Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılmasıyla âdet kanaması gerçekleşir. Âdet kanaması süresi kişiden kişiye değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 3 ila 7 kadar sürer. Regl öncesinde ve sırasında karın ve bel bölgesinde ağrı, sancı ya da kramp olabilir.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Kahverengi adet kanaması genel olarak normal kabul edilen bir durumdur.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Adet kanaması süresinin tamamen kişiye göre değiştiğini belirtmiştir. Adet döneminin süresi vücutta bulunan östrojen hormonunun üretilme oranına göre değişir. Bu hormon vücutta fazla üretiliyorsa rahim iç tabakası olması gerekenden daha kalın olur. Kalın olan tabaka da daha uzun sürede dökülür.
İlgili 31 soru bulundu
10 günden uzun süren menorajisi olan kadınlarda uzman yardımı gereklidir. Adet kanaması 10 gün sonra ağır ve şiddetli olmaya devam edebilir. Bu durumda mutlaka altta yatan nedene yönelik bir kontrol yapılması gerekir. Yapılan muayene ile adet döngüsünü düzenleyecek ve kanamayı durduracak tedaviler uygulanır.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Regl dönemi kadınlarda çoğunlukla 2-7 gün arasında sürer. Fakat bu süre bazı durumlarda değişim gösterebilir. Normalin dışında gerçekleşen durumlar kadın menstrüasyon sağlığı açısından araştırılması gereken konular arasındadır.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez. Kişinin adet görmediği, ancak lekelenme fark ettiği durumlarda ortaya çıkan hafif şiddetli kanama, pek çok farklı durumdan oluşabilir.
Kahverengi kan rengi ne anlama gelir? Genel olarak alırsak kahverenginin her türlüsü kırmızı kanın bekleyip oksitlenmesi sonucu oluşmaktadır ve adet döneminin başında veya sonunda görülebilir. Doğumdan sonra 4 hafta içerisinde adet olunmaya başlar ve bu kanamanın rengi genellikle kahverengi dır .
Mâlikîler ve Şâfiîler gibi başka âlimlerin görüşleri ise şöyledir: "Sarılık ve bulanıklık, mutlak olarak hayız sayılır veyahut da hayız vukû bulduğu zamanda sarılık ve bulanıklık hayızdan sayılır. Sarı ve bulanık akıntının gelmesi, açıkça belli olduğu üzere hayızdan önceki durumu da kapsar.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar. Ancak adet düzensizliğinin sonucunda demir eksikliği anemisi görülebilir.
Kadınların yaklaşık %80'inde regl dönemi öncesi bazı semptomların olduğunu gözlemlenmektedir. Yaygın belirtiler arasında; akne, meme hassasiyeti, karın şişkinliği, yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri yer alır.
Genelde lekelenme tarzında görülen bu kanamanın şiddetinde herhangi bir artış beklenmez. Kanamada pıhtı oluşumu: Hamilelikte yerleşme kanaması sırasında akıcı ve parlak olmayan bir kan görülür. Pıhtı oluşumunun gerçekleşmesi için herhangi bir sebep yoktur ve böyle bir durum gözlenmez.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Adet Düzensizliği Belirtilerine Dikkat
40 yaşından sonra başlayan düzensizlikler menopoz olarak düşünülse de, menopoz döneminin 55 yaşına kadar başlama ihtimali olduğu göz ardı edilmemelidir. Kişi menopoz teşhisini kendi kendine koymadan önce Jinekoloğa başvurup muayene olması gereklidir.
Demir Eksikliği Anemisi: Düzensiz adet bazen gerektiğinden (80 cc) fazla kanamaya yol açabilir. Bu durumun sürekli olması demir eksikliğinden kaynaklanan anemiye sebebiyet verebilir.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
Kan vücudumuzda kalırken oksijene maruz kalma yoluyla oksitlenir ve kırmızıdan kahverengiye ve nihayetinde siyaha dönüşür. Genellikle bu siyah akıntıyı adet döneminin başında veya sonunda görürsünüz, ancak herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir. Yine de endişelenmeyin.
Miyom kanaması kaç gün sürer? Miyom kanama süresi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Rahmin iç tabakasında görülen miyomlarda kanama süresi daha uzundur. Bu durum kadınlarda adet kanaması bitmeden 10-20 gün aralığında sürebilmektedir.
Menopoza girerken hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiğinden adet kanamaları düzensiz bir şekilde olur. Bunun yanında lekelenme görülebilir. Bazı aylarda kanama çok şiddetliyken, bazı aylarda ise hafif ve kısa bir şekilde geçer.
Aşırı adet kanaması birçok sebepten kaynaklanmaktadır. Bunlardan en sık rastlananlar hormon bozuklukları, miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, rahim içi bozukluklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri