Megalodonun bilinen en eski atası
Megalodonların neslinin, anormal bir iklim değişikliği ile en büyük besin kaynakları olan balinaların ılık iklimlerden soğuk iklimlere göç etmesi sonucu yiyecek bulamamaları ve bu soğuk iklimde yaşamaya elverişli olmamalarından dolayı tükendiği sanılmaktadır.
Büyük beyaz köpekbalıkları her zaman okyanusun hükümdarı değildi. Uzak kuzeni Megalodon, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nda yaşamış, tek başına dev balinaları avlayarak hayatta kalmıştır. Günümüzde hala Megalodon'un derin sularda yaşadığını düşünen araştırmacılar mevcuttur.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Yaşamış en büyük köpek balığının dünya küresel çapta soğumaya başladığında Pliyosen'in sonunda yanim 2.6 milyon yıl önce neslinin tükendiği biliniyor. Bugün bu canlının yaşadığına dair herhangi bir kanıt yok.
İlgili 16 soru bulundu
Mariana Çukuru, bırakın gizli bir popülasyonu, bir megalodonu bile besleyemeyecek mikroskobik yaşama sahip.” Megalodon (Carcharodon carcharias), yaklaşık 18 metre uzunluğa ulaşan, şimdiye kadar yaşayan en büyük köpekbalığıydı.
Öte yandan bilindiği üzere katil balinalar, okyanusların tümünde bulanan en yırtıcı memelilerdir. Boyutları 5 ile 8 metre arasında değişen ve 5.5 ton ağırlığa sahip olan bu canlıların, beyaz köpek balıkları tarafından okyanusun kralları olarak nitelendirilmiş durumda.
Yapılan yeni bir çalışma ise, durumun böyle olmadığını bir kez daha doğruladı. Şimdiyse fosil kayıtlarına yeni bir bakış atan araştırmacılar, bu mega deniz canlısının kökünü kurutan hayvanın, günümüzdeki büyük beyaz köpekbalığından (Carcharodon carcharias) başkası olmayabileceğini öne sürüyorlar.
Günümüzde varlığını sürdürmekte olan yaklaşık 360 köpek balığı türü bulunmaktadır ve bunlar sekiz takımda sınıflandırılmaktadır. Köpekbalıkları (Selachimorpha) üst takımının kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) sınıfı içindeki yeri ve içerdiği takımlar aşağıda sunulmuştur: Sınıf: Chondrichthyes - Kıkırdaklı balıklar.
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Megalodon soyu tükenmiş dev köpekbalıkları içerisinde yer almaktadır. Büyük okyanus ile Atlas okyanusunda yaşamış, uzunluğu 15 ya da 16 metreye kadar uzanan bir köpek balığı olarak bilinir. Etobur bir köpek balığı olması ile beraber, aynı zamanda karanlık dip bölgelerde yaşamını sürdüren bir canlıdır.
Yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpek balığı 18,7 metre ve 42 tondur.
Bu modele göre, megalodonun tahmini kütlesi, yaklaşık 10 Afrika filine eşdeğer biçimde 67.9 ton idi. Model, bunun yanı sıra dev köpekbalığının ağzının büyük ihtimalle 1.7 metre genişliğe ulaştığını ve çenesini ne kadar geniş açtığına bağlı olarak ısırığının büyüklüğünün 1.2 ilâ 1.8 metre arasında olduğunu ortaya koydu.
Bilim insanlarının tahminlerine göre megalodonlar 18 metreye kadar uzayabiliyor ve ağırlığı 60 tona kadar çıkabiliyordu. Megalodon dişi yaklaşık 10 cm boyunda.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Yeni bir bilimsel çalışma, kabaca 15 ilâ 3.6 milyon yıl önce neredeyse dünyanın her yerinde yaşamış olan devasa Megalodon veya megadişli köpekbalığının daha önce varsayılan tüm vücut formlarından tamamen farklı olabileceğini gösteriyor.
“Ülkemizde çok nadir de olsa provoke edilmiş köpek balığı saldırıları geçmişte yaşandı” diyen Prof. Dr. Ayas, “Kan ve mukus gibi provoke edici maddelerin bulunduğu bir ortamda kum köpek balıkları birkaç dalgıcın paletine saldırı gerçekleştirmişti. Bu vakada dalgıçlarda herhangi bir yaralanma olmadı.
Katil Köpekbalığı büyük beyaz köpek balığıdır. Lamnidae familyasına ait olan bu köpek balığı, aynı zamanda en saldırgan ve güçlü köpek balığı türleri içerisinde yer alır. Yetişkin hallerinde yaklaşık 6 metreye kadar uzanan bu köpek balıkları, deniz dünyasının hâkimleri olarak öne çıkar.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Yaklaşık 3,5 milyon yıl önce yok olan Megalodon köpek balıkları, 20 milyon yıl boyunca okyanuslarda terör estirdi. Onlar var olmuş en büyük deniz yırtıcılarından biriydi.
peki megalodon. okyanusların 90/100 beşlik kısmında yaşasaydı. ne olurdu öncelikle. megalodon'un. milyonlarca yıl önce neslinin tükenmesine sebep. olan olay yüzünden. yani açlıktan tekrar nesli tükenirdi.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Büyükten Küçüğe Dünya Üzerindeki Okyanuslar
Dünyanın en büyük okyanusu Pasifik okyanusudur. Daha sonra ikinci büyük okyanus ise atlas okyanusudur. Üçüncü büyük okyanus Hint okyanusu olup ondan sonra ise güney okyanusu gelmektedir.
Okyanusun dibinde, mikroorganizmalardan denizanalarına, balıklardan deniz memelilerine kadar çeşitli yaşam formları bulunur. Okyanusun dibinde yaşayan mikroorganizmalar, genellikle bakteri ve arkeler olarak bilinir. Bu mikroorganizmalar, okyanusun dibindeki kayalarda, çökeltilerde ve su sütununda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri