Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Nöromotor gelişim sinir ve kas kontrolünün zamanında kazanılmasını ifade eder. Dinamik bir süreçtir, erişkin yaşa kadar devam eder. Belirli zaman dilimlerinde gerçekleşen çocukların baş tutma, oturma, yürüme vb. gibi eylemleri nöromotor gelişim süreçlerinde değerlendirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Fetal gelişme geriliği anne karnındaki fetüsün beklenen potansiyel büyüklüğüne ulaşamadığı durumu ifade etmektedir, fetüsün normal oranda gelişmediği anlamına gelir. Gelişme geriliğine sahip fetüsler, aynı hafta içindeki diğer fetüslere kıyasla çok daha küçüktür.
Aynı zamanda tedavi süreci oldukça zor bir hal almaktadır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır. Uygulanan programlı eğitimler sayesinde çocuktaki gelişim geriliği probleminin aşılması mümkündür.
Sonuç olarak, gelişme geriliği, çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre beklenen büyüme ve gelişme hızından geri kalması durumudur. Belirtileri arasında boy ve kilo geriliği, motor beceri eksikliği, dil ve iletişim gerilikleri, sosyal etkileşim sorunları ve bilişsel gelişimde gerilik yer alır.
Çocuklarda büyüme geriliği nedenleri
Anne karnında yetersiz beslenme nedeniyle düşük doğum ağırlığı Doğumdan sonra, özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri. Kronik hastalıklar. Büyümeyi sağlayan büyüme hormonu ile tiroit hormonunda görülen eksiklikler.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
İlk aşamada büyüme geriliğine neden olacak; kansızlık, karaciğer, böbrek hastalıkları, çölyak hastalığı, idrar muayenesi ve tiroid hormonlarına bakılır.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Gelişim Bozukluğu neden olur? Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Gelişim kısıtlılığı olan bebek sahibi olma öyküsü de önemli risk faktörleri arasındadır. Bununla birlikte; genetik bozukluklar, doğumsal anomaliler, enfeksiyon, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek ile kalp hastalıkları da fetal gelişim kısıtlığına yol açabilmektedir.
Çocuklarda gelişim problemleri, çocukların kendi yaş grubundaki çocuklardan zihinsel, fiziksel, duygusal gelişiminin yaşıtlarıyla aynı düzeyde olmamasıyla ortaya çıkar. Her çocuğun kendine özgü bir kişiliği, becerileri vardır.
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
Zeka geriliği, genellikle doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde ortaya çıkan beyin hasarı veya genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, çocukluk döneminde maruz kalınan zehirli maddeler, enfeksiyonlar, yetersiz beslenme veya kötü yaşam koşulları da zeka geriliğine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri