Nişan masasında bulunması gereken ilk unsur elbette nişan pastası olur. Ancak pastanın kesilme anına kadar dolapta muhafaza edilmesi, sonradan masaya dâhil olması gerekir. Pastaya ek olarak sunulacak olan ikramlıklar da masada yerini alabilir.
Nişanda Pastayı Kim Alır? Tabii bir nişanın olmazsa olmazı nişan pastasıdır. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır.
Nişan pastası seçerken; muzlu, çikolatalı, meyveli, frambuazlı başta olmak üzere birçok çeşit arasından karar vermeniz gerekir. Frambuazlı pastalar her ne kadar lezzetli olsa da genel damak zevkine hitap etmeyebilir. Bu nedenle; meyveli ya da çikolatalı pasta seçerek daha doğru bir seçim yapabilirsiniz.
Özel tasarım veya hazır olarak alınabilir. Şeker hamurlu, kremalı, tek katlı veya çok katlı olarak yapılır. Şekli tercihe göre dikdörtgen, kare veya yuvarlak olabilir. Modeller arasından en çok tercih edilen genellikle iki katlı ve üzeri çiçek süslemeli olanlardır.
Düğünlerde ikram edilen pasta. Düğün sırasında bu pastanın kendisi değil yapay bir maket kesilir. Aslında kesilmesi için bir de bıçak parası ödenir yoksa kesmez.
İlgili 36 soru bulundu
Geleneksel olarak düğün töreninin bitmesine yakın pasta sahneye gelir ve misafirlere dağıtılır.
Ama öncelikle şeker hamursuz nişan pastası için ödeyebileceğin ortalama rakamlar şu şekilde: ► 50 kişilik nişan pastası fiyatları 1.500 – 2.500 TL aralığında. ► 100 kişilik nişan pastası fiyatları 2.500 – 3.500 TL aralığında. ► 200 kişilik nişan pastası fiyatları ise 3.500 – 4.500 TL aralığında.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Ortalama bir rakam vermek gerekirse; 300 kişilik bir düğünde toplanan takıların ve paraların toplamı 80.000 ile 100.000 TL arasında tutuyor. Geliri yüksek ve geniş bir çevreye sahip çiftlerin ise düğün takılarının tutarı 120.000 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Altın bilezik, altın kolye, tam, yarım ve çeyrek altın ya da takı seti geline takılıyor. Altın zincir, altın saat, tam, yarım ya da çeyrek altın gelin tarafından damada takılıyor. Damat ve gelin ailelerinin maddi durumuna göre kendi çocuklarına da altın bilezik veya altın saat takabiliyor.
d) 20 Kişilik Resimli Pasta Fiyatı 2023
Doğru bölüştürüldüğünde 20 kişilik pasta rahat rahat 25 – 30 kişiye kadar yetebiliyor. Elbette gramajı büyük olduğu için fiyatı da pahalı. 20 kişilik pasta fiyatları 2023 listesinde 2,200 TL'den başladığı görülmektedir.
Yapmak istenilen pastanın büyüklüğüne göre kalıbın ölçüleri de değişmektedir. Mesela pastacılar tarafından en çok kullanılan ölçüler; 18, 20 ve 22 cm'lik olanlardır. 18 cm olan 7-9 kişilik, 20 cm olan 10-12 kişilik, 22 cm olan ise 12-15 kişilik pastalar için kullanılır.
Pastayı dilimleyene göre farklılık göstermekle birlikte genelde 15 kişilik bir pasta 18-20 kişiye yetebilir. 20 kişilik bir pasta da 25 kişiye yetebilir.
Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.
Resimli pasta hazırlatmak istediğinizde genellikle 1 gün önceden görüşmeniz gerekir. Pastanın lezzetli ve tasarım açısından kaliteli olması için bu süreyi firmaya tanımanız gerekir.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Saatler süren yargılama sonrası Kurul, kararını oy çokluğu ile verebildi. Kararda; kural olarak, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılacağı ve artık kadının kişisel malı sayılacağı vurgulandı.
Her yörenin geline ve damada düğün için takacağı altın miktarı birbirinden farklı geleneklerdir. Ancak genellikle damadın ailesi tarafından geline bir adet altın set ve en az beş adet bilezik takıldığı bilinir. Gelinin ailesi ise genellikle geline bilezik, damada ise hediye olarak saat takar.
Gelini arabadan kayın peder ve damat indirir.
Pijama takımı, çorap, havlu, makyaj malzemeleri, kişisel bakım ürünleri, parfüm gibi ürünler bohça içerisine konulur ve söz kesmeye giderken götürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri