Çoğunlukla kışlık yetiştirme ve sebze kavurma yemekleri ile özel bir yere sahip olan Niğde'de oğma çorbası, sütlü pancar çorbası, Niğde tavası, halveter tatlısı ve köfter atıştırmalık yiyecekler şehri ziyaret edenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasındadır.
Kuzunun en lezzetli hali: Söğürme! Aynı zamanda Niğde'nin Bor ilçesinin de tescilli lezzeti.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Tescillenip coğrafi işaret alan Bor söğürmesi, Niğde'nin yöresel yemeklerinin başında gelen, kuzunun kaburgası ve budundan yapılan yöresel bir yemek. Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir olarak adlandırılan Niğde'de, kuzu kaburgası ve budundan yapılan Bor söğürmesi, iftar sofralarını süslüyor.
Yanında tırnaklı pide ve sazala domatesi ile servis ediliyor. Kuzunun sağ ve pirzola kısmından yapılıyor. Kuyruk yağı, yeşil biber ve sarımsakla 45 dakika odun ateşinde pişiriliyor. Yemeğe lezzetini veren kuyruk yağı.
Aksaray, Cumhuriyet dönemi'nde 1920'de il durumuna getirildi. 1933'te çıkartılan hususi kanunla Niğde'ye bağlandı ve 1989'da yeniden il oldu.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur.
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Patateste birinci, 732 bin ton (Türkiye'nin %16'sı) Çavdarda birinci, 49 bin ton (Türkiye'nin %15'i) Lahanada (beyaz) birinci, 109 bin ton (Türkiye'nin % 22'si) Kuru fasulyede ikinci, 36 bin ton (Türkiye'nin %16'sı)
Niğde, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nin güneydoğusunda ve Kapadokya bölgesinde yer alan merkezi Niğde kenti olan idari birimdir. Rakımı 1.229 m olan Niğde ilinin 2022 yılı itibarıyla nüfusu 363.725'dir.
Niğde'nin yüz ölçümü 7.234 kilometrekaredir. Kayseri, Aksaray, Konya, Nevşehir illeri ile komşu olan Niğde'de yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı olan karasal iklim hâkimdir. Kışın yağışlar kar şeklinde olurken ilkbahar yağmurları nisan ve mayıs ayında sıkça gözlemlenir.
İç Anadolu'nun Kapadokya Bölgesi içerisinde yer alan Niğde ören yerleri, doğal güzellikleri, dağ ve kültür turizmi ile öne çıkan şehirlerimizden biridir. Yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlayan Niğde zengin tarihî geçmişi ile birçok tarihî esere ev sahipliği yapmaktadır.
ramazan pidesidir, niğde tavadır, elma bozumu, mevzu bahis patatesin sökümüdür. demirkazık'dır, itulumaz'dır, hasan dağıdır.
Niğde, 1924 yılında Cumhuriyet döneminin ilk mülki taksimatıyla İl statüsüne kavuşmuştur. 1954 yılında Nevşehir, 1989 yılında Aksaray'ın il olmasıyla bugünkü mülki sınırlarını almıştır. Niğde'nin Merkez İlçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere altı ilçesi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri