İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Kaya tuzu, son yıllarda, fazla miktarda tuz tüketiminin zararlarının anlaşılmasıyla sofra tuzuna alternatif olarak kullanılan ve daha az zararlı olduğuna inanılan bir tuz türüdür.
Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Yemek yapımında kullanılmak üzere rafine edilmemiş kaya tuzu satışı yapan markalar vardır. Mineral kaynağı olan ve zararlı madde içermeyen kaya tuzunu mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kaya tuzu alabileceğiniz gibi kendiniz de öğüterek yemeklerinize katabilirsiniz.
Endüstriyel adıyla 'halite' olarak da bilinen kaya tuzu, sofra tuzu olarak tüketilen tuzun rafine edilmemiş, mineral bir sodyum klorür formudur. Okyanuslar veya göller gibi geniş tuzlu su birikintilerinin buharlaşması sonucu kaya tuzu madenleri oluşmuştur.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya üzerinde en temiz en saf ve vucud için en faydalı olan çankırı kaya tuzunu yemeklerinizde ve salatalarınızda normal kullandığınız tuzun yarısı kadar kullanmanız yeterli gelecektir. Yine mineraller açısından yemeğiniz piştikten sonra tuzu eklemeniz daha doğru olacaktır.
Tarım alanında ağaç bakımı için ve hayvan yemi olarak kullanılan kaya tuzuna, tıp sektöründe ise kompres ve enjeksiyon işlemlerinde yer verilir. Trafik ve kimya endüstrisi ile birlikte; kozmetik, su yumuşatma ve dericilik için de vazgeçilmez olan kaya tuzu, sanayinin pek çok dalının en önemli hammaddelerinden biridir.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Kaya tuzu en fazla tüketimi kireç taşı ile işlenmesinden elde edilen Na2CO3 bileşimli 'Soda Külü' yapımında gerçekleşmektedir. Ayrıca kömürlerden kükürdün temizlenmesi, seramik yapımı, tarım ilaçları, alçı yapımı ve zeolitlerin yeniden kullanılır hale getirilmesi gibi alanlarda kaya tuzundan faydalanılmaktadır.
Melih Us ve beslenme uzmanı eşi Gediz Doğay Us'tan yanıt geldi: Tuz tuzdur. Kaya tuzu da olsa, Himalaya tuzu da olsa içinde sodyum vardır. Sodyum vücutta ödem yapar ve kan basıncını artırır, yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu daha da yükseltir, uzun vadede kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarır.
Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Nükleer santrallerin dışında, dışarıya ışın salgılanmasın diye kaya tuzu izolasyonu yapılır. Çünkü radyasyonu önler.
Dr. Canan Karatay'ın katıldığı bir seminerde "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Tuz tansiyonu yükseltmez.
Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir."
Kaya tuzlu suyla alınan mineraller mide hücrelerinde protein ve enerjiye dönüşeceğinden dolayı, fazla yemek yeme olayı ortadan kalkacaktır. Su ve tuz bileşimi vücutta biriken fazla yağlara hızla yönelerek bu yağların yavaş yavaş çözülüp vücuttan atılmalarını sağlar.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Kalp ve Damar Cerrahı Bülent Polat, kaya tuzu tüketiminin normal tuz tüketimi kadar zararlı olduğu görüşünde. Polat'a göre, böbrek, tansiyon ve kalp hastaları tuzun her türünden uzak durmalı.
Bu doğal tuz, turşu ve yaprakları salamura yapmak için kullanılabilecek en sağlıklı tuzdur. Saf olmayan, yemeklik sofra tuzları ile yapılan turşular kolaylıkla bozulur ve uzun ömürlülüğünü kaybeder. Turşu kurarken mutlaka rafine edilmemiş, saf doğal kaya tuzu kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Kaya tuzunu ısıtmak için düşük dereceli bir fırın kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede içerisindeki iri granül şeklinde bulunan kaya tuzu, yaklaşık on dakikalık bir süre içerisinde ısınmış olacak.
Ayrıca topraktan dolaşarak yer yüzüne çıktığı için toprak minerallerini de bünyesine alır ve bu sayede içerisinde kaya tuzunun sahip olduğu mineral oranından daha fazla mineral bulundurur. Sonuca baktığımızda, temel olarak kaya tuzu ve kaynak tuzu aynı tuz çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri