Niceleme, dilbilim, mantık ve felsefeyi bir araya getiren bir konudur. Nicelik belirteçleri, dilde ve mantıkta nesnelerin miktarına veya büyüklüğüne atıfta bulunulan temel araçlardır. Bu araçlar, "hiçbir", "bazı", "birkaç" "tüm", "her ikisi" veya "çok" gibi belirteçlerle ifadeye ya da önermeye sınır koymaktadır.
Basit önermeleri de konu/özne ve yüklemleri bakımından sembolleştirmeyi esas aldığından yüklemler mantığı diye de adlandırılan bu mantık sistemi, önermeler mantığından daha kapsamlı iki değerli mantık alanıdır.
Evrene ait bir değerin özelleme önermesini doğru kılmasına gerçekleme adı verilir. Önermelerin niceliğini gösteren “bütün”, “bazı”, “tüm”, “kimi” gibi terimlere niceleyici adı verilir.
1) Tümel Niceleme İmi: 'V' olarak ifade edilir. Tümel niceleyiciler "her", "bütün", "tüm", "hepsi", "hiçbir" türünden ifadeler için kullanılır. 2) Tikel Niceleme İmi: '3' olarak ifade edilir. Tikel niceleyiciler "bazı", "kimi", "birçok" "pek çok", "birkaç" türünden ifadeler için kullanılır.
Nice- leme mantığında tümel ve tikel niceleyici olmak üzere iki tür niceleyici vardır. Tümel niceleyici "∀" sembolüyle gösterilir ve tüm, bütün, her, hiçbir, hepsi vb. anlamlara gelir. Tikel niceleyici "∃" sembolüyle gösterilir ve bazı, kimi, bir kısım vb. anlamlara gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Şu halde mantıkta üç tür niceleyici vardır: tümel niceleyici, tikel niceleyici ve belirsiz yargı veya kavram şeklindedir.
NİCELİK NEDİR? Nesnenin ölçme konusu olan yanına nicelik denir. Diyalektik materyalist çözümleme nicelik'le nitelik'in nesnel gerçeğin birbirinden ayrılmaz iki yanı olduğunu açıklamıştır. Nicelikle nitelik bağımlıdırlar, birbirlerine dönüşürler, ayrıştırılamazlar.
Mantıkta, niceleme, bir açık önermeyi sağlayan örneklerin niceliğini belirten bir yapıdır. Örneğin, aritmetikte, niceleme sayesinde her doğal sayının bir ardılı olduğu ifadesi kurulabilir. Nicelik belirten bir dil öğesi ("her" gibi) niceleyici olarak adlandırılır.
Boole gibi matematikçiler mantığın matematikleştirilmesine çalışırken, G. Frege bugünkü önermeler ve niceleme mantığını kurmuştur.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir.
Doğal dildeki “her”, “en az bir”, “hiçbir”, “en çok beş”, “çoğu” gibi ifadelere niceleyici denir.
ve ”∀” sembolü ile, “Bazı” niceleyicisi (varlıksal niceleyici) en az bir tane anlamında kullanılır ve “∃” sembolü ile gösterilir.
Yargının Niceliği (Sayısı) Bakımından Önermeler
Önermeler, yargının niceliği bakımından basit önerme ve bileşik önerme diye ikiye ayrılır.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Önermelerin ikiden fazla değere sahip ola- bileceklerini kabul eden mantık sistemlerine çok değerli mantık denir.
Bileşik önermeler iki veya daha çok yargıyı birleştiren önermelerdir. Bu önermelerdeki yargılar mantık eklemleri -ise, ve, veya, ya da, ancak ve ancak- ile birbirine bağlanır.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Genellikle mantığın üç ana ilkesinden sözedilir. Bunlar, özdeşlik, çeliş- mezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkeleridir. Leibniz bir de yeter sebep ilkesini ekliyor. Hatta ona göre, başlıca iki ilke vardır: Birisi çelişmezlik, di- ğeri yeter-sebep ilkesidir.
Mantığın Özellikleri:
Nasıl daha doğru düşünülebileceğini inceler. Bu nedenle olması gerekeni konu edinir ve bu nedenle kural koyan (normatif) bir alandır. Doğruluk değerini sorgularken deney-gözlem yoluna başvurmaz. • Tüm alanlar için düşünme metotları geliştirir. • Kendisine özgü araştırma yöntemleri vardır.
Herhangi bir somut durumun ölçülebilmesi, sayılabilmesi ve artıp azalma durumunu göstermesine nicel denmektedir. Diğer bir ifadeyle uzunluk ve kısalık, ağırlık ya da mesafe gibi unsurlar nicel olarak bilinir.
Uzunluk, kısalık, mesafe, ağırlık vb. (metre, cm, km, gram, kg vb.) ifadeler nicel anlamlı ifadelerdir. Nitel Anlam Nedir? Nitel anlamlı sözcükler ise herhangi bir şeyin nasıl olduğunu, ne gibi niteliklere (=özelliklere) sahip olduğunu ifade eder.
Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ve artıp azalabilen durumunu ölçen sözcükler nicel olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel ölçüm çeşitleri üzerinden ele alınan ve tam olarak miktarı ortaya çıkarabilen maddeler için kullanılır.
TDK'ya göre nicelik, varlıkların, ölçülebilen, sayılabilen ve gözlemlenebilen tüm özellikleri anlamına gelir. Bir şeyin nicel özellikleri herkesçe doğru kabul edilir çünkü yoruma değil ölçüye ya da sayıya dayalıdır. Nicelik örnekleri: 1- Benim boyum 1.72, arkadaşımın boyu ise 1.76.
Nicel anket soruları, katılımcılardan bir konu hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için kullanılan nesnel sorular olarak tanımlanır. bu temelde oluşturulur nicel veriler. Bu sorular bir anketin çekirdeğini oluşturur ve istatistiksel sonuçları belirlemek üzere sayısal veri toplamak için kullanılır.
Sözlük anlamı ile nitelik, “Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik” olarak; nicelik ise, “Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri