TDK'ya göre neyse ki kelimesinin ayrı bir şekilde yazılması gerekir. Bu kelimenin neyseki şeklinde birleşik olarak yazımı yanlıştır. Bu yüzden bu sözcüğün doğru yazılış şekli "neyse ki" şeklindedir.
Neyse kelimesi cümle içinde bağlaç, zarf ve ünlem görevi görmektedir. Aynı zamanda neyse kelimesi ki bağlacı ile kullanıldığında da "neyse" anlamına gelmektedir. "Neyse ki bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı ise Türk Dil Kurumuna göre açık bir şekilde belirtilmiştir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Ünlüyle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında araya y ünsüzü girer ve başındaki i ünlüsü düşer, ayrıca büyük ünlü uyumuna uyar: sonuncu-y-du (sonuncu idi), yabancı-y-mış (yabancı imiş), ne-y-se (ne ise) vb.
İlgili 15 soru bulundu
Neyseki kelimesinin doğru yazılışı konusunda bilmesi gerekenler. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru 'neyse ki' şeklinde geçiyor.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır.
"neyse ki" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 8 sonuç fortunately zf. thankfully zf. luckily zf.
Doğal olarak günümüzde de “eğer ki” şeklinde yazılmaktadır.
Ne var ki yazımı bitişik olmamalıdır. Bu ifadedeki ki bağlacının ayrı yazılması gerekir. Aksi takdirde yazım yanlışına düşülmüş olduğu anlamına gelir. Dilimizde kalıplaşmış olan bazı kalıplar dışında ki eğer bağlaç olarak kullanılıyorsa daima ayrı yazılır.
Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır. Bu yöntem sayesinde basit bir şekilde ki'nin ek ya da bağlaç olduğunu ayırt edebiliriz.
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
Sorumuzun Cevabı: -ki bağlaç olduğu için ayrı yazılır.
Birleşik Bağlaçlar: oysa, öyleyse, yoksa, neyse, kimbilir, halbuki, veyahut gibi...
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem … hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne …
'de' ve 'ki' bağlaçları dilimizde farklı hallerde bulunur ve bu hallere bağlı olarak cümle içerisinde kelimelerin yanında kullanılır. Böylece adından da anlaşılacağı üzere cümleler birbirine bağlanır ve daha anlamlı cümleler oluşturulur.
TDK'ya göre tabii ki kelimesinin doğru yazılışı "tabii ki"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Oysa bir Müslüman'ın yapması gereken “neyse ki” yerine, “şükür ki, çok şükür veya bereket versin ki ya da Allah muhafaza etti” gibi ibareleri tercih etmektir.
expr. neden ne oldu? why, what happened?
Genellikle cümlelerin başında kullanılan ''ne yazık ki'' kelimesi ''maalesef'' ile eş anlamlıdır.
“yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. * “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
Bu kelime genellikle nolur şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ne olur (veya olursun veya olursunuz) şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri