Halk arasındaki günlük konuşma dilinde sık olarak kullanılsa da Türkçede “teşekkürler” diye bir kullanım yoktur. Türk Dil Kurumu, Türkçe yazım kurallarına göre teşekkür ederim ifadesini doğru kabul etmektedir.
Bu kelimenin bir diğer kullanımı da yine isim türündedir. Teşekkür name anlamında da kullanılan bu kelime verilen belgenin de adı olarak kabul edilmiştir. Doğru yazılışı ise iki k harfi kullanılması ile mümkün olabilir. Etmek yardımcı fiili ile birlikte kullanıldığı zaman da ayrı olarak yazılır.
[1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
teşekkür ederim; durumdan hoşnut ve memnun olduğunu belirtmek için kullanılan nezaket sözüdür. ve; yapılan bir iyiliğe karşı duyulan gönül borcunu sözle anlatmaktır. "teşekkürler" de hemen hemen aynı anlamda kullanılır. ancak daha az samimi ve en önemlisi de türkçe dil kurallarına uygun değildir.
Sana da sözcük öbeği sana da mı sanada mı şeklinde yazılır en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle sana kelimesinin sonuna gelen 'da' ile beraber bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağı araştırılır. Bu doğrultuda kelime ayrı olarak ele alınır ve 'sana da' şeklinde ifade edilir.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Çünkü Türkçe dilinde teşekkürler ifadesi bulunmaz. Doğru ifade teşekkür ederim şeklinde olmalıdır.
“rica ederim”, “bir şey değil” sözleriyle kurulmaya çalışılan anlam babında, önemli bir farkı da yoktur.
Arapça şkr kökünden gelen taşakkur تشكّر “şükretme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şakara شكر “şükretti” fiilinin tafaˁˁul vezninde V. masdarıdır.
teşekkür ederim, sağol, sağolun ünl.
Yargıdaki öznenin 1. tekil kişi ve kullanımın edimselliği bakımından asıl teşekkür kalıbı teşekkür ederim'dir. Diğer yaygın bir kullanım olan sağol[un]'da yargıdaki tasarı 3. tekil kişi veya 3. çoğul kişiye yöneltilir.
Rica ederim kelime gruba aslına bakılırsa farklı anlamlar üzerinden ele alınır ve kullanılır. En yaygın kullanılan kısmı ise teşekkür etmek eylemine karşılık vermek üzerine söylenen cümledir. Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır.
Mesajınızı kişiselleştirmek için, müşterinize ismiyle hitap ederek notunuzu yazmaya başlayın. Teşekkürünüzü ve neden bu notu yazdığınızı belirtin. Notunuzu yazarken, içten bir teşekkür notu ve bu notu neden yazdığınızı müşterinize bildin. Böylelikle bu notun hangi amaçla gönderilmiş olduğunu onlara anlatmış olursunuz.
Ne olursa olsun maillerinizde teşekkür etmeyi unutmayın. Karşı tarafın size yanıt veriyor olması bile teşekkür etmeniz için geçerli bir neden. Bu yüzden resmi mailleşmelerinizde bol bol teşekkür etmekten çekinmeyin. Hiç kimse bunu duymaktan rahatsız olmayacaktır.
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
'' rica ederim sen de saol. ''
Teşekkür veya takdir etmek, bir şeyin değerini ve anlamını kabul ederek karşınızdaki ile olumlu bir duygusal bağ hissetmek değil midir? Teşekkür, aslında iyiliğin bir tasdikidir. Teşekkür ile hayatta bize yaşatılan iyi şeylerin olduğunu onaylıyoruz.
Teşekkür etmek, en basit minnet ifadesidir ve bedava motivasyon aracıdır. Tabi ki emeklerimizin karşılığında bir ücret alıyoruz ama temel bir ücret sağlandıktan sonra insanın çalıştığı yerde daha huzurlu ve mutlu çalışmasını sağlayan bir araçtır.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve barik ve sellim” diye salat-u selam getirilir.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Çok resmi olmayan, sakin bir selam cümlesi karşı tarafı etkileme konusunda olumlu sonuçlar doğuruyor. Tahmin edilenin aksine “hey” ya da “merhaba” gibi düz bir selamlama tarzı başarısız olurken, “Nasıl gidiyor?” gibi rahat ve kısa bir giriş cümlesi karşı tarafta daha olumlu etki yaratıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri