Nigiri (sushi) yaparken genelde levrek, karides ve somon gibi deniz ürünleri tercih edilir. Minik balık filetonun üzeri pirinç ile kaplandıktan sonra, sushi sosları eşliğinde servis edilir.
Nigiri, suşi dediğimizde ilk akla gelen sarma türünden farklı bir sunuma sahiptir. Nigiri sushi kısaca pilav üstü çiğ balık ya da sebze olarak tanımlanabilir. Çiğ balık olarak yağlı ton, dil balığı daha çok kullanılırken bazen de sarı biber, yumurta gibi balıktan farklı seçenekler de kullanılmaktadır.
Genellikle kalamar, yılan balığı, sarıkuyruk, somon, ton balığı veya yengeç çubuğu gibi deniz ürünleri ile hazırlanır. Birçok suşi türü vejeteryandır. Genellikle gari, wasabi ve soya sosu ile servis edilir.
Nigiri, Japon mutfağına özgü, çiğ balıkla hazırlanan bir tür yemektir. Nigiri yapımında somon, levrek, karides gibi deniz ürünleri tercih edilebilir. Balık filetonun içi pirinç ile doldurulduktan sonra sos eşliğinde servis edilir.
Hemen içinizi rahatlatalım, sushi'deki tüm balık ve deniz mahsulleri için çiğ demek doğru olmaz. Sushi'nin çok fazla çeşidi var ve her birinde farklı kesim ve pişirme teknikleri kullanılıyor. Çiğ olarak tek başına servis edilen çeşitlerine de sashimi adı veriliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kızarmış somon, krem peynir ve salatalıkla hazırlanan Philadelphia roll, doyurucu bir sushi türüdür. Tadımı hafif, verdiği lezzet bol olduğu için ilk defa deneyenlere tavsiye edilir.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
İri boy levrekler doğrudan mangalda da pişer, çok daha iriyse tuzda balık olur mutlaka. Levrek marin evde balık kokusu olamadan, ocak kullanmadan hazırlayacağınız en lezzetli meze. İnanın asla çiğ kalmıyor, balık kokmuyor ve çok lezzetli oluyor.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Nigiri lapa ve sıkıştırılmış pirinç parçalarının üzerine eklenen çiğ balık dilimleridir. Sashimi hazırlanırken pirinç kullanılmaz. Nigiri hazırlanırken balık dilimleri pirinç ile sarılmaz, ince dilimler pirinçlerin üzerine eklenir. Sashimi ise düz bir tabağa servis edilir.
Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir. Ancak hazırlanmasında alkol içerikli sos ve malzemelerin kullanıldığı suşiyi yemek caiz değildir” fetvası çıkmış...
Japon Balığı Yemi
Yetişkin bir japon balığı için %30'u protein, yavru japon balığı için de yemin %45'i protein olmalıdır. Japon balıkları için su bitkilerinden elde edilen proteinler, pul yem formunda hazırlanır.
Çünkü nigiri, yalnızca elle şekillendirilen haşlanmış pirincin üstüne yerleştirilen çiğ balık dilimlerinden oluşuyor. Nigiri yapımında genellikle somon ya da dil balığı kullanılıyor. Çiğ balık tüketmeye karşı önyargılı olmayan, ancak deniz yosununun tadını sevmeyen kişiler tercihini nigiri'den yana kullanabiliyor.
Suşide çoğunlukla somon ve ton balığı kullanılır. En değerli suşi bileşeni ise o-toro adı verilen ton balığının yağlı etidir. 4 Yaygın olarak kullanılan diğer deniz mahsulleri kalamar, tuzlu ve tatlı su yılan balıkları, karides, balık yumurtası, yengeç ve diğer kabuklu deniz mahsulleridir.
Tako nigiri suşi, geleneksel bir Japon nigiri suşi türüdür. Üzerinde ahtapot dilimleri bulunan elle preslenmiş suşi pirincinden oluşur. Yemeğin hafif, hafif tatlı ve ekşi bir tadı ve oldukça çiğnenebilen bir dokusu vardır. Geleneksel olarak, bu tür suşi tek lokmada elle yenir.
Levrek diğer birçok balık gibi protein açısından oldukça zengindir. Yağ oranı düşük olan levrekler, bolca vitamin ve minerale sahiptir. Levrekte, kalsiyum ile potasyumun yanında sodyum ve demir de mevcuttur. A vitamini de levrekte bolca yer alan vitaminler arasında bulunmaktadır.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Bunun yanı sıra nehir ağızlarına ve lagüner bölgelere de girer. Türkiye'de daha çok güney sahilleri ve Ege kıyılarında yayılım gösterir. 30-50 gram olanları ince lidaki, 100 gram olanları lidaki, 100-180 gram olanları kaba lidaki, 200 gram ve üzeri ağırlıkta olanları da çipura olarak adlandırılır.
Hamsi, sardalya, palamut, istavrit, barbun gibi balıklar bilinen ve mevsiminde yenen deniz balıklarıdır. Ancak yazımızın konusu bu balıklar değil. Zira bu türlerin yetiştiriciliği yapılmamaktadır.
Doyuruculuk açısından 2 tepeleme yemek tabağı tavuklu pilav gibi düşünün 21 tane suşiyi. 7. 6 tanesi doyurur bence ortalama bir insani. sushi cok kolay tikiyor bence, 21 tanesi cok fazla. 9. bunun oluru maksimum 12 tanedir.
Suşi ile birlikte en çok tercih edilenler; yaseminli çay, yeşil çay, beyaz şarap ve ana maddesi pirinç olan geleneksel Japon içkisi sake'dir.
Şari: Kısa Japon pirincinin pirinç sirkesi, şeker ve tuz ile yapılan türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri