Radyofrekans ya da lazer ile tahrip olan nodül canlılığını kaybeder ve gittikçe küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason incelemelerinde kolayca takip edilebilir. Küçük nodüllerde tek seans genellikle yeterlidir, büyüklerde ise yeterli küçülme için birkaç kez tedavi gerekebilir.
Tek sıcak nodül varsa 'radyoaktif iyot' verilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak sıcak nodül 2 cm veya daha büyük bir ölçüdeyse veya çok sayıda sıcak nodül varsa o zaman cerrahi tedavi gerekebilir. Kitle etkisi ile nefes borusuna baskı yapan iri nodüllü kişilerin, kanser kuşkusu nedeniyle ameliyat edilmesi öneriliyor.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
Radyofrekans veya lazer ile tahrip edilen nodül canlılığını kaybeder ve git gide küçülür. Bu küçülme, belli aralıklarla yapılan ultrason tetkikleri ile kolaylıkla izlenebilir. Küçük nodüller için tek seans genellikle yeterlidir, büyük olanlarda ise yeterli küçülme için birkaç kez seans uygulanabilir.
Tiroid Nodül Kendiliğinden Yok Olur mu? Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Ancak, 4 cm çapın üzerinde ise kanser riskleri artar. Kistik nodüllerin sıvı ya da kan içermesinin sebebi, iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid büyümesidir. Kistin içinde herhangi bir kanama meydana gelirse bu da ağrıya sebep olmaktadır.
Tiroid nodülü 4 cm üzerinde olan kişilere, tiroid biyopsisi yapılmaz. Çünkü bu hastaların ameliyat olması gerekir ve yapılacak olan biyopsi nodül büyük olduğu için teşhis şansını düşürür. Paratiroid adenomları, tiroid kanseri ile karıştırılabilmektedir.
Küçük leke şeklindeki nodüller genellikle iyi huylu oldukları için tedavi bile gerektirmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Kaybolmayan nodüllerin boyutları ise düzenli taramalarda kontrol edilir.
Tiroiddeki solid nodüllerde, günümüzde daha çok lazer ve radyofrekans gibi 'termal ablasyon' yöntemleri kullanılmaktadır. Radyofrekans son yıllarda daha fazla tercih edilmektedir. Her iki yöntemde de biyopsi yapılır gibi tiroid nodülü içine ince bir iğne ile girilir ve lokal anestezi altında nodül yakılır.
İyot eksikliği, bütün dünyada tiroid nodüllerinin temel sebebidir. İyot eksikliği kimi zaman pek çok nodül içeren tiroid büyümesine sebep olur. Bu durum nodüllü guatr ya da multinodüler guatr olarak adlandırılır. Bu nodüller kimi zaman sıvı içerikli olup kistik nodül adını alırlar.
Nodülün belli aralıklarla takip edilmesinin yeterli olduğu görülmektedir. Ancak nodül iyi huylu olduğu halde boğazda takılma hissi ve nefes darlığı gibi sağlık; veya büyüklüğü nedeniyle estetik problemlere yol açıyorsa o durumda ameliyatla alınması gerekebilmektedir.
Tiroid nodülü ne zaman tehlikeli? Tiroid nodülü kanser özellikleri taşıdığı zaman tehlikeli hale gelir. Ancak kanser özelliği taşımasa da 3-4 cm'ye ulaşmış nodüller ameliyat gerektirir.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Tiroid nodülü, tiroid bezinin içinde bezi oluşturan hücrelerin aşırı çoğalması sonucu oluşan kistik (içi sıvı dolu) veya katı kitlelerdir. Tiroid nodüllerine genel populasyonda oldukça sık rastlanır. Toplumun yaklaşık % 5-10'unda muayeneyle saptanabilen tiroid nodulü bulunmaktadır.
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Bazen dışarıdan görülebilecek veya hissedilebilecek kadar büyürler. Büyük nodüller kişide nefes alma, yutkunma ve yutma güçlüğüne, ses kısıklığına veya boğazda genel bir baskı hissine neden olabilirler. Bazı nodüller tiroid bezinin çalışma fonksiyonunu bozabilmektedir.
Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde ise, iyi huylu nodüllerin çoğu lazer ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir.
Tiroid bezinde büyüme olmaksızın veya minimal büyüme ile birlikte tek bir nodül saptandığında bu nodülün çapı, yapısı ve fonksiyonunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Tek, solid ve soğuk (hipoaktif) nodüllerin kanser içerme riski %5-20 arasında değişir. Çapı 2-2.5 cm'yi aşan bu tip nodüllerde cerrahi tedavi önerilir.
Guatr Kilo Aldırır mı? Guatr, tiroid bezinin büyümesidir. Eğer bez yavaş çalışmıyorsa tek başına guatr varlığı kilo alımına neden olmaz. Şişmanlığın çok az bir bölümünün sebebinin tiroid bezi ile ilişkili olduğu unutulmamalıdır.
Özellikle büyük nodüller, nodülün tiroid bezi içerisinde yerleşim yerine göre çevre yapılara bası oluşturabilir. Nefes borusuna olan bası nefes darlığına, yemek borusuna olan bası yutma güçlüğüne, ses sinirlerine olan bası ses kısıklığı ve kalınlaşmasına yol açabilir. Bası oluşturan nodüller sıklıkla 4 cm üzerindedir.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Nodüller genellikle sağlık açısından zararsızdır. Ancak belirlendiğinde bunların aşırı hormon üretimi yapıp yapmadığı ve en önemlisi de kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Nodüllerin çaptan bağımsız olarak % 5'i kanserdir. Tek veya çok sayıda nodül olması kanser olasılığını genelde değiştirmemektedir.
Nodül büyüdükçe kanser olma olasılığının arttığına dair yeterli delil yoktur, burada belirleyici olan ultrason ve iğne biyopsisi sonuçlarıdır. Ancak 4cm (40 mm) nin üstündeki nodüller; ultrason ve sitoloji bulguları negatif bile olsa ameliyat edilir.
Boyutu 5 mm altındaki buzlu cam görünümlü nodüllerin takibinde risk faktöründe olan kişilerden 1mm kalınlığında parça alınabilir. 5 mm üzeri olan nodüllerde ise hem risk grubunda olan hem de olmayan kişilerde bulunan nodüllerin düzenli olarak takibi gerekir. 3 yıl sonunda nodülde değişiklik olmazsa takip bırakılabilir.
Soğuk yani hormon salgılamayan nodüller kanser riski taşır. Eğer bir kişide soğuk nodül varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yapılarak kesin tanı konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri