Trafolar,güçleri eşit olursa seri-paralel bağlanabilirler.Bağlantı yapılırken sargıların başlama ve bitiş uçlarına dikkat etmek gerekir.Örnek olarak sekonderi 12 volt olan iki trafoyu seri bağladığınızda ya 24 volt,veya 0 volt ölçerseniz şaşırmayın.
► Yüksek Çalışma Verimliliği: Genellikle trafolar tam yükte yüksek verimlilikte çalışır. Trafolar paralel bağlanarak, artan yük talebini yerine getirmek için trafolar arası geçiş yapılabilir. Bu şekilde yüksek verimlilik elde edilir.
Transformatörlerin güçleri birbirine eşit veya yakın olmalıdır. Farklı güçlerdeki transformatörlerin paralel çalıştırılma zorunluluğu varsa güçleri arasındaki oran 1/3'den küçük olmama şartı ile müsaade edilebilir. Nominal akımdaki kısa devre gerilimlerinin eşit olmalı veya farkın %10'u geçmemesi gerekir.
Led trafolarında da benzer durum geçerlidir. Dolayısıyla led trafosu amper yükseltme için 2 trafo paralel olarak bağlanmalıdır. Aynı şekilde gerilim değerlerinin eşit olduğunda ve + uçların birbirleriyle – uçlarında birbirleriyle bağlandığına emin olunmalıdır.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Trafo Gücü, bulunan toplam gücün 2 katı olarak seçilmelidir. Aksi halde trafonun yükünün artması durumu verimi düşürecektir. Bu durumda trafo ısınır ve güç kayıpları başlar.
Kuru tip trafoların yangın çıkarma riski yoktur. Yağlı tip trafolar içerisinde bulunan yağdan dolayı patlama riski taşır. Kuru tip trafolar, insan yoğunluğunun olduğu alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Patlama riski bulunmadığından dolayı okul, hastane gibi insanların bulunduğu alanlarda tercih edilir.
Akım trafoları, bağlı olduğu devreye seri bağlanır ve sekonder devresindeki ölçü aletlerini yüksek gerilime karşı izole eder. Akım...
X.../5A tabir ettiğimiz sayaçlarda gerilim trafosu ile akım trafosu ters bağlanırsa akım ile gerilim arasında 180 derece açı oluşacağından sayaç 2. ve 3. bölgede çalışır ve bu durumda akım alarmı verir.
Trafoya DC akım uygulanırsa ne olur? Trafonun sarımlarının öz direncinin çok düşük olduğunu farzedersek direncin sıfıra yakın olduğu yerde akımın ne denli yüksek olacağını da kestirebiliriz. Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Trafoda üçgen bağlantı yapmak için her faz sargısının giriş ucu öteki sargının çıkış ucu ile birleştirilir. Bu bağlantı trafonun hem primer de hem de sekonder de aynı şekilde yapılır. Üçgen bağlantıda fazlara ait sargılar birbirleri ile kapalı bir devre meydana getirir.
Paralel bağlantı, devre bileşenlerinin iki ortak düğümü paylaştığını bağlantı türüdür. Bu tür elektronik devrelerde gerilim tüm cihazlar üzerinde eşittir. Toplam devre akımı bağlı cihazlar arasında paylaşılır. Sistemin direnci ise eşdeğer direnç hesabı için kullanılan özel bir formülle hesaplanır.
Akım trafosunun primer sargısına güç kaynağından gelen akımın bağlantısı yapılır. Bu, genellikle trafonun giriş terminallerine yapılır. Akım trafosunun sekonder sargısına ise ölçüm veya değiştirilmek istenen akımın bağlantısı yapılır. Bu, genellikle trafonun çıkış terminallerine yapılır.
(a) Paralellik: İki doğru veya düzlemin her noktada birbirinden eşit uzaklıkta olması.
Üç fazlı transformatörlerin çalışma prensibi bir fazlı transformatörler gibidir. Üç fazın sargıları arasında 1200 faz farkı vardır. Transformatörlerde gerilimler ile sipir sayıları doğru orantılıdır, akımlar ise ters orantılıdır. Bu oran aynı zamanda transformatörlerde boşta dönüştürme oranıdır.
Trafonun nötr noktası ile toprak arasına bir empedans eklenerek yüksek ve düşük empedanslı topraklama sistemi sağlanabilir. Düşük empedanslı topraklama sisteminde nötr noktasına ilave edilen bir akım trafosu aşırı akım rölesine bağlanarak faz-toprak arıza (51G) akımı tespit edilebilir.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Ayrıca akım trafolarının sekonder uçları mutlaka topraklanması gerekmektedir. Bunun nedeni primer sargı ile sekonder sargı arasında oluşabilecek olası bir kısa devre durumunda primer sargısındaki yüksek gerilimin sekonder devresinde toprak üzerinden kendini tamamlamasıdır.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Gerilim trafolarının kapasiteleri çok küçük olup, güçleri çoğunlukla 15 ila 600 VA arasındadır. Sekonder uçlarından (v) ucu, yüksek gerilimlere karşı korunmak amacı ile topraklanır. Primer sargı uçları U-V, sekonder sargı uçları da u-v harfleriyle gösterilir. Gerilim trafosu, voltmetre gibi şebekeye paralel bağlanır.
Ampermetreler devreye daima seri bağlanırlar Çünkü ampermetrenin görevi bir elektrik devresinden kaç amper akım geçtiğini ölçmektir. Bunun için alıcıdan geçen akım aynı zamanda ampermetreden de geçmelidir. Bunu sağlamak amacı ile alıcı ve ampermetre artarda, seri olarak bağlanır.
Sayaç tüketilen elektrik enerjisini akım trafoları ile ölçme yapacağından dolayı 3 adet akım trafosu ayrı ayrı fazlara 1 adet akım trafosu seri şekilde bağlanmalıdır. Akım trafolarının bağlantıları ise 1 inci trafo 1 ile 3 numaralı 2 inci trafo 4, 6 üçünçü ise 7 , 9 numaralı klemenslere bağlantı yapılır.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Birçok çeşit trafo vardır. Trafo çeşitlerinden en sık kullanılanlarından birkaçı; kuru tip ve yağlı tip trafolar, akım trafoları, izolasyon trafoları, oto-trafolar, iç ihtiyaç gerilim trafoları.
Transformatörler aşırı ısınmaya özellikle yatkındır çünkü devreler arasında gerilim seviyelerini yükselttiklerinde veya azalttıklarında çekirdek ve sargılarda enerji gibi ısı da kaybolur. Bu ısı yalıtıma zarar verecek şekilde birikebilir ve transformatörün bozulmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri