Kafeinin vücuttaki adenozin salınımını arttırdığını ifade eden Op.Dr. Bıkmaz, “Artan adenozinler ca+ kanallarını aktive eder. Vücutta nörotransmiter maddeler artar. Uyarılar oluşur ve migren ağrıları bas göstermeye başlayabilir.
Kafein, baş ağrısını hem tetikleyebilir hem de azaltabilir. Az miktarda kafein migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir .
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre günde 3 fincan veya daha fazla kahve ve çay tüketimi migren ağrılarını tetikleyebilir. Araştırma, fazla kafein tüketen migren hastalarının aynı gün içerisinde ya da ertesi gün baş ağrısı çekme ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Kahve içmeyi bıraktığınızda, vücudunuzu doğal uyarıcı görevi gören ve sizi uyanık tutan hormonlardan adrenalin ve dopaminden mahrum bırakırsınız. Bunun yerine, dinlenme ve yorgunluktan sorumlu bir hormon olan adenosin seli kafanıza hücum ederek beyin kimyanızda baş ağrısına neden olabilir.
İçine de birkaç damla limon sıktınız mı, bu küçük kahve, baş ağrısına karşı iyi bir mucize ilaç gibidir. Kafein sayesinde kan dolaşımı hızlanır, ağrıların iletilmesi yavaşlar. Özellikle de sık kahve içmeyen kişilerde çok faydalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
NESCAFÉ ürünlerinizdeki kafein miktarı nedir? NESCAFÉ Gold, Classic ve 3'ü ve 2'si bir arada gibi çözünebilir hazır kahvelerin içime hazır 1 porsiyonu ortalama 75 mg kafein içerir.
Nescafe, baş ağrısına iyi gelir. Güçlü bir ağrı kesici olarak bilinen kafein, baş ağrısının daha kolay geçmesine yardımcı olur. Özellikle bir bardak Nescafe kahvesi içmek, ağrı kesicilerden ilaçların etkisini artırması sebebiyle, hem dikkatli kullanılmalı, hem de fayda sağlandığı için gözden çıkarılmamalıdır.
Günde 1000 mg (10 bardak kahve) kafein almazsa anksiyete, ajitasyon, uyku bozukluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar yaşadığını belirten hasta, kafein alımını durdurmak istese bile psikiyatrik ve psikolojik semptomların önünü kesemediği için kafein alımına devam ettiğini belirtmiştir.
Su içmek vücudunuzun sıvı dengesinin sağlanmasına ve kafeinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Uzmanlar vücudu kafeinden mahrum bıraktığınızda baş ağrısı, kabızlık, kas ağrıları, kalp ritmi anormallikleri gibi geri çekilme semptomları yaşayabileceğinizi belirtiyor.
Ağrı kesici yerine çay ve kahve
Migren ataklarında kafeini önerebiliriz. Kafein içeren çay, kahve gibi ürünler migren ağrısını azaltabiliyor. Migren için kafein içeren bazı ilaçlar da var. Kafein kan damarlarını daralttığı için baş ağrısını azaltabiliyor.
Baş ağrısı varlığında kişinin bol miktarda su içmesi ve duş alması önerilebilir. Baş bölgesine ıslak bez ile kompres yapılabilir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması da baş ağrısı şikayetini hafifletmeye yardımcı olabilir. Baş ağrısı olan kişilerin sigara ve alkol kullanmaması gerekir.
Şekerli yiyecekler yemek vücudun fazladan insülin üretmesine ve salgılamasına neden olabilir. Bu durum, şeker düşüşüne ve düşük kan şekeri seviyesine yol açar. Düşük glikoz seviyeleri, bazı insanlarda migreni tetikleyebilir.
Kafein almak vücutta kortizol oranını artırır. Vücudumuz stres altındayken salgıladığı kortizol, kafein aldığında strese tepki olarak salınır ve halüsinasyona neden olduğu düşünülmektedir.
İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir. Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır.
Magnezyum takviyesi almayı deneyin. Magnezyum içeren vitaminler iyi gelecektir. Organik süt de vücudunuzu dengelemenizi sağlar. Taze bir havuç, bir bardak süt ve bir büyük bardak suyu peş peşe tüketin.
Uzun süreli ve yoğun kafein kullanımı, kişide fiziksel ve ruhsal bozukluklara yol açmaktadır. asitlerinin artmasına, ülser oluşmasına ve vücutta kalsiyumun azalmasına yol açar. Ayrıca kişide huzursuzluk, anksiyete, ruhsal çökkünlük, sinirlilik hali ve uyku bozuklukları gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir.
ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
İncelemelerin sonucunda günde 3 bardak kahve içen kadınların göğüs ölçülerinin %18 oranında küçüldüğü görüldü.
Doktor Johnson, bir kişinin fazla kafeinden hayatını kaybedebileceğini “ancak bunun için kişinin bir günde 14 bin miligram kafein alması veya 140 fincan kahve tüketmesi” gerektiğini söylüyor.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli.
Sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek daha etkili sonuç verir. Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri