi siz yaptıysanız, resmin telif hakkı büyük olasılıkla sizdedir. Aynı şekilde bir fotoğrafı siz çektiyseniz, fotoğrafın telif hakkı büyük olasılıkla sizdedir.
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Telif hakkı olmayan müzik, yalnızca orijinal içerik oluşturucuya ait olmayan müziktir. İlgili bir taraf genellikle kullanım izni almak için bir kerelik ücret ödeyebilir. Telif hakkı olmayan müzikler kamuya açık alanda, Creative Commons müzik lisansları altında veya telifsiz müzik kütüphanelerinde bulunabilir.
3 telif hakkı ihtarı alırsanız: Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır.
Bu eser, Telif hakkı süresi dolmuş ve/veya kamulaştırılmış olmasından dolayı Türkiye'de kamu malı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 27. maddesi: Koruma süresi eser sahibinin yaşadığı müddetçe ve ölümünden itibaren 70 yıl devam eder.
Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Türk Hukukunda sanat eserlerinin ve fotoğrafın telif haklarına ilişkin asıl mevzuat 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'dur.
Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi hâlinde, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermenin en hızlı ve kolay yolu, bilgisayarda web formumuzu doldurmaktır. Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talepleri e-posta, faks ve posta yoluyla da gönderilebilir. Hatalı hak taleplerinde bulunmayın.
CEVAP: Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
CEVAP : Telif hakkı, bir fikir veya sanat eserini meydana getiren kişinin, bu eser üzerindeki haklarının tamamıdır. Sözkonusu haklar, zaten eseri meydana getiren kişide olduğundan almak için yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
YouTube üzerinde yayınlanmış filmlerin ( yapımcı firma veya hak sahibi tarafından yayınlanan filmler değil, tüzel kişiler tarafından yayınlanan, ayrıntılar kısmında telif bilgisi/şirketi bulunmayan filmlerin ) telif hakları yoktur*.
Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklardır.
Örneğin, eski fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon satın almanız, her zaman bu görüntülerin telif hakkına sahip olduğunuz anlamına gelmez. Ayrıca, başka birisinin çektiği bir fotoğrafta yer almanız, fotoğrafın telif hakkına sahip olduğunuz anlamına gelmez.
Pinterest'in en önemli özelliklerinden biri de web üstünde beğendiğiniz bir görseli, altına yorumunuzu da ekleyerek panonuza eklediğinizde, telif hakkı ihlali de söz konusu olmadan sizin panonuza özel hale gelmesi.
Hayır yemezsin. Ama resmin sahibi seni şikayet edebilir.
Osmanlı döneminde bu konuda ilk esaslı kanun, 1910 tarihli “Hakkı Telif” Kanunudur. Bu kanun 1 Ocak 1952 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nde yürürlükte kalmış, 1 Ocak 1952 tarihinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yürürlüğe girmiştir.
Telif hakkı ücretsiz müzik nedir? Telif hakkı ücretsiz müzik teknik olarak telif hakkı olmayan müziği ifade eder. Bu, Happy Birthday şarkısı veya ABC'ler gibi halka açık alanda bulunan müzik olacaktır.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Unutmayın: Telif hakkına ilişkin düzenlemeler canlı yayınlar ve Shorts videoları için değil, yalnızca uzun videolar için geçerlidir. Canlı yayınlar ve Shorts videolarından para kazanma hakkında daha fazla bilgi edinin.
Videonuz YouTube'dan silinir. Videonuz, ödemelerden mahrum edilir ve tüm reklam geliri, kullandığınız müziğin telif hakkı sahibine aktarılır. Birden fazla ihlalde bulunduysanız kanalınız sonlandırılabilir.
TikTok'un Tekrarlayan İhlalci Politikası kapsamında, kullanıcıların içerikleri telif hakkı ihlali nedeniyle kaldırıldıysa kullanıcılara bir ihtar göndeririz. Her bir fikrî mülkiyet türü için 3 ihtar sınırı vardır, ardından hesabı kalıcı olarak kaldırırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri