Günde 40-50 gr'a kadar fıstık tüketimi zararsızdır ve diyete yardımcı olur. Bu, tavsiye edilen 25 g'lık normal tüketim tavsiyesinden daha yüksek olduğu için, yer fıstığı yoluyla faydalı yağ metabolizmasının altını çizer. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için günde 25 gr fındık tüketilmesini önermektedir.
Obezite probleminden kurtulmak isteyen kişilerin kesinlikle yer fıstığı tüketmesi önerilmektedir. Özellikle kadınlarda görülen kilo problemlerini çözücü etkiye sahip olan yer fıstığı, uzun süre tokluk hissi oluşturması sebebiyle diyetlerde favori besinlerden bir tanesidir.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
100 gram yer fıstığı yaklaşık 588 kalori içermektedir. 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi ise yaklaşık 94 kalori içermektedir. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına ve yağlanmaya sebep olabilir. Zayıflamak isteyen bireyler diyet kalorilerine göre 1-2 yemek kaşığı fıstık ezmesi tüketebilirler.
1 tane yer fıstığı: 6 kalori. Bir avuç yer fıstığı: 227 kalori. Bir yemek kaşığı kadar yer fıstığı: 57 kalori.
İlgili 45 soru bulundu
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Fıstıkların bazıları yüksek kalorili olduğu için kilo aldırır. Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir. Karbonhidrat ve B grubu vitaminleri açısından oldukça güçlüdür. Kansızlığı gidermede etkili olan leblebinin kalori bilgisine göz atalım: 1 avuç leblebi: 24 kalori.
Tokluk hissi vererek gün içinde tüketilen kuruyemişler zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi vererek zayıflamaya yararı olan bazı kuruyemişler şu şekildedir; sarı leblebi, ceviz, kuru üzüm, çiğ badem, fındık, Antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fıstık metabolizmayı çalıştırır mı? Daha hızlı ve verimli kalori harcanması da yağ yakınını hızlandırır. Fıstık ezmesi : 1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi tokluk sürecini uzatmakta, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırmakta.
Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür. Bu nedenle yer fıstığı tüketilirken bir sınır koyulması ve mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Yer fıstığı içerdiği yağ, protein ve posa sayesinde doygunluk sağlamaktadır. Gün içerisinde fazla besin tüketimini sınırlamaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde dinlenme metabolizma hızını artırmaktadır.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Aslında sanılanın aksine sağlıklı bir diyet uygularken kuru yemişlere de mutlaka yer verilmelidir. Çünkü vücudumuz protein, lif ve karbonhidratlar gibi yağa da ihtiyaç duyar. Kuru yemişler içerisinde bulunan doğal yağ sayesinde diyette sağlığı koruyarak kurtarıcı bir rol oynuyor.
Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Yer fıstığı lif açısından da zengindir, tüketimi gaz, ishal ve şişkinliğe neden olabilir.
Kötü kolesterolü düzenleme konusunda oldukça iyi olan yer fıstığı hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda kalp damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bu sebeple inme riskini azaltır. Kabızlıktan korur, beyin gelişiminde etkilidir.
Yüksek Miktarda Lif Barındırır
Yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsak hacminin ve hareketlerinin artmasına destek veren fıstık ezmesi kabızlık ve sindirim sistemi problemlerinin tedavisine yardımcı olur. Yüksek kalorili olmasına rağmen diyetlerde fıstık ezmesine yer ayırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri