Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır. Evlendikten sonra ise bu yüzük, sol ellerindeki yüzük parmağına geçer.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Evlilik yüzükleri, sol elde yüzük parmağına takılır. Nişan döneminde kullanılmaya başlanan evlilik yüzükleri, ilk olarak sağ el yüzük parmakta kullanılır.
İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir. Ancak bu şart değildir. Dini İslam olan kişiler buna uygun hareket etmeseler bile günah olmaz.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Zamanla bu inanış kabul görmüş ve evlenen her çift, evlilik yüzüklerini sol elin dördüncü parmağı olan yüzük parmağına takmışlardır. Günümüzde de evlilik yüzüğü sol eldeki dördüncü parmağa takılmaya devam eder. Geçmişi Eski Mısır'a uzanan evlilik yüzüğünün tarihi bir hayli eskidir.
Tercihlerinizi ve kişisel favori renklerinizi göz önünde bulundurarak seçim yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra “Nişan yüzüğü hangi ele takılır?” sorusu da sıkça merak edilen konular arasındadır. Bu sorunun cevabı; “Nişan yüzüğü, sağ elin yüzük parmağına takılır.” şeklindedir.
Bu yüzüklerin sağ elde mi yoksa sol elde mi olduğu, kişinin nişanlı ya da evli olup olmadığını ayırt etmedi kullanılmaktadır. Nişan töreni sırasında, çiftlerin seçtikleri yüzükler sağ elin yüzük parmağına takılır. Sağ ele takılan yüzük nişanlı olduğunu gösteren bir semboldür.
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir. Erîs kuyusu, Mescid-i Nebevi ile Kubâ Mescidi arasındaki hurmalıklarda yer almaktadır.
İşte bu yüzden kadının ve erkeğin yollarını birleştirmek için atmış olduğu bu adımda, sevgilerini ve bağlılıklarını ifade eden nişan yüzüğü sağ ele takılır.
Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Nişan Yüzüğü Hangi Parmağa ve Ele Takılır? Nişan yüzüğü, genellikle evliliğe giden yolda bir taahhüt simgesi olarak sol elin yüzük parmağına takılır. Bu gelenek, nişan ve evlilik yüzüklerinin aynı parmakta yer almasını sağlayarak, iki insan arasındaki bağın güçlenmesini temsil eder.
Eskiler, yüzük parmağından geçen bir damarın direkt kalbe bağlandığına inanıyordu. Bu damarın geçtiği sol parmağa da sonsuzluğun simgesi olarak yüzük takıyorlardı.
Aralarında dört mezhep imamının da bulunduğu cumhur fukahâ, erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğu hususunda ittifak etmektedir.
Hz. Peygamber bu yüzüğü kaşı avuç içine gelecek biçimde sağ veya sol elinin serçe parmağına takardı.
ERKEKLERDE YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILIR? Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Aralarında dört mezhep imamının da bulunduğu cumhur fukahâ, erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğu hususunda ittifak etmektedir.
Kadınlarda ve erkeklerde yüzük aynı şekilde takılmaktadır. Evlilikte sol elin yüzük parmağına takılması gereken yüzükler nişanda sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır. Nişan yüzükleri kadınlarda ve erkeklerde sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır.
Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır. Nişan merasimine gelindiğinde ise hem damat hem de gelin adayının isimlerinin yazılı olduğu alyanslar takılır. Bunlar, düğün gününe veya nikaha kadar sağ elde kalır. Resmi olarak evlendikten sonra ise yüzükler sol elin yüzük parmağına takılır.
Dilerseniz baget yüzük ve alyans kombini yapabilir, günlük kıyafetlerinizi hoş bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Alyans, baget yüzük ile bir arada kullanıldığında oldukça şık durur. Eğer daha ihtişamlı bir görüntüye ulaşmak istiyorsanız baget yüzük ve tamtur kombini de yapabilirsiniz.
Kurdelenin iki ucuna bağlanan yüzükler güzel dilekler eşliğinde aile büyüğü tarafından makasla kesilir. Ardından çiftler bir bütünün parçası olmuş olurlar. Yani esasında kurdele kesme adeti oldukça hoş bir anlam içerir. Kesilen kurdele nişan sonunda yüzüklerden çıkarılabilir.
Nişan yüzüklerinde, gelinin yüzüğünü erkek tarafı, erkeğin yüzüğünü ise kız tarafı alır. Geleneklere göre söz kesiminde kız tarafına takılan takı seti bilezikler varsa; nişan töreninde erkeğe de aynı oranda altın takılabilir.
Ayrıca erkekler, sağ ele yüzük takmayı tercih etmektedirler. Eğer birden çok yüzük takmayı tercih ediyorlarsa bu gibi durumlarda iki elin yüzük parmakları tercih edilmektedir. Eğer tek yüzük varsa sağ elin yüzük parmağı tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri