Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Mısır ve Buğday nişastası birbirinin yerine kullanılabilir.
Buğday nişastası yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Azar azar mısır nişastasını ilave edelim ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım. Sonra hamurdan küçük parçalar koparalım ve elimizle şekil verelim. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzerleri çatlayana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim. Fırından fırına pişirme süresi değişebilir, kontrollü olalım.
Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut. Peki bunun nedenlerini ve kurabiyeler arasında ne gibi farklılıklar olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Buğday nişastası, tariflerin her birinde ayrı görevler üstlenen çok kullanışlı bir aşçılık malzemesidir. Kurabiyelerin kıyır kıyır olması için gerekir. Poğaça ve keklerin pamuk gibi yumuşak olmasını ve kabarmasını sağlar. Sütlü tatlılara, muhallebilere o çok sevilen kıvamını verir.
Buğday nişastası başlıca faydaları
Bağırsakları temizleyerek kabızlığın önlenmesine yardımcı olur, göz ve cilt sağlığı içinde faydalıdır. Ayrıca buğdayda kalsiyum, fosfor, potasyum, demir, çinko vitamini A, E, C, B ve B vitaminleri bulunur. Buğday nişastasından yapılan lapa deri ve göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır. Yumurta ve şeker homojen hale gelene kadar iyice çırpılmalıdır.
Buğday Nişastası; Buğday tanesinin özünden üretilir. Baklava hamuru açmada ve sütlü tatlılarda kullanılır. Mısır nişastasına oranla daha sarıdır.
Nişastanın varlığını anlamak için, toz halindeki malzemeleri deney tüplerine koyun, üzerine biraz su ekleyin ve birkaç damla Lugol solüsyonu koyun. Eğer yiyeceğin içinde nişasta varsa, maddenin rengi koyulaşacak, koyu mavi, mor ya da siyaha dönüşecek.
Pirinç Nişastası: Nişasta çeşitleri arasında en beyaz renkli olandır. Genellikle soslara kıvam vermek, bebek maması hazırlamak için kullanılır.
Uygun bir yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, pudra şekeri, vanilya ve kabartma tozunu alarak, kaşık yardımı ile malzemeler güzelce karışana kadar karıştıralım. Ardından yavaş yavaş mısır nişastamızı ekleyelim ve ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Nişasta olarak mısır veya buğday nişastası tercih edebilirsiniz.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurabiyede mısır nişastası yerine ne kullanılır? İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
İkinci neden ise gereğinden fazla un ilave etmek. Kurabiye hamuru yumuşak, ele yapışmayan, hafif yağlı olması gereken bir hamur çeşidi. Bu nedenle kurabiye hamuru yaparken unu azar azar ilave etmeye özen gösterin. Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir.
Kurabiye yapımında genellikle toz şeker kullansak da, pudra şekerinin pürüzsüzlüğü hamura daha çok yakışmaktadır. Bu yüzden, toz şeker yerine pudra şekeri kullanabilirsiniz.
Evlerimizde nişasta yokluğunda, eğer elimizde varsa nişasta yerine pirinç unu kullanabiliriz. Pirinç ununu tariflerde aynı nişastaymış gibi kullanabiliriz ve tarifimizin kıvam almasını sağlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri