Kızı isteyen aile büyüğü söz yüzüklerini çıkarır ve yüzükleri çifte takarak kurdeleyi keser. Ardından da gelin ve damat adayı aile büyüklerinden başlayarak sırayla el öper ve söz çikolatası ikramı yapılır.
Genellikle erkek tarafının beraberinde getirdiği isteme çikolatası kız tarafına çiçek ve varsa diğer hediyelerle birlikte eve ilk gelindiğinde teslim edilir. İsteme çikolatasını ikram etmek, kız tarafının inisiyatifindedir. Genellikle Türk kahvesi ile birlikte ikram edilir.
Kız İsteme Gondolu
Gondol sunum eşliğinde hazırlanan şekerleme ve çikolatalar, kız istemeye gidildiğinde salona konuyor ve merasim bittikten sonra tüm davetlilere ikram ediliyor. Hatta sonraki günlerde de salondaki yeri değişmez ve tebrik için gelen misafirlere ikram edilir.
Gelin adayı ile birlikte yanında yer alan arkadaşları mutfakta Türk kahvesi yapmaya başlar. Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Açıklama: Kızın beğenilmesi kesinleşince anası oğluna: ''Falanca kızı begendik, sana isteyeceğiz, sen ne dersin? ''diye sorar, Oğlan da: ''Siz beğendiyseniz olur'' diyerek kabullenir.
İlgili 15 soru bulundu
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Misafirlerin karşılanması, yemek ikramı, söz ile birlikte olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi, kahve ikramı gibi anlar, ortalama 2-3 saat sürüyor.
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Evet, nişanı kız tarafı yapar dedik ama erkek tarafı da gelinin nişanda giyeceği elbiseyi, ayakkabıları ve aksesuarları almaktan sorumludur. Peki nişan yüzüklerini hangi taraf alır dediğini de duyar gibiyiz. Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır.
1. söz yüzüğü takılır. bir de kolye gibi bileklik gibi bir hediye veriliyor. söz haricinde ilerleyen günlerde nişan töreni yapılmayacaksa nişanda takılacak takıları burda takabilirsiniz.
Çikolatanın görüntüsü parlak, düz ve pürüzsüz olmalı, üzerinde leke ya da renk geçişleri olmamalıdır. Renk geçişleri varsa, fazla sıcakta bırakılmış demektir. Bu da hem görsel olarak hem de lezzet olarak iyi olmadığı anlamına gelir.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Nişanda müstakbel gelinin giyeceği elbise, ayakkabı ve aksesuarları erkek tarafı karşılar. Aynı şekilde geline takılacak nişan yüzüğü de damat tarafından satın alınır. Ek olarak nişanda geline takılacak takıları da unutmamak lazım.
İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Günümüzde kız isteme ve söz bir arada, nişan ayrı yapılabildiği gibi, bazı çiftler söz ve nişanı beraber de yapabiliyorlar. Yani senin anlayacağın aileler karşılıklı anlaştığı sürece kesin kurallar yok.
- Nişan alışverişi sırasında kız tarafının bohçalık eşyalarını ve nişan kıyafeti, ayakkabı ve gidilecekse kuaför masraflarını erkek tarafı karşılar. - Nişanda kıza takılan takıları da erkek tarafı alır.
Nişan töreninde giyilecek kıyafetlere gelirsek, gelinin nişan elbisesini erkek tarafı alırken, damadın takım elbisesini kız tarafı alır.
Nişan töreni sırasında gelin ve damat, bir aile büyüğünün yanında bir araya gelir; nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir tepside tutulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser.
Kız İsteme Konuşması Nasıl Olur? Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Tabii kız isteme sözleri, söyleyen kişiye göre istediği gibi süslenebilir.
Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir. Söz tepsisi zarafeti ve güzelliğiyle göz alıcı bir görünüm sunarken üzerinde yer alan objeler açısından ise oldukça sade ve işlevseldir.
nişanı erkek tarafı yapar ve fotografçı da onlara aittir..
Evde nişan organizasyonu, aile arasında, tercih edildiği için ve ortam küçük olduğu için nişan töreninde öncelikle evin kaç kişi davet edileceğini planlamanız gerekiyor. Genelde evde yapılan söz veya nişan törenlerine 20 kişi maksimum 30 kişi davet edilmektedir.
Çok heyecanlı olacağınız ve bolca hareket edeceğiniz bu gecede ayakkabı tercihiniz çok önemli, eğer yüksek topukla kendinizi rahat hissetmiyorsanız, daha alçak bir topuklu tercih edin. Evde olacak bu törende rahat yürümek için çok ince olmayan topuklar tercih etmek de işinizi kolaylaştıracaktır.
Nişan töreni genelde kız evinde yapılıyor. Her iki tarafın da aile büyüklerini nişan merasimine davet etmek geleneklerimiz arasında yer alıyor. Gelin ve damat adayının halası, amcası, anneannesi, babaannesi, dedesi veya teyzesi ve eniştesi evde nişan törenine davet edilebiliyor.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri