Nisan, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 4. ayı olup 30 gün çeker. Nisan sözcüğünün, Farsça (Nisan), Süryanice (Nisanna), Sümerce (Nisag = ilk meyveler), Akadca (Nisānu) ve İbranice (nîsān) sözcüklerinden alındığı söylenebilir. Nisan adının İngilizcesi olan April sözcüğünün Latince aprilis'den geldiği rivayet olunur.
M.Ö. 6. yüzyılda İbranilerin Babil Sürgününde, Babil ay isimleri İbrani takvimine uyarlanarak İbraniler Babil ay isimlerini kullanmaya başladı. Irak ve Levant bölgesinde kullanılan Asur takvimi Iyyar, Tammuz, Ab, Elul, Tishri, ve Adar gibi Babil takvimi ayları bu takvimde yaygın bir şekilde kullanılır.
Antik Roma'da Mart ayının adı, Roma Savaş Tanrısı "Martius" idi ve bu ayın savaşa başlamak için şanslı bir zaman olduğu kabul edilirdi. Ocak ve şubat ayları, savaşmak için uygun olmadıklarından Roma takviminin ilk ayı Mart idi.
Eski Türkçe *ōt-çak sözcüğünden gelen otçak sözcüğünden evrilmiştir. Ay adı olarak kullanımı 1945 yılları dolaylarındadır. Ocak ayının 1945 yılına kadar kullanılmış Türkçedeki eski ismi Arapça kökenli Kânun sözcüğü olmuştur.
Ağustos adının İngilizce karşılığı olan "August", bir rivayete göre, Roma İmparatoru Caesar Augustus'a ithafendir. Bir rivayete göre, Augustus da, tıpkı Julius Caesar'ın ayı Temmuz gibi (Julius'dan kaynaklanan July: Temmuz) kendi ayının da 31 gün çekmesini istediği için Ağustos ayında 31 gün vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Etimoloji. Türkçede ve Türkiye'de kullanılan resmi takvim sisteminde "Haziran" olarak zikredilen ayın kökeni, Süryanicede 'sıcak' anlamına gelen "Hazıran" sözcüğüne dayanır.
Mayıs, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 5. ayı olup 31 gün çeker. Mayıs adı, Roma bereket Tanrıçası Bona Dea ile birlikte tanımlanan, Yunan Tanrıçası "Maia'nın ayı" anlamında Latince maius mensis'ten gelmektedir.
Ekim adının İngilizce karşılığı olan "October", Latince 8 anlamına gelen "octo" dan gelir.
Aynı zamanda Kaşgarlı Mahmut'un 1073 yılında yazdığı Divan-ı Lügati Türk adlı eserinde oçak kelimesi, Arapçadaki al- kânûn kelimesine karşılık olarak verilmiştir. Şubat (February): İngilizcesi Antik Romalıların arınma festivallerinde kullandıkları malzemelerin adı olan februa kelimesinden gelir.
Zilkade ayı iki bayram arasında kaldığı için Türk milleti aralık demeyi münasip bulmuş bu aya. Bizim aralık ayımız bu aydır. Bugünkü Hıristiyan takviminin 12. ayının ismi de buradan mülhemdir.
6 Mayıs günü Hızır ile İlyas (Ellez)'ın buluştuğuna inanılır. Kasım adının İngilizce karşılığı olan "November", Latince 9 anlamına gelen “novem” den gelir.
şubat {özel isim}
Peygamber Muhammed'in bir hadisine göre Recep Allah'ın ayıdır, Şaban Peygamber Muhammed'in ayıdır, Ramazan da ümmetinin ayıdır. Ayrıca Recep ayı, Regaib Kandili ve Miraç Kandili'ni; Şaban ayı Berat Kandili'ni ve Ramazan ayı da Kadir Gecesini barındırır.
Eylül adının İngilizce karşılığı olan "September", Latince "7" anlamına gelen "septem" den gelir.
Pazar: < Fa. Bâzâr. Codex Cumanicus'da “sebze, meyve ve başka nesnelerin sa- tılıp alındığı alışveriş yeri” anlamına gelen “bâzâr” ibaresinden alınmış olma- lıdır.4 1680'de yazılan Meninski Sözlüğü'nde bâzâr güni “alış veriş yapılan gün” ibaresi yer almaktadır.
Arapça Salı gün adı dilimize iki ayrı dilden gelmiştir; ilki Arapça üçüncü gün anlamında ثلاثة (θela:θe(tun)) kelimesi, ikincisi de Farsça-Süryanice yine üçüncü gün anlamında Seşenbe kelimesidir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Dört yılda bir 366 güne çıkan bir yıl 12'ye (oniki ay) bölünemediği için bazı ayların 30 bazılarının ise 31 çekmesine karar verilir. Julyen takviminde Şubat ayı yılın son ayıdır. İngilizce'de ''July'' olarak bilinen Temmuz ayı, Julius Caesar'ın adını taşır ve 31 gün sürer.
“Ay” için Fransızca'da kullanılan kelime ise Latince “luna” yani “ay” şeklindedir, o yüzden ek bir bilgi ile yine aynı çıkarıma ulaşıyoruz.
Bir yıl Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce adı verilen aylardan oluşur. Her ayın başlangıç günü, yeni ay evresinin göründüğü günden başlar, ardışık yeni ay evresinin görünmesine kadar devam eder.
Yalnız, 1944 sonunda değin teşrinievvel, teşrinisani, kânunıevvel ve kânunısani biçiminde kullanılan dört ayın adı, 10 Ocak 1945'te kabul edilen 4696 sayılı yasayla ekim, kasım, aralık ve ocak olarak Türkçeleştirilmiştir.
Temmuz ayı: Ahıska Türklerinin Halk Takviminde bu ay Orağay ve- ya Biçin şeklinde kullanılır. Yılın bu döneminde buğday ve buğdaygiller erişir ve Ahıskalılar zamanır. orak ile daha doğrusu biçerek geçirirler.
Şimdi, tek tek her bir aya ve anlamına bakış atalım: Ocak (January): İngilizcede Ocak ayının ismi bir yüzü sağa bir yüzü sola bakan Roma Tanrısı Janus'dan gelmektedir. Çünkü Ocak ayının iki yüzü vardır. Bir yüzü geçen senenin bitişini simgelerken diğer yüzü yeni bir senenin başlangıcını temsil etmektedir.
Şubat kelimesi Süryanice “şabat” sözcüğünden Türkçeye geçmiş… Anadolu Süryanilerinde şabat “dinlenme günü” anlamına geliyor; dolayısıyla tarımın yapılmadığı şubat ayı da “dinlenme ayı” olarak kabul görmüş.
Aralık ayı kaçıncı ay ? Aralık ayı 12.(on ikinci) aydır. Ayların sıralaması ve hangi ayın kaçıncı ay olduğunu yukarı da detaylı bir şekilde incelemiş olduk. Toplam da 4 mevsim vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri