Bohçada, damadın ailesi için de hediyeler olmalıdır. Gelinin ailesi; damadın annesine, babasına, kardeşlerine ve yakın çevresine hediye alabilir. Bu hediyeler gömlek, lif, bluz, tişört, havlu, çorap benzeri minik eşyalardan oluşur. Bu aşamada tabii ki yakın akrabalar için ayrılan bütçe de önemli rol oynar.
Ancak çoğunlukla nişan töreni yapıldıktan sonra aileler birbirlerinin evlerine gidip bohçaları teslim ediyorlar. Böylece nişan sonrasında da ilişkilerini uzun süre koparmamış oluyorlar. Bazı yörelerde ise nişan bohçası hazırlama ve verme işlemi, törenden önce gerçekleşiyor.
Gelin Bohçasını Hangi Kim Hazırlar? Evlilik sürecinde gelin ve damat tarafları birbirlerine birtakım armağanlar verirler. Bu geleneğe göre erkek tarafının hazırladığı armağanlar, gelin bohçası olarak adlandırılır. Aynı şekilde, kız tarafı da damat için bir hediye paketi hazırlar.
Nişan bohçasının verilme zamanı, yörelere göre değişiklik gösterebiliyor. Ancak çoğunlukla nişan töreni yapıldıktan sonra aileler birbirlerinin evlerine gidip bohçaları teslim ediyorlar.
İlgili 16 soru bulundu
Damat bohçası ne zaman verilir merak ediyorsan, 'nişandan hemen sonra' cevabını verebiliriz.
Söz bohçaları, ailelerin “kız isteme” merasiminin ardından verilir. İsteme konuşması yapılır, yüzükler takılır ve daha sonra hazırlanan bohçalar hediye olarak sunulur.
Gelin tarafı olarak nişan gününde ya da söz ve nişan sonrasında gerçekleştireceğiniz herhangi bir ziyarette, damat bohçasını damada ya da damadın ailesine teslim edebilirsiniz. Genel olarak kayınvalideye verilen bu damat bohçasının gelin bohçası sizlere ulaştıktan sonra teslim edilmesi uygundur.
Genellikle; erkek pijama takımı, erkek gömlek, pantolon, kravat, kemer, damadın nişanda giyeceği takım, erkek terliği, damat havlusu, erkek iç çamaşırları, parfüm ve kişisel bakım seti, damat tıraş seti, erkek saati, kol düğmeleri, şeklinde hazırlanır.
"Nişanda kız tarafı ne takar? diyorsan; nişanda gelin tarafı damada, damat tarafı geline hediye alır. Ancak genellikle bölgeye veya ailelerin maddi durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Bu özel gün için kız evine gelen hediyeler, genellikle gelin adayının ihtiyaçlarına yöneliktir. Nişanda kız evine hediye olarak en sık tercih edilenler arasında takılar bulunur. Gelin adayına altın yüzük, bilezik, küpe gibi takılar takılır.
Nişan töreni sırasında damada kız tarafı en azından bir takı takıyor. Bu takı ise ağırlıklı olarak saat oluyor. Fakat damadın tercihlerine göre de hediye belirlenebiliyor. Örneğin, erkek künye, erkek bileklik gibi ürünler de son dönemlerde damatlara takılan takılar arasında dikkat çekiyor.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Sandıktaki eşyalarda oluşan lekelere şeytanın sebep olduğuna inanıldığından, sandığa şeytanın yaklaşmasını önlemek için çörek otu, iğde, makas, bıçak da konulur.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Damat Bohçasına Neler Konulur ve Damat Bohçası Süslemesi Nasıl Olur? Kız isteme töreninden sonra, bohça hazırlama telaşı başlar. Damat tarafının sunduğu gelin bohçasının ardından top artık kız tarafındandır.
Ortalama bir bohça için 1,50-2 metre yeterlidir.
Erkek tarafına verilecek olan söz bohçası damadın kişisel kullanımına uygun hediyelerden oluşur. Pijama takımı, terlik, çorap, mendil, havlu gibi hediyelerin yanı sıra cüzdan, tıraş takımı, parfüm gibi hediyeler de konabilir.
Erkek tarafının bu isteğine kız tarafının aile büyüğü kızı verme konuşma metni olarak, “Gençler kendi aralarında anlaşmış, bizlere de hayırlısı demek düşer. Hayırlı olsun” der. Kızı isteyen aile büyüğü söz yüzüklerini çıkarır ve yüzükleri çifte takarak kurdeleyi keser.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri