Patates çeşitli yollarla çoğaltılabilen bir bitkidir. Tohumlar bitkinin gerçek tohumlarını oluşturur. Çünkü patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşur.
➢ Generatif çoğaltım ise patates saplarının ucunda oluşan ve küçük yeşil domateslere benzeyen meyveleri içerisinde bulunan tohumlar kullanılarak yapılmaktadır. ➢ Bu tohumlar, patates çiçeklerindeki yumurtalığın döllenmesi sonucu oluşan, botanik anlamda bitkinin gerçek tohumlarıdır.
Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar. Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde, yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.
İnce filiz dönemi (yaşlı yumru devresi) (ince, zayıf ve genellikle dallanmış filizler var). Tohumluğun Yumru Boyu: Patates tohumlukların da ideal yumru 35-60 mm, 50 -70 gr ağırlığındaki yumrulardır. Yumrular küçükse sap sayısı az, yumrular büyükse sap sayısı fazladır.
Tohumluk patateslerin hastalıktan arındırılması gerekmektedir. Kontrol edilen patatesler büyük ebatlı ise küçük parçalara ayrılmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Patatesleri içine temiz su doldurduğunuz cam kavanozlara yerleştirin. Kürdanlar patateslerin yarısının suya batmasını sağlayacatır. Kavanozları güneş alan bir yerde bu şekilde bekletin. Patatesler 2-3 gün içinde suyun içinde kalan bölgelerinde kök vermeye başlayacaklar, birkaç gün sonra da filizleneceklerdir.
Patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine Vejetatif üreme yapmasıdır. Yani patates ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir. Örneğin: bir patates parçasını toprağın altına koyduğunuzda bu önce kendiliğinden patates bitkisi olur sonra patatesler toprağın altında çoğalırlar.
Patates,tek yıllık bir kültür bitkisi olup,yumru veya tohum ile çoğalırlar.Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde,yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar.Bu nedenle patatesin bitkisel ...
Patates yumrularının çoğu 45-60 mm çapındadır. Bu yumruların daha küçük parçalara kesilmesi gerekebilir. Normalde 28-35 mm çapa sahip olan yumruların ekimi için, bu yumruları kesmek gerekmez ve oldukları gibi ekilebilirler.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Patates, baharda toprağın 8-10°C 'yi bulduğu ve geç ilkbahar donlarının sona erdiği zaman ekilir. Şubat ayından nisan ayına kadar ekilebilen patates tepe veya eğimli tarlaların güneşli bölümlerine ekilmelidir.
1 patatesten kaç patates çıkar? Bir patatesten sayıları 5-20 arasında değişen (yumru) patates çıkar.
Tohumlar bitki üzerinde kuruduktan sonra toplanır. Bunun için çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan dalları kesilerek alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır.
Patates bitkilerinin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve daha sonra yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Kış ekimi için, birçok çiftçi haftada iki kez (yağışa bağlı olarak) sulama yapar, kuraklık sırasında ise normalden daha sık sulama yaparlar.
Ayçiçeği ve mısır "tohumları" söz konusu olduğunda ekilen bir kabuk veya kabuk içine alınmış tohum iken patatesde bir yumrudur. Tohum, döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesiyle meydana gelir. Bir tohumda içten dışa doğru embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısım bulunur.
Patatesleriniz filizlenmeye başladıktan sonra ekime hazır hale geldiler demektir. Kullanacağınız çuvalı kenarlarından kıvırarak boyunu kısaltın ve içine 15-20 santimetre yüksekliğinde toprak doldurun. Bu toprağın üzerine patatesleri, çimlenen kısımları yukarıda kalacak şekilde yerleştirin.
Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patateslerin çimlenen taraflarını yukarıya bakacak şekilde toprağa yerleştirip dikim işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Patateslerin üzerini 5 cm yüksekliğinde bir toprakla örtmeniz gerekir. Bu işlem, patateslerin daha iyi kök salması için gereklidir.
Evde Patates Yetiştirmenin En Kolay Yolu
Zaman zaman artan fiyatlardan etkilenmemek için evinizde kendinize minik bir bahçe oluşturabilirsiniz. Bu bahçenizde tükettiğiniz sebze ve meyveleri ekebilir, vakti geldiğinde organik tadıyla toplayabilirsiniz. Organik tarımın bir türü de evde patates yetiştirmek olacak.
"Patates tohumu çiftçilikte, patates bitkisinin üretiminde ve dolayısıyla gıda sektöründe kullanılan tohum çeşididir. Patates tohumu gibi farklı bitkilerin tohumları üretimin gerçekleşmesinde destek sağlamaktadır.
PATATES ÇİÇEK AÇINCA NE OLUR? Patates ekildikten sonra iyi bir şekilde bakıldıysa zamanı gelince sebzeler vermeye başlayacaktır. Patatesin sebze vereceğini anlamak için bir yol ise patatesin çiçek açmasıdır. Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir.
Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır.
Patates yetiştirme süreci oldukça zor ve meşakkatli bir süreçtir. Patateslerin ekilmesinden tutun da toplanmasına kadar her aşamada dikkatli olmak gerekir. Bazı patates hastalıklarından bitkileri korumak, doğru ve zamanında ekim yapmak gibi püf noktaları bulunan bir tarım faaliyetidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri