Buğday içeren tüm ürünleri bebeklere dikkat ederek vermelisiniz. Buğday gluten içeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Tam buğday unu, yulaf, buğday ruşeymi, süt ve yoğurt gibi besleyici malzemelerle tuzsuz, tamamen organik bebek ekmekleri, ek gıda öğünlerinde doyurucu bir destek sağlayacak.
Bebeklerde çavdar unu tüketimine 8-9 aydan önce başlanmamalıdır. 8-9 aydan sonra ise çavdar unu ile yapılan yiyecekler ve çavdar ekmeği, aşırıya kaçılmadan verilebilir.
Hammm Bebek Ekmeği, 6. Ayını tamamlamış bebeklerde, günde 2-3 adet bebek ekmeğini süt ve çorbalara ezerek kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bebeklere Özel Un ve Karışımlar
Geçiş sürecinde tahıllar da bebek beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bu tahılların içinde bebeklerin sindirim sistemine en uygun olanı pirinçtir. Pirinçten yapılan unlar ise bebeğinizin yemeklerine koyabileceğiniz en ideal ürünlerden biri olmaktadır.
Patates, havuç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp püre kıvamına getirerek bebeğinizin ayına uygun bir çorba hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız sebze çorbasına bir miktar anne sütü ya da 2 ölçek çocuk devam sütü* katarak daha lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.
9. Ayını dolduran bebeğinizin beslenmesinde beyaz un yerine, tam tahıllı unları tercih edebilirsiniz. Sebze çorbalarının içine pirinç ekleyerek bebeğinizi ilk tahılı ile tanıştırabilirsiniz. Daha sonra kahvaltı ve ara öğünlerinde kıvam ve doyuruculuk arttırmak için buğday ya da bulgur kullanabilirsiniz.
Yapısında insan sindirimi için faydalı olan kepek, rüşeym ve protein barındırıyor. Ek gıdaya geçişte tercih edilen en temel un olması nedeniyle elinizin altında bir tam buğday unu bulundurmanızda fayda var.
Bebeğin günlük beslenme planının %50'si anne sütü, %50'si ise ek gıdadan oluşur. Bebeğiniz bu dönemde 3 öğün olarak ek gıda tüketebilir. Her bir öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
8. aydan itibaren bebeğinize mama şeklinde Eti Cicibebe Vitaminli Kızarmış Ekmeği verebilirsiniz.
Bebekler için tam buğdayın sindirimi başlangıçta biraz zor olabilir. Çocuğunuzun güvenli ve kademeli bir şekilde alışması için işlenmiş buğdaya dayalı basit tariflerle başlamak en iyisidir. Ancak tam buğday unu kabızlık yapmaz. Bebeklerinize gönül rahatlığı ile tam buğday unu verebilirsiniz.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir. Bu noktada şeker ilaveli gevrekler tercih etmemek ve karışıma şeker ya da bal ilave etmemek de önemli noktalardır.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Bebeklere yulaf hangi ayda verilebilir? Yulaf ve diğer tahıllar çölyak hastalığının gelişmesinin önlenebilmesi için anne sütü ile beslenmeye devam edilirken 6. aydan itibaren azar azar başlanabilir.
Buğday içeren tüm ürünleri bebeklere dikkat ederek vermelisiniz. Buğday gluten içeriyor ve bebekler glutene karşı çok hassaslar. Gurme Bebek bebeklerinize buğday ürünlerini 8. aydan itibaren vermenizi tavsiye ediyor.
Bir çok anne geleneksel olarak bebeklerine bulgur yerine pirinç ve nişasta maması veriyor. Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir.
9, 10, 11, 12 Aylik bebekler icin beslenme icin pilav, makarna, kıymalı etli sebze yemekleri, kıymalı dolmalar, kaşıkla ezilerek çocuğa yedirilebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri