“Nor peyniri, inek veya keçi sütünün kestirilmesi ile yapılan ve peynir altı suyunun besleyici içeriğiyile zenginleşmiş bir peynirdir.” bu peynir türünün bebekler için de faydalı olduğu bilinmektedir. İnek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermez.
Evlerde yapılan peynirlerin peynir altı suyundan da değişik tatlarda lor peyniri yapılıyor. Lor sözcüğü dilimize Farsça 'lur'dan geçmiş. Arapçada da 'lur' deniyor. Kars'ta 'şor', Bolu Mengen'de, Antalya Manavgat'ta ve Niğde'de 'nor' olarak adlandırılıyor.
tuzlanıp güneşte kurutulan veya taze tüketilen versiyonları vardır. tuzlu veya şekerli olarak tatlı ve böreklere konur.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir. Anadolu'da farklı yörelerde farklı söylenişleri de bulunmaktadır: Şor (Kars), Nor (Antalya, Niğde), Ekşimik (Trakya), Minci (Doğu Karadeniz).
İlgili 44 soru bulundu
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir. Çökelek peyniri hazırlanmasında kullanılır.
Çiğ olarak tüketebileceğiniz lor peynirini tavada kızartarak da afiyetle tüketebilirsiniz. Çeşitli baharatlarla karıştırılarak, tüketebileceğiniz eşsiz lezzete sahip bu peynir; börek, poğaça gibi hamur işlerine de lezzet kazandırmaktadır.
Kaşar peyniri yapımında oluşan peynir suyunun kaynatılarak yapılan günlük taze kaşar loru sofralarınıza lezzet katacak.
Lor Peyniri ile Yoğurdun Sağlık Açısından Karşılaştırması
Lor peyniri daha fazla kalori sahibidir ancak aynı zamanda daha fazla protein barındırır. Düşük yağlı yoğurtta ise lor peynirinden biraz daha az yağ bulunur ancak iki ürünün de karbonhidrat oranları aynıdır.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Ezine peyniri yapımı, peynir tesislerinde geleneksel birikim eşliğinde modern yöntemlerle üretilir. Üreticilerin tabiri ile üretim şekli beyaz peynirle aynıdır. Yani Ezine peyniri beyaz peynir farkı yoktur zaten Ezine peyniri bir tür tam yağlı, salamura beyaz peynirdir.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
İnek ve koyun sütünün karışımından yapılan aroması ve lezzeti harika olan bir tulum peyniridir. 100 gramında yaklaşık olarak 28 gram protein içermektedir. Bir kalsiyum deposu olup diş ve kemik sağlığına faydalıdır. Lor tulum peyniri yaklaşık 1 kg'lık bidonlarda satılmaktadır.
Çökelek kalsiyum açısından zengin olduğundan kemikler için oldukça faydalıdır. Çökelek, günlük önerilen kalsiyum miktarının yüzde 28'ini içerir. Aynı zamanda metabolizma ve kemik dokusunun kalınlığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Çökelek, kan şekeri seviyesini dengeleyen magnezyum içerir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Lor peyniri yatmadan önce idealdir çünkü bol miktarda kazein proteinine sahiptir ve bu protein vücut tarafından yavaşça sindirilir. Gece boyunca yeteri kadar amino asit desteğinin olmasına yardımcı olur.
Peynir altı suyunun faydaları
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek olarak özellikle kabızlık problemlerinin çözümüne destek olur. Önemli bir protein kaynağıdır. İçildiği ya da sürüldüğü takdirde cildi güzelleştirir.
taze kaşar olanıyla tost yapılabilen sevgili modeli. araya başka malzemeler girebilir... muhtemelen daha sonradan kaşar olduğu anlaşılan sevgili modelidir.
Eski Kaşar Nedir? Eski kaşar, taze kaşara göre uzun süreler dinlendirilmiş bir kaşar peynir çeşididir. taze kaşara göre olgunlaşma süresi fazla olduğundan besin değeri olarak da daha yüksektir ve lezzet olarak daha çok ayırt edilmektedir. Diğer peynirler gibi vücut sağlığı açısından çok önemlidir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
Ayrıca peynir türlerinin hepsinde ama özellikle lor peynirinde yoğun olarak bulunan kasein adlı bir aminoasit, çok yavaş sindirilmesi sebebiyle özellikle gece tüketildiğinde uyku süresinde gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri