Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar. Hatta eskiden pirinç unu da eklenmeden sadece pirincin nişastasına kuvvet yapılırmış sütlaçlar.
Sulu olan sütlaç nasıl koyulaşır? Pirinçler pişince nişasta yarım su bardağı su ile sıvılaştırılır, tencereye ilave edilir. Kıvamı çok koyu olmaz bu esnada ama kaselere sıcakken bölüştürülür ve bekledikçe sütlaç kıvam bulur.
Sütlaç temel olarak pirinç, şeker ve sütten yapılır. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda genelde içerisine pirinç unu, nişasta veya yumurta girebiliyor. Ancak en çok kullanılanı nişastadır.
İlgili 39 soru bulundu
Sıvı sütlaç nasıl koyulaşır? Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Pirinç iyice yıkanır ve su ile haşlamaya bırakılır. Pirinçin suyu bitince 1 lt süt eklenir, kaynamaya bırakılır. 5 dk kaynadıktan sonra bir bardak soğuk süt ile pirinç unu açılır.
Pirinç unu yerine ne konulabilir? İle birlikte mısır nişastası ile aynı özellikler, pirinç unu için benzer bir ikame olarak kullanılabilir.
Nişastasız sütlaç yaparken pirinci iyice haşlayıp eklenen suyun tamamını çekmesi sağlanır. Tarifte yer alan pişirme süresine dikkat ederseniz nişasta kullanmasanız da sütlacınız tam kıvamında olacaktır. Tarifte nişasta kullanılmadığından kıvamı yakalamak için sütlacı ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirmelisiniz.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
1 litre süt. 1 su bardağı şeker. 1,5 su bardağı pirinç unu.
Bir kasede pirinç unu ve 1 bardak soğuk sütümüzü karıştırarak açalım. Kaynayan sütten azar azar pirinç ununa karıştırarak ekleyelim. Ilındıktan sonra tenceremize ilave edelim. Ara ara karıştırarak 5 -10 dakika pişirelim.
Pirinç unu maması farklı malzemeler ile yapılmaya uygun bir yiyecektir. Bunun için 1 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı pirinç unu ve 1 tatlı kaşığı pekmez kullanarak da çok güzel bir pirinç unu maması hazırlayabilirsiniz. Süt kullanacağınız zaman malzemeleri ocakta kaynatmayı unutmayın.
sütlaç yaparken en önemli püf noktası ise sütün soğuk olmasıdır.
Kaynadıktan 10 dk sonra şekeri ekleyelim. Kıvam almaya başlayınca en son vanilyayı ekleyelim. Kıvamının çok koyu olmasını beklemeyin. Soğudukça katılaşır.
Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
Pişirmede dikkat edilecek unsurlar; Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmeli. Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalı.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Pirinç unu beyaz un yerine çorbalarda, soslarda, terbiyelerde koyulaştırıcı olarak kullanılabilir.
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Nişastanın en çok bulunduğu besinler patates, makarna, ekmek, pirinç ve havuç gibi bitkilerdir. İnsanlar tarafından alınan nişasta sindirim yolu ile ince glukoza çevrilir. İnce bağırsaklardan emilir. Pirinç unu : Pirincin ince bir şekilde öğütülmesi ile elde edilen undur.
Pirinç unu hazmı kolay olduğundan bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir. 4 aydan önce pirinç unu maması vermek sakıncalı olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya geçtiği zaman doktorunuza danışarak pirinç unu mamasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri