Nifak, bir İslam dini terimi. İslam dinine göre bir küfür çeşidi olan nifak, dışarıdan mümin ve Müslüman görünmekle beraber kalben Allah'ı, İslam peygamberlerini ve imanın diğer esaslarını kabullenmemek, inanmamak mânâsına gelir.
Nifak kelimesi Türkçede yer alan ve geçimsizlik ya da anlaşmazlık şeklinde anlamı bulunan bir sözcüktür. Özellikle ''nifak tohumu'' şeklinde kelime kalıbı üzerinden günlük yaşamda çok fazla kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nifak, fikir çatışması, düşmanlık ve fitne anlamına gelir. Bu kelime genellikle ''nifak çıkarmak'' ve ''nifak tohumu ekmek'' şeklinde kullanılır. Nifak, normalde iyi anlaşan insanların arasına fitne sokulması nedeniyle birbirine düşman olması demektir.
Nifak kelimesinden türemiş olan nifak tohumu ekmek aynı zamanda nifak tohumu saçmak olarak da kullanılmaktadır. Bunun anlamı ise huzursuzluk çıkararak ara bozacak şeyleri yaparak buna sebep olmak manasına gelmektedir.
Haslet kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre anlamı insanların yaradılışı ile gelen özellikleri huyları anlamına gelmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
İslam dinine göre bir küfür çeşidi olan nifak, dışarıdan mümin ve Müslüman görünmekle beraber kalben Allah'ı, İslam peygamberlerini ve imanın diğer esaslarını kabullenmemek, inanmamak mânâsına gelir.
Ona göre Kur'ân-ı Kerîm'de sözü edilen münafıklar iki çeşit olup birincisi kalbinde küfrü gizlediği halde zâhirde mümin olduğunu söyleyen kişidir. Bunun halis münafık olduğu hususunda İslâm âlimleri ittifak etmiştir. İkincisi kalbinde hem iman hem nifak unsurlarını bulunduran kimsedir.
İslâmiyet'ten ve Arapçadan devralınan fitna/fitne kavramı, Batı dillerinde arabozuculuk, kavga-karışıklık çıkartma (fesat, nifak) veya kaos diye açıklanmıştı.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Fitne küresel anlamda teröre dönüşebilmekte, nifak kıtalar dolaşmakta, insanların birbirine olan güvenini bitirmektedir. Herkesin kendi görüşüne ve düşüncesine yegâne hakikat gözüyle baktığı bir dünyada, ne karşılıklı görüş alışverişinden, ne uyumdan, ne de rahmeti tecelli ettirecek güçlü bir uzlaşıdan söz edilebilir.
"Ehl-i nifak" ise içi kâfir, dışı Müslüman görünen münafıklardır.
Bu âyetlerde geçen tarife göre münafık kendini münafık bilmez, kendini ıslâhçı bilir.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Münâfıklar gerçekte Allah'a ve namazın farziyetine inanma- dıkları için, kıldıkları namaz derûnî boyuttan yoksundur. Onlar sırf bedensel davranışlarıyla ve dillerinin telaffuzuyla namaz kılarlar.
- NİFAK, iki manada kullanılır. Birincisi: İçinde inkâr olduğu hâlde, dışa iman görüntüsünü vermek suretiyle iki yüzlülük yapmaktır. Bunun tedavisi, küfrün zıddı olan iman esaslarına samimi olarak inanmaktır. İnanmak için, bilgiye ihtiyaç vardır.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
Şirk (Arapça: شرك) İslam'da, Allah'a ortak koşma anlamına gelen bir kavramdır. Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Münâfık, Arapça'da nifak mastarından türemiş bir kelimedir. Dil bilimciler, n-f-k harflerinden gelen nifakın kök anlamı üzerinde çeşitli açıklamalar yapmış- lardır.
Türk Dil kurumuna göre mütevellit kelimesi meydana gelmek ve ileri gelmek anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi doğmuş, dünyaya gelmiş anlamına geldiği gibi belirli bir mevkiye gelmiş anlamında da kullanılmaktadır.
Muhtelif kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılıkları; 1. “Çeşit çeşit, çeşitli.” 2. “Zıt, birbirini tutmayan.” olarak tanımlanmıştır.
Birbiriyle ilişki içerisinde olan bu olay ve durumlar birbirlerini olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Birbirini etkileme durumunu münasebet kavramı ile açıklamak mümkün olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri