Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye ve börülce ülkemizde yaygın olarak tüketilen kurubaklagillerdendir.
Baklagiller kesinlikle #tahıl değildir. Beslenme listelerinde tahıl olarak geçmektedir.
Nohut, mercimek, bakla, fasulye, bezelye, börülce ve soya fasulyesi kurubaklagillerin başlıcaları olarak sayılabilmektedir. Kuru baklagiller bitkilerin olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
İlgili 15 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Yapılan bir araştırma göre glütensiz beslenme sanıldığı kadar sağlıklı değil, hatta kalp sağlığını etkileyebiliyor. Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.
Baklagiller arasında en iyi bilinenleri fasulye, soya fasulyesi, bezelye, nohut, yer fıstığı, mercimek, bakla, börülce, keçiboynuzu ve yoncadır.
Protein deposu baklagillerden biri olan nohutun kavrulması sonucu elde edilen leblebi de severek tüketilen bir kuruyemiştir.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Nohut: Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen nohut, en sevilen ve en çok tercih edilen bakliyat türü. Çorum'un meşhur leblebisi de nohuttan yapılıyor, yemelere doyulmayan humus da. Bakla: Yüksek bir protein kaynağı olan bakla, ismini baklagillere vermesi ile bilinir.
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.
Kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur, pirinç, bakla gibi baklagiller mutfakla en sık pişen gıdalardır. Bu kadar sık kullanılan bakliyat türlerinin her türlüsü evde mutlaka bulunmaktadır.
Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen 8 çeşit baklagil arasında en fazla üretimi yapılanlar nohut, kuru fasulye ve mercimektir.
Kuru fasulye, ülkemizde en çok tüketilen kuru baklagillerin başında geliyor. Yüksek oranda bitkisel protein ve besin lifi içeriyor.
Fındık deyince kabuklu fındık, kaju fıstığı, antep fıstığı, ceviz, pekan cevizi, badem, brezilya fındığı ve macadamia fındıklarını kastediyoruz. Yer fıstığı biyolojik açıdan bir fındık türü değildir ama bir baklagil türüdür.
Bakliyat çeşitlerini şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, sarı mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce, yer fıstığı, pirinç, yulaf, bulgur, irmik ve mısır.
Diyet yaparken nohut porsiyon miktarı kişiden kişiye değişim göstermekle beraber ortalama 6-9 yemek kaşığı yani 2-3 porsiyon nohut tüketimi idealdir. Fazla tüketimi kalorisi yüksek olduğundan dolayı kilo verdirmez; aksine kilo alımına sebebiyet verebilir.Haftanın 1-2 günü nohut tüketimi idealdir.
Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Tahıllar, özellikle buğday ve buğday ürünlerinden yapılmış besinler; kan şekeri düzeyini ve insülin seviyesini basit şekerden daha fazla yükseltiyor. Bu yüzden; iç organlarda yağlanma göbeklilik, insülin direnci obezite ve diyabet gelişimini kolaylaştırıyor.
Tam tahıllar ancak ölçülü miktarda tüketildiklerinde şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kanser (kalın bağırsak, mide, meme), divertiküloz ve kabızlığa karşı olumlu etkilere yol açarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri