İsim tamlaması kalıbında olup da birleşik kelime hâline gelmemiş olan coğrafi isimlerin ikinci kelimeleri küçük yazılır: Toros dağları, Nilüfer çayı, Çoruh nehri, Kadirli ilçesi, Nemrut dağı, Marmara denizi, İstanbul şehri, Konya ili, Etimesgut ilçesi, Taflan köyü vb.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle Irmağı, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat Nehri, Süveyş Kanalı, Tuna Nehri, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Nemrut Dağ Türkiye'nin Adıyaman ilinde bulunan bir dağdır. Büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle nemrut dağı, Nemrut dağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Nemrut Dağı şeklinde olmalıdır.
Krater etrafında, en yüksek tepe olan Sivritepe 2935 m, Doğu Nemrut Tepesi 2625 m, güneydeki Tursuktepe 2828 m ve batıda Nemrut Dağı Tepesi 2801 m yüksekliktedir.
Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olup, adını MÖ 2100'de yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan almıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Bu kelime genellikle nemrud şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı nemrut şeklinde olmalıdır.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Dağ, eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır.
Efsaneye göre, Hazreti İbrahim'i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut'tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi'nde bulunan büyüleyici dağ.
Nemrud (İbranice: נִמְרוֹדֿ, romanize: Nimrôḏ; Aramice: ܢܡܪܘܕ; Arapça: اَلْنَّمْرُود; an-Namrūd), Tekvin'e göre Nuh'un torunu ve Sümer (Shinar) kralıdır. Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır.
Aynı zamanda etkili olmak, hükmetmek anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle hakim olmak, hakimolmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hakim olmak şeklinde olmalıdır.
Nemrut Dağı'na giriş ücreti kişi başı 20 TL, taşıma ücreti 5 TL olmak üzere toplam 25 TL olarak belirlendi. Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, “Daha önce Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile giriş ücretliydi.
Ural Dağları veya Urallar (Rusça: Уральские горы, Başkurtça: Ural tauźarı), Kazakistan steplerinden Kuzey Kutbu'na kadar uzanan 2,498 km uzunluğunda sıra dağlar oluşumudur.
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle kafdağı, kaf dağı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kafdağı şeklinde olmalıdır.
Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz.
Nemrut Dağı Ören Yeri, Pütürge'nin Büyüköz Köyü ile Adıyaman'ın Kâhta İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
M.Ö. 2640 yıllarında yaşadığı rivayet edil mektedir. Çok uzun bir ömür sürdüğü 10 hatta "bin yıl" yaşadığı da tevatür olan rivayetlerdendir.
Nemrud adı Kur'an'da yer almamakla birlikte Bakara sûresinde (2/258) Allah'ın kendisine mülk ve hükümdarlık bahşettiği için şımarıp İbrâhim'le tartıştığından söz edilen kişinin Nemrud olduğu müfessirlerce kabul edilmiştir.
Nemrut Dağı Hakkında Kısa Bilgi
Nemrut Dağı'nın yüksekliği ise 2150 metre. MÖ 1. yy civarlarında burada hüküm süren Kommagene Krallığı, günümüzde hala gizemlerini koruyan devasa heykellerle Nemrut Dağı'nı donatmış.
7. Nemrut Dağı'ndaki Heykeller Nasıl Keşfedildi? Nemrut Dağı'ndaki harabelerin keşfi aslında 1881 senesine dayanıyor. Diyarbakır çevresinde gerçekleşen yol çalışması sırasında Karl Sester tarafından Kommagene Krallığı'ndan kalmış olan eserlere ulaşılıyor.
TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
Sıfat ya da ad tamlaması biçimindeki kimi yer, bölge, dağ, deniz, akarsu, göl, orman, ova adları bitişik yazılır. Acıgöl, Akdeniz, Anadolukavağı, Beşikdüzü, Büyükmenderes, Elmadağ, Gökova, Kadıköy, Karadeniz, Kavaklıdere, Kızıldeniz, Kızılırmak, Kocaeli, Küçükçekmece, Sarayburnu, Yeşilırmak…
Mesela “Ağrı Dağı” yazılırken “Dağı” sözcüğü büyük harfle yazılmıştır. Çünkü iki kelime artık kalıplaşmış bir anlam taşımaktadır. Oysa “Erciyes dağı” denilirken sadece “Erciyes” kelimesi büyük harfle yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri