Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir. Ayrıca kahvenin hafif derecede idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır.
Damar tıkanıklığına karşı günde birkaç fincan kahve tüketin.
Güney Kore'de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesi sonucunda, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü.
Örneğin, fazla Nescafe tüketimi, kan basıncını artırır. Aşırı kafein tüketimi, kalbin daha hızlı atmasına neden olarak kalp ritmini bozar. Tansiyon değerlerini yükselten aşırı Nescafe tüketimi, tansiyona bağlı birçok rahatsızlığı tetikleyebilir. Nescafe'yi fazla tüketmek, doğurganlığa zarar verebilir.
"Kahve, kalp hastalığı ve krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor" sonucuna varıldı. Araştırmaya göre günde 3 fincan kahve tüketmek kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini yüzde 17, kalp krizi geçirme riskini de yüzde 21 düşürüyor.
Kafein, damarların kasılıp büzülmesine neden olur, aniden kafein almayı keserseniz de kan damarlarının hızlı bir şekilde genişlemesiyle daha güçlü ve rahat şekilde kan akmaya başlar.
İlgili 25 soru bulundu
Kahvenin Varis Oluşumuna Etkisi Var Mıdır? Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
“Yapılan iki farklı araştırma, günde beş fincana kadar kahve içmekle kalp hastalığı arasında bir ilişkinin olmadığını gösteriyor” diyen Dr. Çaynak, günlük ortalama 2-4 fincan kahve içmenin ise kalp ve kalbe bağlı tüm rahatsızlıklara yakalanma ve ölüm risklerini azalttığını söylüyor.
Kahve Kolesterolü Yükseltir Mi? Kahve açıkçası orta düzeyde tüketildiğinde ve kahvenin çeşidi her ne olursa olsun filtre edilerek içildiğinde kan kolesterolü üzerinde direk olumsuz yükseltici etkisi bulunmamaktadır.
Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Dünyanın en sevilen içeceğinden biri olan kahveyi günde ne kadar tüketmeli? Günde ortalama 300-400 mg kafein tüketimi genel olarak güvenilirdir. ( 500 mg fazla anlınmamalıdır.)
Kalp ve damar hastalıklarının temel nedeni damarların tıkanmasıdır. Bu hastalığı önlemek için düzenli olarak yeşil çay içmeniz tavsiye edilir. Damarların rahatlamasına yardım eden yeşil çay sayesinde, damar tıkanıklığı hastalığının önüne geçebilirsiniz. Gün içinde 2 fincan yeşil çay içerek daha iyi hissedebilirsiniz.
Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
Damar tıkanıklığına iyi gelen yaklaşımların başında yaşam tarzı değişiklikleri gelir: Düzenli spor ya da çeşitli fiziksel aktiviteler, sağlıklı beslenme ve yüksek kolesterollü besinlerden uzak durma ilk sırada yer alır. Ayrıca sigara ve alkolden uzak durulması bu hastalığa yakalanmayı önemli ölçüde engeller.
Aşırı kahve tüketimi kalpte ritim bozukluğuna neden olur. Kahvenin içinde bulunan kafein fazla tüketildiği zaman kalbin ritmini olumsuz yönde etkiler. Düzensiz kalp atışı kalpte çarpıntıya ve taşikardi hastalığına neden oluyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının belirli ölçüde kahve tüketimini tavsiye ediyor.
Çalışmalar, genel olarak kahvenin kolesterolü yükselttiğini ortaya koysa da, filtre kahvenin kan kolesterolü üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını gösteriyor. Kahve içindeki kafein maddesi güçlü bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır.
Yüksek tansiyonu olan hastalar üzerine yapılan çalışmalar, kahve tüketiminin tansiyon veya genel kalp hastalığı riski üzerinde önemli bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir.
Kalp damarı tıkanıklığını açan 2 yöntem
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Omega-3 yağ asitleri içeren balık türleri kalp damar sağlığı için faydalıdır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar düzenli olarak tüketildiğinde kolesterol seviyelerini düşürerek kalp krizi riskini azaltır. Yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi meyveler ise antioksidan açısından zengindir.
Kalp Dostu
Kahvenin içeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi gelir. Günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini ortaya koyuyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Vücudunuz kahveyi ne ölçüde temizleyebiliyor? Bazıları diğerlerine göre genetik yapıları nedeniyle kahvedeki kafeini vücutlarından daha geç ve yavaş atabiliyor. Bu tür sorunu olanlarda geç saatlerde içilen kahve uyku kaçırıyor. Fazla miktarda tüketilen kahve ise çarpıntıya ve tansiyon fırlamalarına sebep olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri