Kısmen evet. Soğuk ve yağışlı hava eklem ağrılarına yol açan hastalıkların asıl nedeni değildir, ama romatizmal veya kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları soğuk ve nemli havalarda artar. Yani soğuk ve nem, hastalığa neden olmaktan ziyade ağrıyı artırır.
Hava sıcaklıkları ve nem oranının yüksek olduğu bu dönemlerde sabah tutulmaları veya oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ağrılar görülebilir. Bu ağrılar genellikle uzun süre aynı pozisyonda oturmanın veya yatmanın vücudumuzda oluşturduğu baskının sonuçlarıdır.
Artrit: Bir bilimsel çalışma osteoartritli yaşlıların yaklaşık %5'inde sıcak havanın eklem ağrılarını etkilediğini göstermiştir. İnflamatuar artritli kişiler, sıcaklık değiştiğinde ve nem arttığında ağrı yaşarlar. Çünkü oluşan bu durum eklem dokusunun genişleme ve büzülme şeklini etkiler ve bu nedenle ağrıyı tetikler.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Bunun sebebi, soğuk havalarda kasların ve kan damarlarının kasılmasına bağlı olarak romatizmal bölgeye giden kan akımının azalmasıdır. Buna bağlı olarak dolaşım bozulabilir ve ağrı meydana gelir.
İlgili 22 soru bulundu
Anlık ısı düşmesi kas içerisideki kan akımını azaltıp, ağrı ve hareket kısıtlılığı yapar. Yine aynı şekilde rüzgara maruz kalma esnasında, rüzgar derinin ısısını düşürerek kas ağrılarını meydana getirir. Mevcut eklem sertliği veya kireçlenmesi olan hastalar nispeten sıcak aylarda daha rahat ederler.
Özellikle soğuk havalar sebebiyle çıkılamayan yürüyüşler, bacak kaslarının sertleşmesine neden olurken, eklem ağrıları da ortaya çıkar. Eklem Sıvısının Katılaşması: Düşük sıcaklıklar, eklemlerin içindeki sıvıyı tam anlamı ile katılaştırmasa da yoğunluğunu artırabilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Vücutta bulunan en uzun sinir olan siyatik aynı zamanda vücudun en önemli sinirlerinden biridir. Bacağın hareketini sağlamakla görevli olan bu sinirin herhangi bir nedenle zarar görmesi, gerilmesi ya da sıkışması durumunda bacakta ve bölgesinde ağrı meydana gelebilir. İşte bu ağrı da siyatik ağrısı olarak adlandırılır.
Bacaklarında ağrı yaşayan kişiler ilk önce ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvuru yapmalıdır. Ortopedi doktorları hastayı muayene eder ve ağrının nedenlerine göre farklı bölümlere yönlendirme yapabilir.
Soğuk ve yağışlı hava eklem ağrılarına yol açan hastalıkların asıl nedeni değildir, ama romatizmal veya kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları soğuk ve nemli havalarda artar. Yani soğuk ve nem, hastalığa neden olmaktan ziyade ağrıyı artırır.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Çoğumuz için yüzde 30 ila 60 nem rahat hissettirir. Bu aralığın üzerindeki herhangi bir şey genellikle nemli olarak kabul edilir. Nem ne kadar yüksek olursa, kendinizi o kadar rahatsız hissedersiniz.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Bacaklarda Romatizma Belirtileri Nelerdir? Bacaklarda meydana gelen romatizmada hareket ederken bacak ağrısı, oturup kalkarken yaşanan hassasiyet, kas güçsüzlüğü ve eklemlerde sertlik sık sık gözlemlenen belirtilerdendir.
Soğuk, nem veya rutubetin romatizma yaptığına ya da kolaylaştırdığına ilişkin ciddi bir kanıt yoktur. Ancak, romatizması olan insanlar hava değişimlerine karşı daha duyarlıdırlar. Nemli ortamda kalanlarda romatizma daha çok olacak diye bir şey yoktur.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
-Kol ve Bacak Ağrılar: Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar ve strese girmeye sebep olan durumlar kol ve bacak kaslarının gerilmesine böylece ağrıların oluşmasına sebep olur. Stres anlarında kollarımı ve bacaklarımızı sıkarak kendimizi tutmaya çalışmamızda ağrıların sebeplerinden biridir.
Kol ve bacak ağrıları: Yaşadığımız stres veya gerginlikler esnasında bazen kaslarımızı sıkarak kendimizi sakinleştirmek isteriz bu da daha sonrasında kollarımızın ve bacaklarımızın ağrımasına yol açar.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Ağrı, sinir boyunca, bacağın arkasını izleyerek kasıktan ayağa dek yayılır. Ağır durumlarda bacak güçsüzleşir, diz ve bilek refleksleri azalır. Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Havanın soğuması ile yağmurlu havalarda oluşan basınç değişikliklerini hasta ekleminde hisseder. Yağmur yağmadan günler öncesinden dizlerinde ağrı-sızı başlar ve yağmuru haber verir.
Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri