Kişiden kişiye göre değişen, tahmine ya da çıkarıma dayalı gözlemlere nitel gözlemler denir. Bu gözlemlerden elde edilen sonuçlar, nicel gözlemlerdeki gibi sayılarla ifade edilmez. Örneğin hava sıcaklığının termometreyle ölçülmesi ve havanın 37 derece olduğunun öğrenilmesi, nicel gözlemdir.
Nitel gözlem, ölçü araçları kullanılmadan, nedir sorusuna duyu organlarıyla cevap verebilen gözlem biçimidir. İndikatörlerde kullanılır. Kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin, "Bugün hava çok sıcak." denildiğinde nitel bir gözlem dile getirilir.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nitel araştırma yöntemleri, gözlem, belgesel kaynak taraması ve görüşme gibi veri toplama tekniklerini kullanır. Nitel araştırmaların analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılır. Nicel yöntemler, sayılara dayalı verileri ve ölçümle elde edilmiş sonuçları içeren araştırmalardır.
Nicel gözlem, öncelikle sayılara ve değerlere odaklanan nesnel bir veri koleksiyonudur – “bir nicelikle ilişkili, niceliğe ait veya nicelik açısından tasvir edilen” anlamına gelir.
İlgili 25 soru bulundu
Nicel gözlem sadece duyu organları ile değil bunun yanında ölçme aletleri kullanılarak yapılan incelemelere verilen isimdir. Nicel gözlem sonuçları sayısal olarak ifade edilmektedir. Örneğin; " dünya güneşe yaklaşık 149.6 km uzaklıkta bulunur" ifadesi nicel gözleme örnek olarak verilebilmektedir.
Sayısal ölçümlere dayanan nicel yöntemlerin aksine nitel gözlem, düşünceler, duygular, algılar ve sosyal etkileşimler gibi sayısal olmayan bilgileri ifade eden nitel verileri yakalamayı amaçlar. Nitel gözlem yaparken, araştırmacılar veri toplamak için çeşitli teknikler kullanırlar.
Biyoloji, kimya, fizik, mühendislik gibi doğa bilimleri alanlarında araştırmalar gözlem ve ölçmeye dayanır. Gözlem ve ölçmelerin tekrarlanabildiği ve objektif yapıldığı araştırmalara nicel araştırmalar denir.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
KULLANIM AMACI: Öğrencinin eğitim ortamındaki ilgi, yetenek, kişilik özellikleri, akademik başarısı, gelişimi, tutumları, davranış problemleri vb. özelliklerini daha yakından takip edebilmek ve tanımak amacıyla kullanılır.
Gözlem formu oluşturulurken literatür taraması yapılmalıdır. Madde havuzu oluşturmak ve uzman kontrolüne sunmak gerekir. Ayrıca, maddelerin gözlemin amacını karşılaması gerekir. Gözlem formunda gözlemin zamanı, yeri, süresi ve konusu hakkında bilgi verilmelidir.
Nicel Araştırmada Örneklem. Başlı amaç, evreni temsil etme kapasitesi olan bir örneklem seçmektir. Evrenin bütünü yerine onun bir bölümünü inceleyerek genellemeler üretilebilir. Örneklem seçimi kısa zamanda daha az maliyetli araştırmalar yapmayı olanaklı kılar.
Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.
Örnekler: Boy, Ağırlık, Zaman, Fiyat, Sıcaklık, vb. Örnekler: Kokular, Görünüm, Güzellik, Renkler, Tatlar, vb. Bir araştırmada nicel verilerin kullanılması, daha iyi kararlar alınmasını sağlayan güvenilir sonuçları garanti altına almak için en iyi stratejilerden biridir.
Gözlem, araştırılması gerekilen bulgu ya da toplanacak verilerin ortamında, araştırmacının dışarıdan gözlemlemeye dayanan faaliyetlerinin sonuçlarını yansıtmaktadır. Gözlemin en önemli özelliği, verilerin ortamında yapılmasıdır. Gözleme örnek olarak; araç trafik düzenlemesi olabilir.
4-Gözlem yaparken öznel değil nesnel davranmalıyız. 5-Çocukların gerçek ve yüzeysel davranışlarını ayırt edebilmeliyiz. 6-Gözlemlerimiz sık olmalı. 7-Çocuklarla ilgili bilgiler gizli kalmalı.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere varlıkların geniş olması, uzun dallar, hafif görünmesi ve yakın olması sayılabilen ve ölçülebilen kavramları anlatmaktadır. Yani nicel olarak bilinmektedir. Söz konusu nitel olduğunda ise sayılamayan ve ölçülemeyen varlıkların kavramları anlatılır.
Nicel verilerin toplanmasını ve analizini gerektiren çalışmalardır. Nitel araştırmada ise temel bir olguya odaklanılmakta ve nitel araştırma katılımcıların görüşlerine dayanmaktadır. Nitel ve nicel araştırma yöntemleri arasındaki en önemli fark verilerin analizi sürecidir.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel veriler, laboratuar ortamında yapılan deney ya da gözlemlerden ya da alan araştırmalarında yapılan gözlem, anket ya da yapılandırılmış görüşmelerden elde edilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri