Niğde ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Çüngüş ilçesinde karasal iklim hâkim olmasına rağmen zeytin ve turunçgiller kategorisindeki birçok meyvenin buralarda yetişmesi duyanları hayrete düşürüyor.
Aronya nerede yetişir diye merak ediyorsanız, aronya meyvesi, ılıman iklim sevdiğini bilmelisiniz. Türkiye'de Akdeniz ve Ege şeridi dışında kalan hemen her yerde yetiştirilebiliyor.
Çavdarda 43 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 16'sı) Beyaz Lahanada 131 bin ton ile ikinci, (Türkiye'nin % 20'si) Elmada 573 bin ton ile üçüncü, (Türkiye'nin % 11'i)
İlgili 20 soru bulundu
Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisidir. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak adlandırılmaktadır.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Kayseri ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Ova kısımlarda özellikle sulak arazilerde Domat zeytini sofralık olarak çok başarılı olurken Memecik'in yağ verim oranı 1/6 - 1/7 'lere çıkmaktadır. Gemlik ise aşırı kurak şartlarda, kabuk kalınlaşması yaptığı için sofralık kalitesi düşmektedir.
Başlıca tarım ürünleri tahıl, nohut, patates, soğan, fasulye ve şekerpancarıdır. Sebze ve meyvecilik yaygın olarak yapılır. Vâdi boylarında meşhur Niğde elması yetiştirilir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır.
Cumhuriyetin ilanı ile Niğde'nin Konya vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet statüsüne kavuşması en önemli gelişmedir.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.
Niğde'ye bağlı Bor ilçesinin Balcı Köyü'ndeki yaklaşık 500 yıllık olduğu tahmin edilen kestane ağacı ziyaretçi akınına uğruyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in girişimleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anıt ağaç kapsamına alınan ağacı görmek için şehir dışından da çok sayıda ziyaretçi geliyor.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Niğde rakımını 1200 metre üzerinde kabul edersek Niğde'de uygun olan ceviz fidanı çeşitleri, chandler cevizi, franqueta cevizi, şebin, Bilecik, kaman, fernor, fernette çeşitlerinide rahatlıkla dikebilirsiniz.
Konya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Ülkemizde Ege Bölgesi başta olmak üzere Akdeniz, Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen zeytin ağacı, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Zeytin ağacı, belli bir süreye kadar saksıda yetiştirilebilse de, bir süre sonra mutlaka bahçeye ekilmesi gerekir.
Zeytin ağacı Karasal İklim Meyvesi değildir. Ankara şartlarında yetişmesi oldukça zorudur.Saksı içerisinde ev ortamında, balkonunuzda terasınızda Gemlik, ayvalık, domat, sarıulak, memecik, arbequine, manzalina zeytin çeşitlerini yetiştirebilirsiniz.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Bölgede en fazla zeytinin yetiştiği şehir Aydın'dır. Bölgede Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilmektedir. Aynı zamanda İzmir, Denizli, Muğla illeri de Ege Bölgesi'nde zeytin yetiştirilen diğer yerlerdir.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Bunların dışında yine 2017 yılında başta Yalova olmak üzere Çanakkale, Samsun, İstanbul, Antalya ve Bursa'da küçük bahçeler kurulmaya başlanmıştır. 2018 ve 2019 yıllarında Kırklareli, Ankara, Bursa, İzmir, Çanakkale, Bolu, Trabzon, Giresun, Kırşehir ve Tekirdağ'da aronya bahçeleri kurulmaya devam etmiştir.
Bilimsel ismi Aronia melanocarpa olan Aronia (Aronya), gülgiller familyasında yer alır ve anavatanı Kuzey Amerika olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri