İşveren işçiye, bu haklarını iş kanunları doğrultusunda ödemekle yükümlüdür. Kadın işçinin evlilik sebebiyle istifa ettiğini bildiren ihtarname, işverene teslim edildiği andan itibaren geçerlidir ve kadın işçi o anda işten ayrılma hakkına sahiptir. Yani ihbar süresi bulunmamaktadır.
Burada en önemli şart, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak işten ayrılmasıdır. Yani kadın işçi evlenmesinin üzerinden 2 yıl sonra evlenmesi durumunu gerekçe göstererek işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi gereği evlilik birliği kuran kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde kendi hür iradesi ile evliliği neden göstererek işten ayrılma hakkına sahiptir.
Bu süre yani ihbar süresi, işçinin hizmet süresine göre belirlenir. İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir.
Evlilik izni kullanmak isteyen çalışanın öncelikle nikâh tarihi alması ve iş yerindeki ilgili birime nikâh tarihini gösteren belgeyi iletmesi gerekmektedir. Bazı kurumlarda sözlü yapılan evlilik izni bildirimi yeterli olurken, bazılarında ise sözlü bildirim haricinde evlilik izni dilekçesi de talep edilebilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Evlenme olayını, evlenme tarihini izleyen on günlük süre içinde nüfus müdürlüğüne göndermekle görevli kılınan evlendirme memurları, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 44,00 TL idari para cezası ile tecziye edilirler.
Madde 32 – (Değişik: 16/11/2006-2006/11269 K.) Yurt içinde yetkili Türk makamları önünde yapılan evlenmeler; evlenmenin yapıldığı ta- rihten itibaren on gün içinde usulüne uygun olarak düzenlenecek evlenme bildirim formu ile o yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.
Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
Bu konu ile ilgili İş Kanununda; işçi önceden haber vermeksizin işten ayrılırsa işveren işçiden ihbar tazminatı talep edebilir; eğer işçinin işten ayrılması haklı bir nedene dayanmıyor ise, işverenin de işçiden ihbar süresine ilişkin ücret tutarında tazminatı talep etmesi yasal olarak mümkündür denmektedir.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, işverene bu isteğini belirtir bir ihtarname göndermelidir. Kadın işçinin göndereceği bu ihtarnamede kıdem tazminatı ve varsa işçinin diğer alacak talepleri bulunmalıdır. Kadın işçi bu ihtarnamenin ekine evlenme cüzdan fotokopisini de eklemelidir.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
Bu hakkın kullanılmasında en makul yol işverene noter aracılığıyla bildirimde bulunmaktır. İş sözleşmesini evlilik nedeni ile feshetmek isteyen kadın, işveren kuruma işten ayrılma gerekçesini ifade eden noter onaylı bir dilekçe ve evlilik cüzdanı fotokopisi ile yine noter kanalı ile başvuru yapmalıdır.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
Boşanma kararını veren mahkemenin yazı işleri müdürünün kararın kesinleştiği tarihten itibaren 30 gün içinde karar örneğini bulunduğu yer nüfus memurluğuna, bu memur da kocanın kayıtlı olduğu yer nüfus memurluğuna gönderince medeni sütunundaki 'evli' kelimesi çizilir yerine boşanmış yazılır.
Erkek işçilerin evlilik nedeni ile fesih ve evlilik tazminatı hakkı bulunmamaktadır.
Çalışanlar arasındaki Whatsapp yazışmaları sebebi ile çalışanın iş akdinin feshi mümkün değildir. Çünkü bu yazışmalar esasen gizlidir ve bu yazışmalara delil olarak dayanılması mümkün değildir ve gizlilik esasına aykırıdır.
Hizmet Süresi 6 (Altı) Aydan 1,5 Yıla Kadar Çalışan İşçi İçin: 4 (Dört) Hafta (28 gün) olarak hesaplanır. Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Çalışan İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) olarak hesaplanır. Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Çalışan İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün) olarak hesaplanır.
İş hukukunda ibraname, işçinin işten ayrılırken ücret, fazla çalışma, yıllık ücretli izin alacağı, ihbar ve kıdem tazminatı gibi alacaklarını aldığına ve bir başka alacağı kalmadığına dair imzaladığı belgedir. Uygulamada ibraname; “İbra Belgesi”, “İbra Senedi”, “İbra Sözleşmesi” gibi çeşitli adlarla düzenlenmektedir.
İşten ayrılış bildirgesini zamanında vermeyenler hakkında, tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak üzere her sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası uygulanır.
10 günlük süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.
Buna göre, aynı işte çalışmaya devam edecek işçilerin işten çıkış işlemleri ay içinde herhangi bir gün olabileceği gibi, ayın son günü de yapılabilir.
Medeni Kanun, mutlak butlan sebeplerinin bulunması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmesi için herhangi bir hak düşürücü süre öngörmemiştir. Evliliğin her aşamasında iptal davası açmak mümkündür.
Yeni evlenen çiftler, kimliklerini hemen değiştirmemektedir. Lakin bu işlemleri yapmaları mecburidir. Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri