Dinimizin emir ve yasakları gereğince yalnızca erkekler müezzin olabilir. İmam Hatip Mezunu olanlar Diyanet İşleri tarafından yapılan müezzinlik sınavlarına girmeli. Sınavdan başarılı not alanların bir sonraki dönemde ataması yapılır.
b) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) Müezzin-kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak, c) Hafız olmak (İmam hatip lisesi mezunları için bu şart aranmaz.), ç) KPSS'den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
Vekil Müezzin-Kayyımlık için en az lise mezunu olup hafız olmak. (İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar için hafızlık şartı aranmaz.) 22 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 (altmış) ve üzeri puan almış olmak. İmam Hatiplik veya Müezzin Kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak.
Müezzin, camilerde ezan okuyan, sala getiren, namazlarda selam ve tesbih dualarını okuyan kişidir. Ezancı da denilir. Müezzinlik makamı, İslam peygamberi Muhammed zamanından beri vardır.
Kâmet getirecek kişinin hadesten temizlenmiş, âkil ve erkek olması gerekir. Buna göre abdestli olmayan veya cünüp olanın, delinin yahut sarhoşun ve kadının kâmeti mekruh görülmüştür.
İlgili 15 soru bulundu
Cemaate yetişemeyen kimse camide tek başına namaz kılarken kâmet getirmeli midir? Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezân okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur.
"İmamın müezzinlik yapması mekruhtur."
Müezzinlik sâlih amellerin en faziletlilerinden biri olarak kabul edilmiştir. Hz. Peygamber, çeşitli hadislerinde müezzinlik görevinin önemini ve ezan okumanın faziletini belirtmiştir (meselâ bk. Buhârî, “Eẕân”, 4, 9; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 60).
Müezzinin yaptığı işin büyüklüğünü ve önemini gösteren başka bir peygamber muştusu ise şöyledir: “Müezzine, sesinin eriştiği yer kadar mağfiret olunur. Yaş ve kuru her şey onun bağışlanması için duacı olacaktır. (İbn Mâce, “Ezan”, 5) Müezzin, insanlara canlı bir tebliğ ve davet götürür.
Her camide bir imam bulunur ve caminin işleyişinden sorumludur. Bulunduğu camide eksiklikleri bildirmekte imamın sorumluluğudur. Aynı zamanlarda camilerde ezan okuyan, namazlarda tesbih ve selam dualarını okutan kişilere de müezzin denir.
İmam hatip lisesi mezunu veya üstü dini öğrenim düzeyine sahip olmak (Vekil müezzin kayyımlık için müracaatlarda hafızlık belgesine sahip olan adaylarda İmam hatip lisesi mezunu olma şartı aranmamakta olup lise veya dengi okul mezunu olanlar da müracaat edebilirler).
5- İmam-hatiplik / müezzin-kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak, 6- 2022 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 ve üzeri puanı olmak. Yeterli müracaatçı olmaması durumunda 50 ve yukarı puan almış olmak.
Bu aşamaya da hıfz zamanı denir. Bu aşamada adaylar hafız olmak için önemli bir adım atmış olurlar. Medrese hocaları gerektiği yerde öğrencinin zayıf bulursa tekrar yaptırır. Kuran-ı Kerim'in tamamının ezberlenmesi ve hafız unvanının alınması ortalama 2 ile 2, buçuk yıl arasıdır.
Cünüp kimsenin ezan ve ikameti mekruhtur; bu hususta rivayetlerin ittifakı vardır. Genel kaideye daha çok benzer olan hüküm şudur : Cünübün okuduğu ezan iade edilir, ikameti iade edilmez.
Dinimizin emir ve yasakları gereğince yalnızca erkekler müezzin olabilir. İmam Hatip Mezunu olanlar Diyanet İşleri tarafından yapılan müezzinlik sınavlarına girmeli.
Sual: Kimlerin ezan okuması mekruh olur? Cünübün, kadının, fâsıkın, sarhoşun, küçük çocuğun ezan okumaları tahrimen mekruhtur.
Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasına dayanan bir sünnettir. Onun için gereken saygı ve ağırbaşlılık ihmal edilmemelidir. Bu nedenle kâmet yapan kimsenin bu esnada yürümesi, mekrûh kabul edilmiştir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/396).
Bilal-i Habeşî (581 - 641), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve ilk müezzini. Habeşistanlı köle bir ailenin çocuğu olarak Mekke'de dünyaya geldi. Annesinin adı Hamâme, babasının adı Rebah'tır.
"İmam, (arkasında duranların namazlarının) kefilidir. Müezzin ise (Müslümanların ibadetlerinde) güvenilir kişidir. Allah'ım! İmamları (başkasına örnek olacakları) doğru yola ilet ve müezzinleri affet." (Ebû Dâvud, Tirmizi'den naklen et-Tac, I, 161).
Müezzin, namazın farzından sonra “Selam Duası” Okur. اللّهمَّ اَ نْتَ السّلاَ مُ و مِنْكَ السّلامُ ﴿﴾ تَبارَكْتَ ياَذَلْجَلالِ وَلاِكْراَمِ "Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm." Allahım sen selamsın.
Bilal e (ra): İki parmağını kulaklarına koy, bu sesin için daha yüksek (olacak) tır buyurmuş. Bu nedenle ezan okurken şehadet parmaklarının uçlarını kulak deliklerine koymak sünnet olmuştur. Gerçekten parmak uçlarıyla kulak deliklerinin tıkanması aynı tonda çıkarılan sesin biraz daha yükselmesini sağlamaktadır.
4. Müezzin, namazın farzından sonra “Selam Duası” Okur. "Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm."
Kâmet, farz namazların sünnetlerindendir (Buhârî, Ezân, 2 [605]; Müslim, Salât, 5 [378]). Dolayısıyla terk edilmesi mekruhtur. Zira kâmet, namaza başlamak için bir hazırlık mesabesindedir.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin camiye giderek cemaatle namaz kılması daha faziletlidir. Ancak kişi evde eşi ve çocuklarıyla cemaatle namaz kılabilir.
Ümminin, kendisi gibi ümmi olanlara imam olması caizdir. Ümmi, Kur'an-ı kerimi yüzünden okumasını bilmeyen kişidir. Ümminin, Kur'an-ı kerim okumasını bilene imam olması caiz değildir. Tecvidle okuyamayan da, tecvidle okuyana imam olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri